Grzanki z jajkiem sadzonym, szparagami i salsą ananasową
Składniki na grzanki z jajkiem sadzonym:
- bochenek chleba na zakwasie
- opakowanie serka kanapkowego
- 3 pęczki szparagów zielonych
- 5 jaj od szczęśliwych kur
- łyżka masła
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka czarnuszki
- pęczek szczypiorku cienkiego
- sól i pieprz
Salsa z grillowanego ananasa:
- miękki średni ananasa
- 250 g kolorowych pomidorków cherry (kilka kolorów)
- papryczka czerwona chili
- garść kolendry
- garść męty
- sok z pomarańczy
- sól
Jak przygotować grzanki z jajkiem sadzonym:
Patelnie postaw na gazie i ją rozgrzej. Następnie pokrój dobry wiejski chleb na plastry. Grilluj, aż będzie rumiany. Odłóż pieczywo na deskę, a na patelnię dodaj masło i oliwę. W tym czasie umyj szparagi, oderwij zdrewniałe końcówki (możesz z nich zrobić krem ze szparagów). Za pomocą ręcznika kuchennego wysusz szparagi. Przełóż je na patelnię i smaż, aż będą rumiane. Na tej samej patelni usmaż jajko sadzone.
Pieczywo posmaruj serkiem śmietankowym. Ułóż na nim po trzy szparagi a na nich jajka sadzone. Oprósz solą, pieprzem, szczypiorkiem oraz czarnuszką.
Salsa: ananasa obierz i pokrój na równe plastry, następnie grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany, a cukier się z karmelizuje. Zdejmij z grilla i posiekaj na drobną kostkę, następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidorki i papryczkę chili. Całość udekoruj siekanymi ziołami i sokiem z cytrusów.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Grillowana cukinia z serem
Składniki na grillowaną cukinię:
- duża cukinia
- 200 g twardego sera typu pecorino
- pęczek pietruszki
- pęczek tymianku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól w płatkach
- czarny świeży pieprz
Jak przygotować grillowaną cukinię:
Cukinię umyj i pokrój na równe plastry pod katem. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj z każdej strony po 5 minut. Po tym czasie przełóż cukinię do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę, listki tymianku, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, oprósz serem tartym oraz solą i pieprzem.
Tomasz Urbanek/East News
Grillowane czosnkowo-limonkowe krewetki z salsą mango
Składniki na grillowane krewetki:
- 500 g dużych krewetek BT (obranych bez pancerza i układu pokarmowego)
- łyżeczka sosu tabasco
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez prasę
- 4 limonki (sok i skórka)
- pęczek mięty
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g masła
- patyczki do szaszłyków
- opakowanie ryżu jaśminowego
- sezam czarny
- orzeszki ziemne
Dodatkowo do podania w formie kanapki:
- 2 bułki podłużne lub
- sałata karbowana
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu Siraha
- miękkie mango
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 dojrzałego arbuza
- 10 małych ogórków gruntowych
- pęczek kolendry
- sok z limonki
- świeża cebulka
- 50 ml oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Jak przygotować grillowane krewetki:
Krewetki przełóż do miski, następnie dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek, skórkę z limonki razem z sokiem z jednej sztuki, poszatkowaną pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, aby dodać tabasco, które doda niesamowitej głębi smaku. Całość połącz ze sobą za pomocą oliwy z oliwek. Zostaw na 2-3 godziny, aby się przegryzły. Krewetki nadziej na patyczki po kilka sztuk. Pomiędzy przekładając plastrem limonki. Grilluj na rozgrzanym grillu, aż będą gotowe.
Serwuj z ryżem jaśminowym oprószonym czarnym sezamem i poszatkowanymi orzechami.
Salsa mango: mango wykrój z pestki, następnie pokrój w kostkę. Zielony ogórek umyj pod bieżącą wodą następnie, przekrój na cztery, wykrój ziarna nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki, dodaj liście świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki.
Tomasz Urbanek/East News
Kurczak z domowym sosem barbecue
Składniki na kurczaka z domowym sosem barbecue:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 maślane bułeczki
- 300 ml keczupu lub przecieru pomidorowego
- 10 ml tabasco
- 100 ml sosu worcestershire
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżka octu z białego wina
- ząbek czosnku polskiego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Jak przygotować kurczaka z domowym sosem barbecue:
Sos BBQ: na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i przesmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulę z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i przesmaż, aż składniki będą złote.
Dodaj przecier pomidorowy, tabasco, sos worcestershire, sos sojowy, cukier, musztardę, ocet oraz paprykę. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
Bułki przekrój na pół i grilluj. Piersi z kurczaka oczyść i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie rozgrzej grill. Przekrój pierś na pół (jeżeli jest duża to na 3 części), oprósz pieprzem i solą. Grilluj przez kilka minut, aż będzie gotowa. Następnie przełóż ją do sosu BBQ. W trakcie grillowania możesz smarować pędzlem piersi sosem.
Na spód bułki wyłóż przygotowaną surówkę Colesław (przepis niżej), następnie grillowanego kurczaka BBQ oraz poszatkowaną kolendrę. Przykryj wierzchnią bułką i serwuj.
Tomasz Urbanek/East News
Surówka Colesław
Składniki na surówkę Colesław:
- 500 g białej kapusty
- 300 g czerwonej kapusty
- duża marchew
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 50 ml soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- łyżeczka cukru drobnego
Jak przygotować surówkę Colesław:
Usuń wierzchnie liście kapusty, a następnie za pomocą ostrego noża lub szatkownicy pokrój na drobne kawałki. Marchew umyj i zetrzyj na tarce – dodaj do kapusty. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę i dodaj do kapusty i marchwi. Połącz pozostałe produkty i zostaw w lodówce do przegryzienia ma około 2 godziny.
Sałatka z grillowanym serem
Składniki na sałatkę z grillowanym serem:
- 500 g sera halloumi
- 200 g ananasa
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g roszponki
- pomarańcza
- pestki granatu
- 20 g miodu
- 10 g mięty
- 50 ml soku z cytryny
Jak przygotować sałatkę z grillowanym serem:
Rozgrzej grill, następnie grilluj ser hallami, aż będzie z każdej strony rumiany, na patelni lub w piekarniku upraż orzechy laskowe, za pomocą ściereczki usuń łupinki – posiekaj na desce go krojenia.
Na talerzu ułóż roszponkę, następnie grillowanego ananasa oraz sera. Całość posyp pestkami granatu. Do miseczki lub szklaki dodaj kolejno: miód, oliwę, poszatkowaną miętę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym winegretem skrop sałatę.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana
Pyszności z żółtym serem: farszynki, tosty i żytnia kanapka. Proste przepisy Piotra Kucharskiego
Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Szymon Czerwiński