16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba i z tej okazji ekspertka opowiedziała o prawdach i mitach na temat pieczywa.
Dominik i Katarzyna Nowakowie swoje dotychczasowe życie zawodowe porzucili na rzecz prowadzenia piekarni. Ich droga do sukcesu była kręta i wymagała wielu wyrzeczeń. - Atmosfera w domu robiła się coraz gęstsza, bo mąka była wszędzie: na podłodze, ubraniach i meblach. Zdarzały się kłótnie, kilka rozwodów, rzucanie w siebie talerzami - wspomina mężczyzna.
Joanna Maślukiewicz zajmuje się wypiekaniem pradawnego chleba. Do jej gospodarstwa we wsi Klecin zawitał nasz reporter Piotr Wojtasik, by poznać jej recepturę. Czy z każdej mąki powstanie chleb?
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat chleb. Jak zdradza dietetyczka, prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki. Jakie? Jak czytać etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? Jakich składników odżywczych dostarczy nam razowy chleb? I dlaczego brązowy lub rudawy kolor chleba powinien nas zaniepokoić?