Racuchy, owsianka ze śliwką i omlet z serem halloumi, czyli rodzinne gotowanie Moniki Mrozowskiej. Zobacz przepisy

Monika Mrozowska w kuchni DDTVN o gotowaniu z dziećmi.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Monika Mrozowska właśnie wydała swoją kolejną książkę, pt. "Zdrowa kuchnia rodzinna". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała, jak można zdrowo gotować... wspólnie z dziećmi. Racuchy z jabłkiem, omlet z serem halloumi oraz owsianka ze śliwką – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci.

Racuchy z jabłkiem

Składniki na racuchy z jabłkiem:

  • ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 słodkie jabłko (np. champion)
  • 1 mango
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • masło klarowane do smażenia

Jak przygotować racuchy z jabłkiem?

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy (najlepiej robotem kuchennym). Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grube plastry. Do wyrośniętego ciasta dorzucamy pokrojone jabłko i całość delikatnie mieszamy.
  2. Na patelni na rozgrzane masło klarowane, nakładamy po dużej łyżce ciasta z jabłkami. Smażymy na małym ogniu przez około 7 minut aż racuchy dobrze się przyrumienią. Następnie obracamy je delikatnie na drugą stronę i smażymy przez kolejne 7 minut.
  3. Mango obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity sos. Usmażone racuchy możemy podawać opcjonalnie z sosem z mango.

Owsianka ze śliwkami

Składniki na owsiankę ze śliwkami:

  • ½ kg śliwek węgierek
  • ½ szklanki świeżego soku jabłkowego
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 2 goździki

Jak przygotować owsiankę ze śliwkami?

  1. Do garnuszka wrzucamy pokrojone na pół śliwki bez pestek. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki staną się zupełnie miękkie i będą się rozpadać, czyli przez około 20 minut.
  2. Na patelni na rozgrzane masło klarowane wrzucamy płatki owsiane. Smażymy, ciągle mieszając, aż się przyrumienią. Pod koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aż się rozpuści.
  3. Przyrumienione płatki mieszamy w miseczkach z gorącymi śliwkami.

Omlet z serem halloumi

Składniki na omlet z serem halloumi:

  • 4 jajka
  • 10 szparagów
  • opakowanie serka halloumi (ok. 150 g)
  • ½ papryki ramiro
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól do smaku

Jak przygotować omlet z serem halloumi?

  1. Szparagi, po odcięciu lub oderwaniu od nich zdrewniałych kocówek, przekrajamy na pół. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na jednej łyżce masła klarowanego podsmażamy na małym ogniu pod pokrywką połowę szparagów i połowę pokrojonej papryki przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa zalewamy dwoma, roztrzepanymi jajkami, solimy do smaku, a na wierzchu układamy kawałki sera halloumi i dalej na małym ogniu, pod pokrywką smażymy przez około 8–10 minut, aż jajka się zetną.
  2. Ogień musi być naprawdę mały, żeby omlet nie zaczął przypalać się od spodu. Delikatnie zdejmujemy z patelni lub podajemy omlet na niej.

Gofry na słono

Składniki na gofry na słono:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • 75 g tartego sera mozzarella (ew. cheddar, parmezan, gouda)
  • 2 jajka
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki soli

DODATKI:

  • ok. 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • ok. 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek bazylii
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować gofry na słono?

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszamy z mlekiem, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty ser i mieszamy ponownie. Do wymieszanego ciasta ostrożnie dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, żeby piana z białek jak najmniej opadła.
  2. Do gofrownicy nakładamy tyle ciasta, żeby przykryć całą powierzchnię. Pieczemy przez około 8 minut, aż gofry pięknie wyrosną, a z zewnątrz staną się chrupiące. Na wierzch gofrów nakładamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, listki bazylii, całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Rodzinne gotowanie Moniki Mrozowskiej

Monika Mrozowska pojawiła się w studio Dzień Dobry TVN po raz pierwszy od narodzin swojego 4. dziecka – syna Lucjana – który przyszedł na świat w styczniu 2021 roku. Jak napisała w swojej książce:

Wspólne gotowanie ma całą masę plusów. Wystarczy tylko zabrać się do tematu podobnie jak do nauki jazdy na rowerze i dostosować stopień trudności wykonywanych zadań do wieku oraz umiejętności "kursanta". A przede wszystkim – podejść do wszystkiego ze spokojem. Zaczynanie wspólnego gotowania od przygotowywania kanapek do szkoły pięć minut przed wyjściem z domu na pewno skończy się katastrofą. Jeśli jednak wygospodarujemy sobotnie popołudnie na zrobienie razem z dzieckiem rodzinnego prostego obiadu, może nie uzyskamy przy pierwszym podejściu spektakularnego kulinarnego efektu, ale przynajmniej będziemy mieć wystarczająco dużo czasu, żeby wspólnie po tym eksperymencie posprzątać. Od tego w ogóle warto zacząć.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Monika Mrozowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości