"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Sałatka jarzynowa
"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Źródło: Kinga Krzeminska/Getty Images
Sałatka jarzynowa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy, jest na szczycie listy najbardziej marnowanych potraw - wynika z badania Kantar Public na zlecenie aplikacji Too Good To Go. Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i dziennikarka, pokazała, co zrobić z jej nadmiarem. Oto 3 propozycje.

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Polacy przygotowują za dużo jedzenia na Wielkanoc

Niestety, jak pokazują badania, na święta często przygotowujemy za dużo potraw i zamiast do naszych żołądków trafiają one do kosza.

- Sałatka jarzynowa, wędliny, warzywa i owoce, świąteczny baranek - te produkty najczęściej po Wielkanocy trafiają do kosza. Powodem jest niedopasowanie możliwości konsumpcyjnych do liczby osób, które mamy przy świątecznym stole, czyli kupujemy, gotujemy i serwujemy zdecydowanie za dużo jedzenia - przyznała Sylwia Majcher w najnowszej rolce, którą opublikowała na Instagramie.

Jak dodała, w innym poście aż 68 proc. Polaków wyrzuca sałakę jarzynową.

Co zrobić z sałatki jarzynowej? Pomysły Sylwii Majcher

Sylwia Majcher od lat zajmuje się kuchnią w duchu zero waste, a w jednym z postów przedstawiła swoje 3 pomysły na to, co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej.

Jak zaznaczyła autorka, do każdego podanego przepisu można również dodać chleb czy wędlinę, która zostało po świętach. - Chleb zagęści zupę albo doda jej chrupkości zmieniony w grzanki. Wędliny zarumienione na suchej, rozgrzanej patelni będą chipsami, które zatopią się w zupie czy tarcie - wskazała dziennikarka.

Zupa z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • Sałatka jarzynowa,
  • łyżeczka kurkumy,
  • czerstwe pieczywo,
  • woda lub bulion.

Przygotowanie:

Sałatkę jarzynową przełóż do garnka. Dodaj wodę lub bulion. Wsyp łyżeczkę kurkumy. Możesz też wkruszyć czerstwe pieczywo. Gotuj zupę przez 10 minut, potem ją zblenduj. Podawaj z grzankami.

Kotlety z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • sałatka jarzynowa,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

Do sałatki jarzynowej dodaj surowe jajko i nieco bułki tartej lub kawałek czerstwej. Z masy ulep kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.

Tarta z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • podpieczony kruchy spód do tarty,
  • sałatka jarzynowa,
  • 2 jajka,
  • kawałek sera żółtego lub pleśniowego.

Przygotowanie:

Sałatkę zblenduj z dwoma jajkami. Możesz też do masy zetrzeć kawałek sera żółtego lub pleśniowego. Masę wyłóż na podpieczony kruchy spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości