Damian Kordas swoje umiejętności kulinarne miał okazję zaprezentować w programie MasterChef, gdzie ujął jurorów przygotowanymi przez siebie potrawami. W ostatnim czasie wydał e-booka "Niski Indeks Glikemiczny". O swojej ostatniej publikacji i cukrzycy opowiedział nam w wywiadzie. Zdradził nam też jeden z przepisów ze swojej najnowszej książki.
Jaki wpływ na planetę ma to co jemy? Jakie produkty wybierać, a jakich unikać w codziennej kuchni? Jak do zdrowej i świadomej kuchni przekonać najmłodszych? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała Daria Ładocha, ambasadorka kampanii edukacyjnej PrzyGotujmy Lepszy Świat.
Gdy organizujemy domowe przyjęcie, zastanawiamy się, co przygotować dla gości, aby wyszli od nas zadowoleni. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował swoje imprezowe hity: pączki, serniki, krewetki, krokieciki i kukurydzę z posypką.
Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Zrób pierogi, a wszyscy domownicy będą zachwyceni. Skorzystaj z doskonałych przepisów Sebastiana Olmy na podsmażane pierogi z jagodami, pieczone pierogi z prażonym jabłkiem czy bezglutenowe pierogi z kurkami.
Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?
Ciepłe mleko uważane jest od wieków za receptę na dobry sen. Warto wiedzieć, że zamiast niego lepiej działa moon milk, czyli aromatyczne księżycowe mleko znane z ajurwedy, tradycyjnej medycyny indyjskiej, która rozwinęła się już w starożytności.
Barista to w Polsce zawód stosunkowo młody. Jeszcze ćwierć wieku temu niewiele osób w naszym kraju kojarzyło kim jest barista i czy właściwie się zajmuje. Teraz rzadko kto idzie po prostu na kawę, tylko chce otrzymać atrakcyjnie wyglądający napój stworzony przez baristę.
Wszyscy doskonale wiemy, jak ważne dla dzieci i dorosłych jest spożywanie odpowiedniej porcji posiłków w ciągu dnia. Dzięki temu możliwe będzie dostarczenie organizmowi koniecznej dla jego funkcjonowania dawki energii. Swoje propozycje potraw dla tych młodszych i starszych przedstawił w Dzień Dobry Wakacje Łukasz Konik.
Hot dogi to kanapka z gorącą parówką lub kiełbaską oraz różnego rodzaju dodatkami. To typowe amerykańskie danie, typu fast food. Swoje wersje hot dogów zaprezentował w naszej kuchni uczestnik "MasterChefa", Szymon Czerwiński.
Wakacyjna kuchnia nie musi się nam kojarzyć jedynie z pieczoną na grillu karkówką czy kiełbaskami. Gotujący w Krynicy Morskiej Sebastian Olma pokazał pyszne potrawy, które mogą ucieszyć osoby niejedzące mięsa. Na miejscu towarzyszył mu Olivier Janiak.
Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.
Mleko sojowe oraz przepisy z jego zastosowaniem cieszą się dużą popularnością szczególnie wśród wegan oraz alergików. Z jego wykorzystaniem można przygotować rozmaite desery oraz koktajle, a także dodawać je do kawy.
Czy można zrobić coś do jedzenia z niczego? Okazuje się, że jak najbardziej. Wykorzystując zaledwie kilka składników i resztki z lodówki po całym tygodniu, możesz zrobić naprawdę kilka ciekawych dań. Czasem wystarczy tylko odrobina kreatywności i kilka minut pracy, żeby zjeść pożywny posiłek.
Chlebek naan to tradycyjne pieczywo kuchni kaszmirskiej. Hindusi jedzą je na co dzień, często zastępuje im sztućce. Pieczywo naan wypiekane jest w piecu tandoor, ale można przygotować je na patelni lub w piekarniku.
Pasztet to potrawa, która gości na stołach w czasie świąt i innych przyjęć okolicznościowych. Podobnie jak w przypadku wielu specjałów polskiej kuchni, podstawowym składnikiem tego dania jest mięso. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie nie mogą cieszyć się doskonałym smakiem pasztetu!
Gofry z bitą śmietaną od wielu lat są popularne w całej Polsce. W okresie letnim są serwowane w barach czy budkach, jednak warto je robić również w domu. Wystarczy mieć gofrownicę, na którą wylewamy ciasto. Samodzielnie zrobione gofry z bitą śmietaną i owocami lub czekoladą smakują wyśmienicie.
Caffè corretto to włoski sposób na espresso. W dosłownym tłumaczeniu oznacza skorygowaną kawę, którą „poprawia się” dodatkiem alkoholu. W zależności od regionu Włoch espresso uzupełnia się kilkoma mililitrami grappy, likieru anyżowego lub brandy. Jak przygotować kawę corretto w domu?
Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Skorzystaj z przepisów Piotra Kucharskiego na ciekawe przekąski z wędlinami. Czy wiesz, że wędzonki można także przygotować na grillu?
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Zakwasy z warzyw i kombucha. Swoje przepisy na naturalne i niepasteryzowane napoje zdradzają Mikołaj i Magda Batorowie - eksperci z ekoprzetwórni produkującej prozdrowotne zakwasy. Zobacz, jak przygotować orzeźwiające izotoniki.
Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.
Każdy kucharz ma swój ukochany deser, który zawsze mu wychodzi i sprawdza się w każdej sytuacji. Uczestnik VIII edycji MasterChefa - Arek Wróbel zapewnia, że dałby się pokroić za pyszną tartę czekoladową. Poznajcie jego sekretny przepis! Czujemy, że zdobędzie Wasze serca.
Papaja to egzotyczny owoc pochodzący ze strefy międzyzwrotnikowej, jednak bez większego problemu można ją kupić w wielu polskich sklepach. Owoc papai jest bardzo odżywczy, dość ciekawy w smaku, a przy tym ma właściwości, dzięki którym świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań lub przekąska.
Twoja przyjaciółka lub znajoma ma wieczór panieński, a Tobie przypadła organizacja tortu? Banalne torty w wersji dla dorosłych to ryzykowny wybór, który nie każdej pannie młodej przypadnie do gustu. Postaw na oryginalny smak. Sprawdź, jak przyrządzić pyszny tort na wieczór panieński.
Gotowania na plaży ciąg dalszy. Specjały w nietypowej dla kucharza scenerii prezentował Sebastian Olma, który w Dziwnowie przyrządzał cielęcinę. Wszystkiemu przyglądał się Michał Nobis. Zobaczcie sami.
Sałatka, ciasto ucierane na palonym maśle z kremem mascarpone i owocami oraz buły. Na bazie orkiszu można stworzyć wiele smacznych dań. Piotr Kucharski pokazuje kilka prostych przepisów – ku zdrowotności!
4,2 kg waży największe mango świata. Imponujący okaz udało się wyhodować w kolumbijskim mieście Guayatá. Co stanie się z rekordowym owocem? Proponujemy zrobić sernik mango według niezwykle prostego przepisu Piotra Kucharskiego.
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania, w którym jednym ze składników jest majonez. Na naszym stole pojawiły się grzanki z bobem, fasolką i jajkiem, muffinki majonezowe z owocami, a także kurczak z sałatką Mex i majonezem kolendrowym.
Istnieje wiele różnych przepisów na knedle ze śliwkami. Poznaj nasze propozycje, a także dowiedz się, jak przygotować knedle ze śliwkami bezglutenowe czy dietetyczne knedle ze śliwkami.