Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego
Wypieki Piotra nigdy nie zawodzą, są łatwe w przygotowaniu i smakują tak, że "aż ślinka cieknie". Gdy kucharz opublikował w swoich mediach społecznościowych zdjęcie z dwukilogramowym chlebem - nie czekaliśmy długo. Musieliśmy poznać przepis!
Dwukilogramowy orkiszowo-żytni z rana :) pyszny ze świętymi pomidorami
- zdradził.
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - przepis Piotra Kucharskiego
Składniki:
Dzień przed pieczeniem:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu
- 150 ml wody
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Dzień pieczenia:
- 300 g aktywnego zakwasu orkiszowego
- 900 g mąki orkiszowej typ 630 lub podobnej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 800 ml wody
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem:
- Wieczorem w misce wymieszaj łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8 - 10 godzin w temperaturze pokojowej (w okresie letnich upałów warto znaleźć chłodne miejsce w domu).
Dzień Pieczenia
- Obie mąki wymieszać ze sobą, dolać wodę i bardzo dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie wyrabiać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 40 minut - ten proces nazywa się autolizą i jest tzw. spoczynkowym wyrabianiem ciasta. Dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty, a my nie będziemy musieli go długo wyrabiać.
- Z aktywnego zakwasu odłóż łyżkę do słoika i schowaj do lodówki.
- Pozostały zakwas dodać do wymieszanej mąki z wodą i wyrobić. Najlepiej w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast przez około 6 minut. W trakcie należy dodać dwie łyżeczki soli.
- Przełóż masę na blat oprószony mąką i lekko wyrób. Następnie włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po 40 minutach mokrymi dłońmi złóż ciasto (naciągnij każdy bok po kolei ku górze i złóż naciągnięte ciasto do środka). Złóż w ten sposób ciasto 3 - 4 razy. W zależności jaki będzie efekt (musi być taki, że ciasto mimo tego, że jest luźne, jest bardzo zwarte i sprężyste).
- Zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut
- Po upływie tego czasu, jeśli nie masz tak dużej foremki, podziel na dwa lub trzy równe bochenki i uformuj z nich kule. Jeśli robisz jeden bochenek, uformuj tylko jedną kulę. Odstaw na 15 minut. W tym czasie wysmaruj masłem foremki do pieczenia. Każdy kawałek ciasta uformuj w bochenki (dobrze naciągając) i włóż w foremek.
- Odstaw na 8 - 12 godzin do lodówki lub na 2 - 3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 230 C. Na spód piekarnika włóż blachę do pieczenia, żeby też się rozgrzała.
- Chleby/chleb umieść w piekarniku na kratce do pieczenia, a na rozgrzaną blaszkę wylej kubek zimnej wody i szybko zamknij piekarnik.
- Piecz około 45 - 60 minut w zależności od tego, jak dużą masz formę.
- Po upieczeniu jak najszybciej przełóż bochenki z foremek na kratkę do pieczenia.
Smacznego!
Orkiszowe królestwo Piotra Kucharskiego:
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Zobacz także:
- Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać
- Niedzielne desery. Herbatki mrożone, sernik i gofry serwuje Piotr Kucharski
- Truskawki w towarzystwie śmietany i jogurtu. Pomysły Piotra Kucharskiego
Autor: Aleksandra Lewandowska
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: