Przepisy kulinarne

Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

Przepisy kulinarne

Lekkie i smaczne zupy wiosenne według Piotra Kucharskiego. Palce lizać

Lekkie zupy wiosenne kuszą młodymi warzywami i żywymi kolorami. Są idealne na gorące dni. Piotr Kucharski przygotował ogórkową z ogórków małosolnych, zupę szczawiowo-buraczkową z pieczonymi ziemniakami, a także zupę z zielonym makaronem. Smacznego!

Wiosenna ogórkowa z ogórków małosolnych

Składniki:

  • cebula
  • 4 młode marchewki
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • kawałek selera
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 10 ogórków małosolnych
  • duży pęczek koperku
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w kostkę i poddusić przez chwilę w rondlu na maśle. Dodać starte na tarce seler i korzeń pietruszki. Dusić przez chwilę i zalać bulionem drobiowym. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone w plasterki ogórki małosolne i gotować aż będą miękkie.

W tym czasie posiekać koperek i zmiksować z olejem na jednolitą masę. Odcedzić na sicie, żeby zebrać aromatyzowany olej koperkowy. Pulpę można wykorzystać np. do koperkowej zupy krem.

Zupę przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kleksami kwaśnej śmietany, polane olejem koperkowym.

Szczawiowo-buraczkowa z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek białych szparagów
  • 2-3 pęczki szczawiu
  • pęczek botwinki
  • małe opakowanie mascarpone
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 jajka

Ziemniaki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • tymianek
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i otrzeć skórkę. Ugotować do miękkości. Przełożyć na blaszkę do pieczenia i każdego ziemniaczka delikatnie nadusić. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Każdego ziemniaczka polać zaromatyzowaną oliwą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st. C z włączoną górną grzałką i podpiec przez 15-20 minut. Ziemniaki podawać jako dodatek do zupy.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku. Dodać podsmażoną posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone na centymetrowe kawałki szparagi, posiekany szczaw i botwinkę. Poddusić przez chwilę i zalać 2 litrami wody. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać mascarpone, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podawać z pieczonymi ziemniakami i gotowanym jajkiem na twardo.

Wiosenna zupa z zielonym makaronem

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • pęczek rzodkiewki
  • 200 g młodego szpinaku
  • kilka zielonych szparagów
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Zielony makaron:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 2 pęczki pietruszki
  • kilka liści szpinaku
  • sól

Przygotowanie:

Filety pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać bulionem. Marchewkę pokroić w zapałki i ugotować do miękkości w bulionie. Rzodkiewkę i szparagi pokroić w plasterki i dodać do zupy. Szpinak oczyścić i dodać do zupy. Całość gotować około 15 minut.

Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Makaron: jajka zmiksować blenderem razem z pietruszką i liśćmi szpinaku. Z mąki usypać na stolnicy kopczyk i w środku zrobić dołek. Masę jajeczną wylać do dołka. Całość posolić 2 szczyptami soli. Widelcem wymieszać mąkę z jajkami, następnie wyrabiać przez kilka minut na gładką i elastyczną masę. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodać więcej mąki. Ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy na cienki placek, zwinąć i pokroić na półcentymetrowe paski. Ugotować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Przełożyć do miseczki. Zalać zupą.


Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Chłodniki na różne sposoby – proste i błyskawiczne przepisy Beaty Kartowicz

Jakie przyprawy dodać do rosołu? Wskazówki dotyczące gotowania

Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0