Karkówka po bosacku z grilla
Składniki:
- 1/2 kg karkówki
Marynata:
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Karkówkę rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać trochę wody. Karkówkę wysmarować marynatą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Grillować powoli, na niewielkim żarze, na tacce. Podawać z sałatą i warzywami z grilla.
Szparagi z grilla dla wegetarian i mięsożerców
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- szynka suszona (np. szwarcwaldzka) lub boczek
- cukinia
- sok z cytryny
- szczypta suszonego tymianku
- sól
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Szparagi w wersji dla mięsolubnych trzeba po prostu zawinąć w plasterki szynki czy boczku.
Szparagi w wersji wege zawinąć w długie plasterki cukinii (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw) skropionych sokiem z cytryny, lekko posolonych i posypanych suszonym tymiankiem. Grillować krótko, bo szparagi są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę.
Papryka z serem i oregano
Składniki:
- kilka kolorowych papryk
- resztki serów - może być feta, ser pleśniowy, twaróg, ser śmietankowy do smarowania pieczywa
- garść oliwek czarnych lub zielonych
- świeże lub suszone zioła do smaku
- oliwa do skropienia
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pociąć nożykiem od szypułki wzdłuż wgłębień po bokach tak, by otrzymać łódeczki. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dodać pokrojone oliwki, świeże lub suszone zioła - np. oregano, natkę, skroić oliwą. Grillować dopóki ser się nie rozpuści.
Cukinia z tymiankiem
Składniki:
- 1-2 cukinie
- szczypta soli
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- świeży lub suszony tymianek
- kilka łyżek sera koziego twarogowego (do smarowania pieczywa)
- kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Cukinie umyć, pokroić w skośne plastry, posolić, skropić oliwą, posypać suszonym tymiankiem. Grillować krótko. Ser wymieszać ze świeżym tymiankiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Po zdjęciu cukinii z grilla podawać ją posmarowaną kozim serem.
Bakłażan po grecku
Składniki:
- bakłażan
- 1-2 pomidory
- duża czerwona cebula
- ser feta (ok. 50-100 g)
- sól
- suszone oregano
- kilka listków świeżej bazylii, natki pietruszki czy kolendry
- oliwa z oliwek do skropienia warzyw
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z jednej strony, zostawić na kilka minut aż puszczą soki i wyjdzie z nich goryczka. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w cienkie grube plastry. Bakłażany grillować z jednej strony, przełożyć na drugą, posmarować oliwą wymieszaną z solą i przetartym czosnkiem, ułożyć na nich najpierw plaster pomidora, potem cebuli i na końcu fetę obtoczoną w suszonym oregano. Grillować jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż feta nieco się rozpuści. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.
Pomidory z mozarellą
Składniki:
- 2-3 dość duże pomidory
- kulka klasycznej mozarelli
- listki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Miąższ odcedzić mocno na sitku (sok pomidorowy można wypić), pokroić drobno i dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, poszarpaną bazylię, lekko posolić i skropić oliwą. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nałożyć w wydrążone pomidory i ułożyć je na grillu. Podgrzewać aż mozarella lekko się rozpuści.
Pieczarki z masłem czosnkowym
Składniki:
- 10 średnich pieczarek
- 1/4 kostki masła
- kilka ząbków czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, wyłamać nóżki, lekko posolić i popieprzyć. Z masła, rozgniecionego czosnku, soli i posiekanego rozmarynu zagnieść masło ziołowo-czosnkowe. Pieczarki faszerować masłem i grillować aż masło całkowicie się rozpuści.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
- Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla
- Grill na balkonie? Tylko elektryczny
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf