Choć Hiszpania przede wszystkim kojarzy się z paellą i tapas, to właśnie w małej miejscowości Algatocin koło Malagi powstaje najdroższy chleb świata. Co więcej, bochenek rozmiarem przypomina ten, co kupujemy w polskich piekarniach, bo waży 400 g. Jednak nie zapłacimy za niego 5 czy 12 złotych, a ponad 6 tys. złotych ze względu na zdrowe i najwyższej jakości składniki.
Najdroższy chleb świata – składniki
Bochenek przygotowywany jest z:
- organicznej mąki z komosy ryżowej,
- nasion chia,
- płatków owsianych,
- suszonego pomidora.
Poza tym stosuje się twardą wodę z gór Algatocin, a słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną wydobywaną ręcznie dla uniknięcia szkodzących środowisku detonacji. Jednak kluczowym składnikiem jest dodatek jadalnego złota i srebra w postaci pyłu, płatków i listków, dodawanych do masy i posypywanych po bochenku. To usprawiedliwia więc cenę 400-gramowego bochenka.
Według Juana Manuela Moreno - właściciela piekarni złoto i srebro nie mają smaku, a chleb "nic nie traci na swoim tradycyjnym smaku, przenoszącym w inną epokę". Natomiast zdaniem piekarza, szlachetne metale mają korzystne działanie dla organizmu, pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry.
Moreno w rozmowie z międzynarodowym czasopismem opowiadającym o luksusowym stylu życia "Conde Nast Traveler" przypomniał, że już w 2 500 r. p.n.e. w Chinach stosowano złoto w celach leczniczych i uważano je za eliksir przedłużający życie.
Kto kupuje najdroższy chleb świata?
Okazuje się, że właściciel piekarni nie narzeka na brak klientów. Najdroższy bochenek wysyła przede wszystkim do krajów arabskich, Rosji i Chin. - Z ZEA ciągle wysyłają samoloty, aby odebrać chleb i przewieźć go do Dubaju – wyjawił. – A jeden z klientów w Rosji zamówił na raz 11 bochenków i zostawił napiwek w wysokości 500 euro – dodał.
Co ciekawe, tylko trzy osoby w Hiszpanii kupiły chleb Moreno: arabski książę rezydujący w Marbelli, który na swoje wesele zamówił 18 bochenków, znany youtuber , który chciał go pokazać na swoim kanale oraz pewien senior, który "nie chciał umrzeć bez skosztowania tego chleba" .
Piekarz zapowiedział też, że zamierza piec chleb, który ma kosztować 10 tys. euro za 1 kg. Ma to być produkt "dostosowany do osobistych wymagań klienta, w którym to zamawiający ma mieć ostatnie słowo".
Zobacz także:
Sałatka z łososiem, tosty maślane i dwukolorowe risotto. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Wiosenna tarta z porem – przepis na ciasto idealne
Zobacz wideo: Polska pachnąca chlebem
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: PAP