Sztuka wypiekania pradawnego chleba. "Z czasem dojrzewa i nadal smakuje"

Pradawny chleb
Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?

W polskich domach pachnie świeżym chlebem

W dobie pandemii i przymusowej izolacji Polacy zaczęli odkrywać nowe pasje, by choć na chwilę uciec od szarej rzeczywistości. Zalicza się do nich m.in. wypiekanie chleba. Wystarczy tylko zajrzeć do mediów społecznościowych, gdzie użytkownicy internetu dzielą się przepisami i publikują zdjęcia bochenków dopiero co wyciągniętych z piekarnika.

Pradawny chleb

Joanna Maślukiewicz zaczęła piec w swoim gospodarstwie pradawny chleb.

- Piekę go z mąki 2000. Wszyscy, którzy pieką wiedzą, że jest to ciężka mąka niepozbawiona otrąb (...). Jest pełnoziarnista, żytnia z upraw ekologicznych, a nawet biodynamicznych – powiedziała.

Joanna do wypieków używa dzieży jodłowej.

- Jak raz zapuścimy ją odpowiednim zaczynem, zaczątkiem, to tam wspaniale czują się bakterie. Wchodzą w pory tego drewna i dzięki temu ciasto lepiej rośnie – wyjaśniła i dodała, że chleb pradawny z czasem dojrzewa i zmienia smak.

Joanna nie tylko w swoim gospodarstwie piecze pradawny chleb. Często wyrabia przeżytni z mąki 720, a od wiosny piecze chleb kozi, który powstaje na koziej serwatce. Dodaje również do niego zioła: bluszczyk kurdybanek oraz miętę polną.

Do czego służy zaczątek ususzony? W ilu stopniach dojrzewają chleby? Jak wypiec bochenek krok po kroku? Dowiesz się z materiału wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Bagietka, kajzerka i grahamka - skąd wzięły się nazwy bułek? Jedną z nich wymyślono na cześć cesarza Franciszka Józefa

Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

Marchewka w przepisach Cristiny Catese. Sprawdź, jak przygotować sałatkę, marmoladę, tartę i ciasto marchewkowe

Autor: Dominika Czerniszewska

Reporter: Piotr Wojtasik

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana