Tarta jest idealnym rozwiązaniem dla osób, którym znudziła się już tradycyjna pizza. Danie pochodzi z Francji, gdzie cieszy się ogromną popularnością. Serwując ją z porem, boczkiem i serem, lepiej przygotujmy od razu dwie porcje, gdyż całość znika w oka mgnieniu. Tarta charakteryzuje się kruchym ciastem, które najlepiej smakuje przygotowane samodzielnie. Niemniej jednak, jeśli nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu, można je zastąpić gotowym ciastem francuskim, dostępnym w większości marketów.
Tarta z porem – jak przygotować ciasto?
Do przygotowania kruchego ciasta będziemy potrzebować mąki pszennej, dobrej jakości masła, żółtek i odrobiny soli. Masło powinno zawierać jak największą ilość tłuszczu, dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze. Wcześniej należy schłodzić je w lodówce.
Ciasto przygotowuje się identycznie, niezależnie od tego, czy nasza tarta będzie z porem, boczkiem czy innymi warzywami.
Aby przygotować jedną porcję tarty z porem, będziemy potrzebować
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
Przydatna będzie stolnica i szeroki nóż. Mąkę przesiewamy, następnie dodajemy do niej kawałek wyjętego z lodówki masła. Za pomocą noża siekamy tłuszcz na drobne kawałki. Tarta z porem zawdzięcza swoją kruchość żółtkom, które dorzucamy do powstałej masy wraz ze szczyptą soli.
Warto dolać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto jest trudne do uformowania. Widoczne w nim cząstki masła są jak najbardziej na miejscu. Masę energicznie ugniatamy na stolnicy, w końcowym etapie do formy kulki.
Zaleca się maksymalnie szybkie wykonywanie czynności, tak aby ciasto nie zdążyło się nagrzać. Dzięki temu tarta z porem i boczkiem będzie jeszcze bardziej krucha. Powstałą kulkę owijamy folią, a następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy je i nie zdejmując folii, rozwałkowujemy. Kolejnym etapem jest wyłożenie ciasta na formę. Można zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na odrywaniu kawałków ciasta i wylepianiu dna, a następnie boków formy. Drugi sposób to położenie rozwałkowanego placka w foremce i dopasowanie go do jej kształtu. Grubość ciasta powinna wynosić około 5 mm. Następnie na kilkanaście minut po raz kolejny wkładamy formę z ciastem do lodówki.
Tarta z porem i boczkiem – przepis na farsz
W międzyczasie, gdy nasza kula z ciastka po raz pierwszy powędrowała do schłodzenia, warto zacząć przygotowywać farsz.
Potrzebne będą:
- 3 lub 4 duże pory
- 20 dag boczku dobrej jakości i najlepiej niezbyt tłustego
Tarta z porem i serem wymaga dodatkowo wyrazistego w smaku i najlepiej lekko pikantnego rokpola lub fety. Pory kroimy na talarki, zaś boczek w kostkę. Następnie wytapiamy z niego tłuszcz, otrzymane skwarki odkładając na talerzyk.
Na tłuszczu smażymy pory. Warto dolać nieco wody i dosolić do smaku. Dusimy na niezbyt dużym ogniu około 15 minut, do momentu zeszklenia.
Na bieżąco mieszajmy warzywa, aby uzyskały równomierny, ładny kolor. Gdy woda odparuje, a pory będą już gotowe, dodajemy do nich boczek, doprawiamy wedle uznania i odkładamy do przestygnięcia.
Tarta z porem może zostać dodatkowo wzbogacona czosnkiem i jeśli lubimy ostre potrawy, papryczką chilli. Polecane przyprawy to gałka muszkatołowa, pieprz i ostra papryka.
Tarta z porem i boczkiem nie wymaga dodatkowych działań pod względem przygotowania farszu, jednak jeśli wzbogacamy naszą potrawę serem, należy jeszcze przygotować polewę. Będziemy potrzebować 18-procentowej śmietany, 2 jajek i wybranego sera. Całość składników mieszamy w misce, doprawiając wedle uznania. Ser najlepiej zetrzeć na tarce lub pokroić na drobną kostkę. Gdy nasz farsz jest gotowy, pora wrócić do ciasta.
Po wyjęciu formy z lodówki, należy włożyć ją do piekarnika, ustawionego uprzednio na 200 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 15 minut pieczemy samo ciasto. W tym czasie powinno ładnie się zarumienić. Następnie, po kwadransie, wyjmujemy je i zostawiamy do przestudzenia.
Aby nasza tarta z porem nabrała jeszcze bardziej apetycznego wyglądu, ciasto nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i polewamy masą serowo-śmietanową. Całość po raz kolejny wstawiamy do piekarnika, nie zmieniając temperatury.
Nasza tarta z porem, boczkiem i serem powinna piec się około 35 – 40 minut. Musimy na bieżąco kontrolować stopień, w jakim rumieni się góra. Jeśli zauważymy, że dzieje się to zbyt szybko, po 25 minutach można zmniejszyć nieco temperaturę i wierzch tarty przykryć papierem do pieczenia lub folią. Po upieczeniu masa musi być bardzo gęsta, co sprawdzimy wbijając w nią widelec. Przygotowaną tartę możemy spożywać na ciepło lub na zimno.
Zobacz też inne przepisy na tarty:
Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy
Zobacz video: Quiche czy tarta?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto