Farszynki z serem
Składniki na farszynki z serem:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 120 g mąki ziemniaczanej
- jajko
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Farsz:
- cebula
- 2-3 łyżki masła
- 2 pęczki botwinki
- 120 g sera "Wyrazisty" Hochland Sielski
Do podania:
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- posiekany szczypiorek
- kilka rzodkiewek
Jak przygotować farszynki z serem:
- Ziemniaki gotujemy w skorupkach do miękkości. Obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Mieszamy z mąką i jajkami i wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Na patelni podduszamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę botwinkę i podduszamy. Ser kroimy w drobną kostkę i mieszamy z przestudzoną botwinką.
- Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz i sklejamy podłużne krokieciki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, farszynki obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
- Podajemy z kwaśną śmietaną, posiekanym szczypiorkiem oraz plasterkami rzodkiewki.
Tosty z serem i szparagami
Składniki na tosty z serem i szparagami:
- 4 duże kromki jasnego pieczywa na zakwasie
- masło
- pęczek zielonych szparagów
- 4 plasterki boczku
- 8 plasterków sera "Klasyczny" Hochland Sielski
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
- sól i pieprz
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu winnego
Jak przygotować tosty z serem i szparagami:
- Pieczywo smarujemy masłem i grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni obsmażamy boczek aż będzie bardzo chrupiący. Następnie grillujemy szparagi oraz sałatę przekrojoną wzdłuż na połowę.
- Wszystkie składniki na sos przelewamy do słoika, energicznie mieszamy, żeby wszystko się połączyło.
- Zgrillowane sałaty przekładamy do miski, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Układamy na kanapkach, posypujemy pokruszonym boczkiem, na wierzchu układamy szparagi oraz zwinięty w ruloniki ser.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Żytnia kanapka do szkoły
Składnik na żytnią kanapkę:
- 4 kromki żytniego sera na zakwasie
- masło
- 8 plasterków sera "Śmietankowy" Hochland Sielski
- ogórek
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól i pieprz
Jak przygotować żytnią kanapkę:
Pieczywo smarujemy masłem. Szczypiorek i rzodkiewkę siekamy i posypujemy nimi każdy plasterek sera, które zwijamy w ruloniki i układamy po dwa na czterech kromkach chleba. Ogórka kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie paski. Układamy je obok ruloników sera. Kanapki składamy i wkładamy do opakowania po serze.
Prosty przepis na chleb żytni na zakwasie
Składniki na chleb żytni na zakwasie:
Zakwas:
- łyżeczka startera zakwasu
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 g/ml wody
Ciasto właściwe:
- 300 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 500 g/ml wody
- 20 g soli
Jak przygotować chleb żytni na zakwasie:
- Zakwas (dzień przed pieczeniem): do startera zakwasu dodajemy mąkę i wodę. Mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin w temperaturze pokojowej.
- Ciasto właściwe: do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 4-5 godzin.
- Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. Smarujemy masłem dwie duże keksówki o długości 22 cm. Przykrywamy foliowym workiem i odstawiamy na 2-3 godzin do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 st. C. Ciasto obsypujemy mąką u góry, cechujemy, wstawiamy keksówki, parujemy piekarnik i pieczemy około 45-50 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy chleby z piekarnika, następnie z foremek i odstawiamy na kratki do studzenia, aby odparowały.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Zapiekanka z mięsem i warzywami czy grillowana kaczka? Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Begonie, stokrotki, orchidee, róże - te kwiaty można jeść. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej
Grillowany kalafior, tortilla z salsą i deska serów. Wyśmienite pomysły Andrzeja Polana
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Piotr Kucharski