Pizza na gryczanym spodzie
Składniki na pizzę na gryczanym spodzie:
- 100 ml passaty pomidorowej + przeciśnięty ząbek czosnku + łyżeczka oregano
- 75 startej mozzarelli
- kilka posiekanych w plastry pieczarek
- kilka kaparów
- ½ posiekanej w piórka czerwonej cebuli
- 100 g szynki pokrojonej w 1 cm paski
Ciasto:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciepłej wody
- 10 g suchych drożdży lub 50 świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania pizzy na gryczanym spodzie:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i odłóż zawinięte w folię do leżakowania, na 12 godzin do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 250 C. Następnie ciasto rozwałkuj, utwórz kształt okręgu.
- Posmaruj go sosem powstałym z wymieszania passaty, czosnku i oregano.
- Dodaj pozostałe składniki i piecz w 250 st. C. przez kilka minut.
Roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym (2 porcje)
Składniki na roladki z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:
- 2 kawałki piersi z indyka (po około 140g)
- 100 g mąki gryczanej
- 1 duże jajko
- 100 bułki tartej razowej lub bezglutenowej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- łyżka oliwy
- 1 mała czerwona cebula posiekana w kostkę
- ½ posiekanej papryczki piri piri
- 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 200 g posiekanego z grubsza jarmużu
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki soli
- 50 g sera pleśniowego typu blue
Sposób przygotowania roladek z piersi indyka faszerowane jarmużem, czosnkiem i serem pleśniowym:
- Do trzech misek dodaj odpowiednio mąkę gryczaną, rozbełtane jajko oraz bułkę tartą razową.
- Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem uważając aby nie podziurawić (jeśli zrobisz dziurę, odkrój kawałek mięsa, połóż go na dziurze i delikatnie wklep tłuczkiem). Dopraw delikatnie solą.
- Piekarnik rozgrzej do 180 C, bez termoobiegu.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij przez minutę cebulę, dodaj czosnek i piri piri.
- Smaż mieszając przez minutę.
- Dodaj jarmuż i pieprz ziołowy, smaż do momentu kiedy jarmuż zmięknie (możesz podlać odrobiną wody, aby nie przywarło).
- Posól i zdejmij z gazu. Dodaj natkę i kiedy lekko przestygnie pokruszony ser pleśniowy.
- Na środek rozklepanego mięsa układaj porcję farszu, zostaw sobie po centymetrze wolnego miejsca po bokach.
- Boki zawiń do środka i następnie zawiń roladkę.
- Roladki obtocz w mące, namocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na średnio – mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
- Wstaw do pieca na 10 minut.
Gryczany tabouleh z fasolką szparagową
Składniki na gryczany tabouleh z fasolką szparagową:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 długie ogórki obrane
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- szklanka posiekanej zielonej fasolki szparagowej
- drobno posiekana papryczka piri piri
Dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki zimnej wody
- przeciśnięty ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1/3 łyżeczki soli
Jak przygotować gryczany tabouleh z fasolką szparagową:
- Ogórki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój je w kostkę o wymiarach niecałego centymetra.
- Pomidory wyfiletuj i drobno pokrój (concase).
- W dużej misce wymieszaj kaszę, ogórki, pomidory, paprykę oraz cebulę z fasolką.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i wlej do składników dania.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: