Wielkanocne dania i przepisy
Polacy przygotowują za dużo jedzenia na Wielkanoc
Niestety, jak pokazują badania, na święta często przygotowujemy za dużo potraw i zamiast do naszych żołądków trafiają one do kosza.
- Sałatka jarzynowa, wędliny, warzywa i owoce, świąteczny baranek - te produkty najczęściej po Wielkanocy trafiają do kosza. Powodem jest niedopasowanie możliwości konsumpcyjnych do liczby osób, które mamy przy świątecznym stole, czyli kupujemy, gotujemy i serwujemy zdecydowanie za dużo jedzenia - przyznała Sylwia Majcher w najnowszej rolce, którą opublikowała na Instagramie.
Jak dodała, w innym poście aż 68 proc. Polaków wyrzuca sałakę jarzynową.
Co zrobić z sałatki jarzynowej? Pomysły Sylwii Majcher
Sylwia Majcher od lat zajmuje się kuchnią w duchu zero waste, a w jednym z postów przedstawiła swoje 3 pomysły na to, co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej.
Jak zaznaczyła autorka, do każdego podanego przepisu można również dodać chleb czy wędlinę, która zostało po świętach. - Chleb zagęści zupę albo doda jej chrupkości zmieniony w grzanki. Wędliny zarumienione na suchej, rozgrzanej patelni będą chipsami, które zatopią się w zupie czy tarcie - wskazała dziennikarka.
Zupa z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher
Składniki:
- Sałatka jarzynowa,
- łyżeczka kurkumy,
- czerstwe pieczywo,
- woda lub bulion.
Przygotowanie:
Sałatkę jarzynową przełóż do garnka. Dodaj wodę lub bulion. Wsyp łyżeczkę kurkumy. Możesz też wkruszyć czerstwe pieczywo. Gotuj zupę przez 10 minut, potem ją zblenduj. Podawaj z grzankami.
Kotlety z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher
Składniki:
- sałatka jarzynowa,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej.
Przygotowanie:
Do sałatki jarzynowej dodaj surowe jajko i nieco bułki tartej lub kawałek czerstwej. Z masy ulep kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.
Tarta z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher
Składniki:
- podpieczony kruchy spód do tarty,
- sałatka jarzynowa,
- 2 jajka,
- kawałek sera żółtego lub pleśniowego.
Przygotowanie:
Sałatkę zblenduj z dwoma jajkami. Możesz też do masy zetrzeć kawałek sera żółtego lub pleśniowego. Masę wyłóż na podpieczony kruchy spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wiosenne sałatki w nietypowym wydaniu. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana
- "Rozkoszny" ma swój patent na sałatkę jarzynową. Spróbuj, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej
- Ile może stać sałatka jarzynowa? Sprawdź, jak długo można ją jeść
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: instagram.com/sylwia_majcher_eko
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Krzeminska/Getty Images