W kuchni pełnej aromatów zapraszamy na kawowo-jaglany deser z orzechami włoskimi, wegańskie placki cynamonowe oraz ryżowo - kawowy pudding z orzechami i jabłkiem. Nie zabraknie też akcentów świątecznych - makowca ze skórką kandyzowaną i napoju kawowego z cynamonem, kardamonem i pomarańczami. Zobacz, jak przyrządza je Daria Ładocha.
W kuchni DDTVN - Jan Kuroń i dania, które możemy przygotować już dziś, a podać w święta. Poznajcie przepisy na pasztet drobiowo-wieprzowy, pasztet z soczewicy i rukoli, bulion warzywny oraz kapustę z grzybami.
Daria Ładocha i Alicja Wyrobek przygotowały dziś kilka propozycji na świąteczne słodkości. Poznajcie ich przepisy na szaszłyki Grincha, świąteczne lizaki, bułeczki cynamonowe i pyszną, gorącą czekoladę!
Jarek Wist jest nie tylko wokalistą swingowym, który z powodzeniem wprowadził na scenę retro-pop, lecz i pasjonatem kultury włoskiej. Tym razem zamiast na scenie, dał spektakularny występ w kuchni. O co chodzi?
Aleksandra Juszkiewicz do końca "nie oddała fartucha", podbiła serca jurorów i wygrała 9. edycję "MasterChef Polska". W naszym programie zdradziła swoje patenty na pyszne potrawy, które zaprowadziły ją na kulinarny szczyt. Poznaj jej przepisy na pierogi z puree ziemniaczanymi, mazurską sałatkę z chrupiącymi okonkami, sandacza smażonego z sosem na bazie kwaśnej śmietany i rodzynek oraz drożdżowe makowiki.
To, ile kalorii ma popcorn, zależy od sposobu jego przyrządzenia. Należy unikać przekąsek gotowych lub tych do przygotowania w mikrofalówce. Mają bardzo dużo kalorii i niepotrzebnych dodatków, głównie konserwantów. Zdrowy popcorn jest łatwy do przyrządzenia samodzielnie.
Masło orzechowe z migdałów jest nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Zalicza się je do grupy produktów tzw. superfoods, czyli żywności o wielu właściwościach korzystnych dla organizmu. Zobacz, do czego warto dodawać masło migdałowe, gdzie można je kupić i jak zrobić je samodzielnie.
Naleśniki, zarówno te na słodko, jak i w wersji wytrawnej, to potrawa znana na całym świecie (choć występuje pod róznymi nazwami). Mimo że przepis jest prosty, wiele osób zastanawia się, na czym najlepiej smażyć naleśniki, żeby były puszyste, nie rwały się ani nie przywierały do patelni.
Michał Cessanis zabrał nas do Trydentu, który graniczy z jeziorem Garda. To tam znajduje się serce sadów oliwnych. Jak rozpoznać najlepszą oliwę? Jak zrobić dobrą włoską pizzę i nie zepsuć jej smaku? Na te pytania odpowiedzieli mieszkańcy włoskiego miasta, którzy byli bohaterami reportażu Dzień Dobry TVN.
Obecnie wiele tradycyjnych regionalnych produktów z całego świata stało się standardowymi składnikami naszych dań. Jednym z produktów, które na stałe zagościły w kuchni wielu Polaków, jest ocet balsamiczny. Czym można go zastąpić, jeśli się skończy podczas gotowania?
Szukasz inspiracji na ciekawy obiad lub smaczną przekąskę? David Gaobiaud proponuje steki, boczek, kabanosy, humus i pastę z suszonymi pomidorami w niebanalnym wydaniu. Skorzystaj z wyjątkowych przepisów francuskiego kucharza.
Dorsz z kremowym sosem pomidorowym, tosty z grillowaną papryką, krem z czosnku, a nawet kuskus. Wszystkie te dania można wykonać z wykorzystaniem kalafiora. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Martyna Chomacka, finalistka programu "MasterChef".
Pochodzenie przyprawy, jaką jest pieprz cytrynowy, nie jest jednoznaczne. Wiadomo jednak, że tę ostrą i orzeźwiającą mieszankę stosowano już wieki temu i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością na całym świecie. Poznaj właściwości pieprzu cytrynowego i jego zastosowanie.
Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.
Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.
W Katowicach siostra Anna Bałchan wpadła na niezwykły pomysł. By uzbierać pieniądze na Centrum Świętego Józefa, postanowiła sprzedawać robiony przez siebie smalec. Tajniki jego wytwarzania zdradziła w Dzień Dobry TVN.
Kiszona kapusta to cenne źródło m.in. witaminy C, przeciwutleniaczy oraz prozdrowotnych bakterii. Zwłaszcza jesienią i zimą warto ją włączyć do menu. Co z niej przygotować? Zainspiruj się niebanalnymi pomysłami Darii Ładochy na kapustę kiszoną z kaparami, pomidorowy kapuśniak, czy tartę z wędzonym łososiem. Nie masz ochoty na kapustę? Zobacz, jak zrobić rozgrzewające łazanki z chili.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób mini serniczki według przepisu naszego widza. Poniżej przepis, który sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej cukierni. Smacznego!
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.
Wiele osób zwłaszcza teraz zastanawia się, jak może zatroszczyć się o swoją odporność. Przepis jest bardzo prosty i znany od wielu lat. Mikołaj Rey, zachęcał, by dzień zaczynać od kiszonek. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak pozytywny wpływ mają na nasz organizm. Jak je przygotować? W tym celu odwiedził sad i razem z Sebastianem Olmą przygotował kiszone jabłka.
Jak zachęcić dzieci do zjedzenia ryby? Przygotuj ich ulubione dania, które posmakują także dorosłym. Skorzystaj z przepisów Cristiny Catese na burgera, spaghetti i pulpeciki ziemniaczane z tuńczykiem.
Nie masz pomysłu na obiad? Skorzystaj z prostych i ciekawych pomysłów Andrzeja Polana. Zobacz, jak przygotować paellę z kurczakiem i królikiem, szarpaną wieprzowinę oraz ciasto bujane.
Ziemniaki, ziemniaczki, ziemniory! Kto ich nie kocha? Tym bardziej, że można je zrobić w kuchni na wiele sposobów. O czym przekonuje w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Zaplanujcie rodzinny obiad i skorzystajcie z naszych przepisów.
Masz ochotę na filiżankę aromatycznej kawy? Znudziła ci się klasyczna czarna czy latte? Sprawdź, jak przygotować aromatyczną kawę pięciu przemian, która jest nie tylko smaczna, ale też bogata w prozdrowotne właściwości. Wywodzi się ona z chińskiej medycyny tradycyjnej.
Trwa Światowy Tydzień Kuchni Włoskiej. Z tej okazji - specjalnie na pokaz w naszym studiu - przyjechał najlepszy kucharz na świecie, Enrico Derflingher. Restauracje, którymi kierował w Rzymie i Florencji, zdobywały gwiazdki Michelin. Jako 26-latek został jedynym włoskim szefem kuchni dla angielskiej rodziny królewskiej - gotował m.in. dla królowej Elżbiety II i księżnej Diany. Dla nas przyrządzi Crema al Limone oraz Risotto Regina Vittoria.
Cebula to nasze kulinarne złoto. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest warzywem, które powinno być częstym gościem na naszych talerzach. Co z niej przygotować? Zainspiruj się przepisami Grzegorza Zawieruchy i sprawdź, jak przyrządzić: rybę duszoną, mięso mielone, konfiturę czy krążki cebulowe.
Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.
Uwielbiasz kawę z mlekiem, ale nie tolerujesz laktozy? Wypróbuj sprawdzonych przepisów na idealne cappuccino sojowe lub energetyczne latte owsiane. Zobacz też, jak zrobić migdałową matchę. Przepisy z mlekiem roślinnym Alpro prezentuje Łukasz Gałęcki.
Smak ojcostwa w tym przypadku możemy tłumaczyć dosłownie i w przenośni. Kucharz Tomasz Jakubiak został bowiem tatą! Wcześniej mogliśmy podziwiać jego poczynania kulinarne np. w Dzień Dobry TVN, a teraz opowiedział nam o swojej nowej roli oraz o dramatycznym wypadku samochodowym, który skłonił do przemyśleń.
Kapusta, cebula, boczniaki - to podstawa prostych, jednogarnkowych dań, które z całą pewnością polubią jarosze. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza je Andrzej Polan.