Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Chlebek naan to tradycyjne pieczywo kuchni kaszmirskiej. Hindusi jedzą je na co dzień, często zastępuje im sztućce. Pieczywo naan wypiekane jest w piecu tandoor, ale można przygotować je na patelni lub w piekarniku.
Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!
Gofry z bitą śmietaną od wielu lat są popularne w całej Polsce. W okresie letnim są serwowane w barach czy budkach, jednak warto je robić również w domu. Wystarczy mieć gofrownicę, na którą wylewamy ciasto. Samodzielnie zrobione gofry z bitą śmietaną i owocami lub czekoladą smakują wyśmienicie.
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na ciekawe przekąski z wędlinami. Czy wiesz, że wędzonki można także przygotować na grillu?
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Zakwasy z warzyw i kombucha. Swoje przepisy na naturalne i niepasteryzowane napoje zdradzają Mikołaj i Magda Batorowie - eksperci z ekoprzetwórni produkującej prozdrowotne zakwasy. Zobacz, jak przygotować orzeźwiające izotoniki.
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Papaja to egzotyczny owoc pochodzący ze strefy międzyzwrotnikowej, jednak bez większego problemu można ją kupić w wielu polskich sklepach. Owoc papai jest bardzo odżywczy, dość ciekawy w smaku, a przy tym ma właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań lub przekąska.
Twoja przyjaciółka lub znajoma ma wieczór panieński, a Tobie przypadła organizacja tortu? Banalne torty w wersji dla dorosłych to ryzykowny wybór, który nie każdej pannie młodej przypadnie do gustu. Postaw na oryginalny smak. Sprawdź, jak przyrządzić pyszny tort na wieczór panieński.
Gotowania na plaży ciąg dalszy. Specjały w nietypowej dla kucharza scenerii prezentował Sebastian Olma, który w Dziwnowie przyrządzał cielęcinę. Wszystkiemu przyglądał się Michał Nobis. Zobaczcie sami.
Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!
4,2 kg waży największe mango świata. Imponujący okaz udało się wyhodować w kolumbijskim mieście Guayatá. Co stanie się z rekordowym owocem? Proponujemy zrobić sernik mango według niezwykle prostego przepisu Piotra Kucharskiego.
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania, w którym jednym ze składników jest majonez. Na naszym stole pojawiły się grzanki z bobem, fasolką i jajkiem, muffinki majonezowe z owocami, a także kurczak z sałatką Mex i majonezem kolendrowym.
Istnieje wiele różnych przepisów na knedle ze śliwkami. Poznaj nasze propozycje, a także dowiedz się, jak przygotować knedle ze śliwkami bezglutenowe czy dietetyczne knedle ze śliwkami.
Masło orzechowe jest często wykorzystywanym składnikiem shaków. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, jest smaczne, po drugie – zdrowe, a po trzecie – przepisy na przygotowanie pysznego shake’a z masłem orzechowym można dowolnie urozmaicać.
Nadmorska plaża nie kojarzy się z gotowaniem, ale Grzegorz Zawierucha udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych. Zwycięzca MasterChefa postanowił przyrządzić swoje specjały w Międzyzdrojach. W nietypowej scenografii przygotował dania na bazie parówek. Co smacznego zaserwował?
Niecodzienna lokalizacja, ale efekty wyśmienite. Grzegorz Zawierucha na plaży w Międzyzdrojach gotował dla Oliviera Janiaka. Co mu przyrządził w tych nietypowych warunkach? Zobaczcie sami.
Tortelli w sosie pomidorowym, szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri, a na deser letnia sałatka owocowa. Niedzielny obiad w stylu włoskim przygotowuje Cristina Catese. Zobacz, jakie przepisy przygotowała.
Lato w pełni, sezon na ogórki trwa w najlepsze. Co z nich zrobić? Pikle. Z miodem, musztardą, w curry, małosolne, a nawet na sucho. Sprawdzone przepisy przedstawia Beata Kartowicz.
Tapioka to kasza wytwarzana z manioku jadalnego, rośliny, która stanowi podstawę żywienia w Ameryce Południowej i Afryce. Może być spożywana przez alergików i chorych na celiakię, jest hipoalergiczna i bezglutenowa, a przy tym lekkostrawna.
Sernik, który nie opada, to ciasto przygotowywane z najlepszych, pod względem jakości składników. Dotyczy to między innymi użytego sera, który należy zmielić 2–3 razy. Aby sernik nie opadł, należy też zapomnieć o zastosowaniu zbyt dużej ilości sypkich składników. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika przypominamy niezwykle prosty przepis Piotra Kucharskiego. Króluje w nim mango i ser kozi. - To absolutnie rewelacyjne połączenie - zapewnia kucharz.
Trwa sezon na kurki, warto więc to wykorzystać i przygotować z nich pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma pokazał, jak zrobić: pierogi ruskie ze smażonymi kurkami i serem owczym, tartę z cukinią, kurkami i kolorowymi pomidorkami, a także kurki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem pod ciastem francuskim.
Dania z owocami letnimi - kto ich nie lubi? W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował: sałatkę z wędzonym łososiem, fasolkami szparagowymi i letnimi owocami, kaczkę pieczoną z letnimi owocami i młodymi warzywami, na deser: mini bezy z cytrynowym serkiem mascarpone i letnimi owocami.
Legumina to słodki deser, który współcześnie nie cieszy się dużą popularnością, kiedyś jednak pojawiał się na większości polskich stołów. Dla wielu osób do dziś jest to jedno z najpiękniejszych wspomnień dzieciństwa. Jak przygotować leguminę z kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki?
Jeśli myślicie, że widzieliście już wszystko, Josh Elkin udowodni, że nie jest to prawda. Kucharz na swoim profilu pochwalił się przygotowanym ostatnio daniem. Było to "taco w polskim stylu" z pierogów i z oryginalnym farszem. Co o takim połączeniu sądzi Ola Nguyen?