"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Sałatka jarzynowa
"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Źródło: Kinga Krzeminska/Getty Images

Sałatka jarzynowa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy, jest na szczycie listy najbardziej marnowanych potraw - wynika z badania Kantar Public na zlecenie aplikacji Too Good To Go. Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna i dziennikarka, pokazała, co zrobić z jej nadmiarem. Oto 3 propozycje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20211227_Kuchnia_REP
Poświąteczna kuchnia zero waste
Źródło: Dzień Dobry TVN

Polacy przygotowują za dużo jedzenia na Wielkanoc

Niestety, jak pokazują badania, na święta często przygotowujemy za dużo potraw i zamiast do naszych żołądków trafiają one do śmietników.

- Sałatka jarzynowa, wędliny, warzywa i owoce, świąteczny baranek - te produkty najczęściej po Wielkanocy trafiają do kosza. Powodem jest niedopasowanie możliwości konsumpcyjnych do liczby osób, które mamy przy świątecznym stole, czyli kupujemy, gotujemy i serwujemy zdecydowanie za dużo jedzenia - przyznała Sylwia Majcher w najnowszej rolce, którą opublikowała na Instagramie.

Jak dodała w innym poście, aż 68 proc. Polaków wyrzuca sałakę jarzynową.

Co zrobić z sałatki jarzynowej? Pomysły Sylwii Majcher

Sylwia Majcher od lat zajmuje się kuchnią w duchu zero waste, a w jednym z postów przedstawiła swoje 3 pomysły na to, co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej.

Jak zaznaczyła autorka, do każdego podanego przepisu można również dodać chleb czy wędlinę, która została po świętach. - Chleb zagęści zupę albo doda jej chrupkości zmieniony w grzanki. Wędliny zarumienione na suchej, rozgrzanej patelni będą chipsami, które zatopią się w zupie czy tarcie - wskazała dziennikarka.

Zupa z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • Sałatka jarzynowa,
  • łyżeczka kurkumy,
  • czerstwe pieczywo,
  • woda lub bulion.

Przygotowanie:

Sałatkę jarzynową przełóż do garnka. Dodaj wodę lub bulion. Wsyp łyżeczkę kurkumy. Możesz też wkruszyć czerstwe pieczywo. Gotuj zupę przez 10 minut, potem ją zblenduj. Podawaj z grzankami.

Kotlety z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • sałatka jarzynowa,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej.

Przygotowanie:

Do sałatki jarzynowej dodaj surowe jajko i nieco bułki tartej lub kawałek czerstwej. Z masy ulep kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju.

Tarta z sałatki jarzynowej wg Sylwii Majcher

Składniki:

  • podpieczony kruchy spód do tarty,
  • sałatka jarzynowa,
  • 2 jajka,
  • kawałek sera żółtego lub pleśniowego.

Przygotowanie:

Sałatkę zblenduj z dwoma jajkami. Możesz też do masy zetrzeć kawałek sera żółtego lub pleśniowego. Masę wyłóż na podpieczony kruchy spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.

Mrożenie potraw po świętach

Kolejnym sposobem na niemarnowanie żywności jest jej zamrożenie np. drobnych owoców (poziomki, maliny, truskawki), warzyw (marchew, fasolka), grzybów (kozaki, maślaki, kurki), surowych mięs, ryb czy ciast kruchych (baba wielkanocna). Należy jednak pamiętać, nie każdy produkt się do tego nadaje.

- Mrożonki są okej pod warunkiem, że będziemy mrozić produkty jak najlepszej jakości, bo mrożenie nie poprawia nam jakości tych produktów. Jeśli coś mamy już nadpsutego, to magia się w tej zamrażarce nie zadzieje, więc mrozimy świeże produkty - mówiła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.

Jak przestrzegła, nie należy mrozić jaj w całości. - Jeśli już, to białko i żółtko osobno. Potem białko możemy wykorzystać do przygotowania bezy, żółtko do jakiegoś kremu. Jajek ugotowanych też nie polecam mrozić, one się rozwarstwią, stracą swoją strukturę - dodała edukatorka ekologiczna.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości