Zielone burgery z ketchupem paprykowym, warzywami i sałatami
Składniki:
Ketchup paprykowy
- 3 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1 kg pomidorów
- 100 ml czerwonego octu winnego
- 200 g cukru
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 cytryny
- 1 łyżeczka chili w proszku
Przygotowanie:
Paprykę, czosnek i czerwoną cebulę pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na oleju na złoty kolor dodając następnie posiekane pomidory, czerwony ocet winny i cukier. Zmniejszyć ogień i dusić całość tak długo, aby cały płyn odparował i masa miała konsystencję ketchupu. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, startą skórkę z cytryn i chili w proszku.
Zielony burger
- 1 bagietka pszenna
- 250 ml mleka
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 5 zielonych cukinii
- 3 białe cebule
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 1 młoda sałata rzymska
- 2 czerwone cebule
- 5 bułek do burgerów
Przygotowanie:
Bagietkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć i zmielić na grubych oczkach razem z ugotowaną ciecierzycą. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju dodając posiekaną białą cebulę i czosnek. Do cukinii dodać zmieloną z ciecierzycą bagietkę, jajka, mąkę i posiekane świeże zioła. Masę wymieszać i wyrobić na „burgery” z gramaturą około 150 g sztuka. Po wyrobieniu odstawić na około 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Przygotowane burgery polać delikatnie olejem i smażyć z każdej strony na grillu. Bułkę przekroić na 2 części, nałożyć ketchup paprykowy, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulę i burgera.
Szaszłyki z warzywami, serem Halloumi i dressingiem sezamowym
Składniki:
Dressing sezamowy:
- 1 limonka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sezamu
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 50 g dymki
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym, zmiksować, przelać do naczynia i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szaszłyki:
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 biała cebula
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 2 bataty
- 200 g sera Halloumi
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu młotkowanego
- 100 g pieczarek
- 200 g zielonych szparagów
Przygotowanie:
Papryki, bakłażana, cebule, cukinie, bataty i Halloumi pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Nabijać na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, a na końcówki nabić małe pieczarki. Szaszłyki grillować z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i polać dressingiem. Szaszłyki podawać z grillowanymi szparagami.
Papryka grillowana z serem pleśniowym, gruszką i orzechami pekan
Składniki:
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 2 papryki czerwone
- 5 gruszek
- 200 g sera pleśniowego
- 50 g orzechów pekan
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200 g mixu świeżych sałat
- 100 g świeżych owoców
- oliwa z oliwek do sałaty
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół, do środka nałożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki, ser pleśniowy oraz orzechy pekan. Na koniec papryki polać oliwą z oliwek i posypać solą. Grillować na otwartym ogniu przez około 10 minut, następnie zamknąć, aby ser mógł się rozpuścić. Grillowane papryki podawać ze świeżymi sałatami, owocami i oliwą z oliwek.
Sebastian Olma
Zobacz też:
Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat