Pad thai to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Receptura oparta na wielu świeżych składnikach sprawia, że jest daniem aromatycznym, kolorowym i pachnącym. Pad thai ma bardzo charakterystyczny słodko-ostry smak. Najczęściej podawany jest z krewetkami. W innej wersji można go spotkać również z kurczakiem. Jak przyrządzić pad thai? Jakie są etapy przygotowania tego tajskiego dania?

    W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował świąteczne desery bazujące na budyniu waniliowym. Co powiecie na budyń z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami oraz mini serniki z polewą czekoladową.

    Strozzapreti pochodzi z rejonów Toskanii. Jest to makaron zrobiony na bazie tradycyjnego ciasta, składającego się z mąki, wody, białek jaj oraz parmezanu. Wielkość i kształt makaronu jest różna w zależności od indywidualnych preferencji kucharza.

    Ser tofu to bogate źródło białka i zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Najbardziej popularne jest tofu naturalne lub silken. Tofu przejmuje smak potraw i przypraw, z którymi jest podawane. Sprawdzonym pomysłem kulinarnym jest marynowanie tofu, które może być podawane w różnych formach. Jak smażyć tofu? Jakie są przepisy na marynowane tofu?

    Ola Nguyen jest zwyciężczynią 7. edycji MasterChefa. W programie jej popisowymi daniami były: pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie, smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem oraz pierożki gyoza z papryką i kozim serem. I te właśnie te pyszności przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN.

    Czym oryginalnie przyozdobić choinkę na Święta Bożego Narodzenia? Postaw na pierniki! Rodzina Poncyljuszów w "Dzień Dobry TVN" pokazała jak najprościej przyrządzić pyszne pierniczki, które najpierw będą ozdobą na choince, a potem będziesz mógł je zjeść od razu po Świętach. Potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj najprostszy przepis na świąteczne pierniczki!

    Nestor Grojewski jest wybitnym szefem kuchni, który od 30 lat mieszka w Rzymie. Nestor gotował dla takich gwiazd jak: Cameron Diaz, Leonardo Di Caprio, Liam Neeson, a przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese. W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor przygotował włoskie przysmaki takie jak: pasta fresca all'amatriciana, kewetki owinięte podgardlem oraz caprese con mozzarella e burrata.

    W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!

    Pesto z makaronem to idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, więc idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jak i na lunch przygotowany wcześniej, który zjemy poza domem.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.

    Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych form podania królewskiej ryby, która dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Ze szpinakiem, cytryną, papryką lub z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Sprawdź, jak przyrządzić łososia.

    Dorsz na parze to niskokaloryczna i bardzo zdrowa ryba. Doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami i małą ilością ziół. Przyrządzenie dorsza na parze zajmuje zaledwie 15 minut. Parowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze ryby, a także soczystość i delikatność mięsa. Jak przyrządzić dorsza na parze?

    Kruche ze śliwkami to prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt wysokie – nie przejmuj się – na pewno sobie poradzisz.

    Kruchy placek z rabarbarem może nie należy do wykwintnych deserów, ale za to jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Doskonale sprawdza się jako przysmak sezonowy. Kruche ciasto to przecież dobra baza, która świetnie współgra z różnymi owocami.

    Rabarbar to lekko kwaskowy owoc, który po przetworzeniu doskonale sprawdza się w cukiernictwie. Dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest placek drożdżowy z rabarbarem. Po upieczeniu owoce będą miękkie i zyskają na słodkości.

    Ciasto drożdżowe to z pewnością jeden z najbardziej wdzięcznych deserów, który możesz przygotować w swojej kuchni. Doskonale komponuje się z większością świeżych owoców – z jagodami, malinami, truskawkami, jabłkami, z rabarbarem, a przede wszystkim ze śliwkami. To właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawia się w naszych domach najczęściej – nic dziwnego, nieustannie zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i szybko zaspokaja apetyt na coś słodkiego!

    Książki kucharskie bogate są w ciekawe przepisy na wypieki cukiernicze. Poza oryginalnymi, zagranicznymi propozycjami warto czasami powrócić do znanych nam z dzieciństwa smaków. Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem jest dobrą propozycją dla osób, które chcą poczuć się jak u babci.

    Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Makaron pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla Ciebie i całej rodziny.