Pyszne dania na grilla - dla wegetarian i mięsożerców. Przepisy Katarzyny Bosackiej

Katarzyna Bosacka w Dzień Dobry TVN
Sezon grillowy przed nami, dlatego Katarzyna Bosacka pokazała w Dzień Dobry TVN swoje pomysły na pyszne dania z grilla: karkówkę po bosacku, paprykę z serem i oregano, cukinię z tymiankiem, bakłażana po grecku, pomidory z mozarellą i pieczarki z masłem czosnkowym. Palce lizać!

Karkówka po bosacku z grilla

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Karkówkę rozbić. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsta, dodać trochę wody. Karkówkę wysmarować marynatą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Grillować powoli, na niewielkim żarze, na tacce. Podawać z sałatą i warzywami z grilla.

Szparagi z grilla dla wegetarian i mięsożerców

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • szynka suszona (np. szwarcwaldzka) lub boczek
  • cukinia
  • sok z cytryny
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Szparagi w wersji dla mięsolubnych trzeba po prostu zawinąć w plasterki szynki czy boczku.

Szparagi w wersji wege zawinąć w długie plasterki cukinii (można je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw) skropionych sokiem z cytryny, lekko posolonych i posypanych suszonym tymiankiem. Grillować krótko, bo szparagi są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę.

Papryka z serem i oregano

Składniki:

  • kilka kolorowych papryk
  • resztki serów - może być feta, ser pleśniowy, twaróg, ser śmietankowy do smarowania pieczywa
  • garść oliwek czarnych lub zielonych
  • świeże lub suszone zioła do smaku
  • oliwa do skropienia

Przygotowanie:

Paprykę umyć, pociąć nożykiem od szypułki wzdłuż wgłębień po bokach tak, by otrzymać łódeczki. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dodać pokrojone oliwki, świeże lub suszone zioła - np. oregano, natkę, skroić oliwą. Grillować dopóki ser się nie rozpuści.

Cukinia z tymiankiem

Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • szczypta soli
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • świeży lub suszony tymianek
  • kilka łyżek sera koziego twarogowego (do smarowania pieczywa)
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Cukinie umyć, pokroić w skośne plastry, posolić, skropić oliwą, posypać suszonym tymiankiem. Grillować krótko. Ser wymieszać ze świeżym tymiankiem i posiekanymi suszonymi pomidorami. Po zdjęciu cukinii z grilla podawać ją posmarowaną kozim serem.

Bakłażan po grecku

Składniki:

  • bakłażan
  • 1-2 pomidory
  • duża czerwona cebula
  • ser feta (ok. 50-100 g)
  • sól
  • suszone oregano
  • kilka listków świeżej bazylii, natki pietruszki czy kolendry
  • oliwa z oliwek do skropienia warzyw
  • 1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić z jednej strony, zostawić na kilka minut aż puszczą soki i wyjdzie z nich goryczka. Pomidory i cebulę umyć, pokroić w cienkie grube plastry. Bakłażany grillować z jednej strony, przełożyć na drugą, posmarować oliwą wymieszaną z solą i przetartym czosnkiem, ułożyć na nich najpierw plaster pomidora, potem cebuli i na końcu fetę obtoczoną w suszonym oregano. Grillować jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż feta nieco się rozpuści. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.

Pomidory z mozarellą

Składniki:

  • 2-3 dość duże pomidory
  • kulka klasycznej mozarelli
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Pomidory umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Miąższ odcedzić mocno na sitku (sok pomidorowy można wypić), pokroić drobno i dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, poszarpaną bazylię, lekko posolić i skropić oliwą. Dokładnie wymieszać. Sałatkę nałożyć w wydrążone pomidory i ułożyć je na grillu. Podgrzewać aż mozarella lekko się rozpuści.

Pieczarki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 10 średnich pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • kilka ząbków czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, wyłamać nóżki, lekko posolić i popieprzyć. Z masła, rozgniecionego czosnku, soli i posiekanego rozmarynu zagnieść masło ziołowo-czosnkowe. Pieczarki faszerować masłem i grillować aż masło całkowicie się rozpuści.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości