Te słodko-słone desery to idealny prezent na Dzień Chłopaka

Te słodko-słone desery to idealny prezent na Dzień Chłopaka
Słone słodkości na Dzień Chłopaka
Źródło: Dzień Dobry TVN
30 września obchodzimy w Polsce Dzień Chłopaka. W związku z tym, że nie każdy lubi słodkości, Bartek Boratyn przygotuje w Kuchni Dzień Dobry TVN dla nas słodkie małe co nieco, ale ze słonym twistem. 

Pretzel Scotcheroos

Pretzel Scotcheroos
Pretzel Scotcheroos
Pretzel Scotcheroos
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 120 płatków śniadaniowych,
  • 120 g solonych precli,
  • 300 g cukru pudru,
  • 500 g syropu z agawy lub miodu,
  • 400 g masła orzechowego,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 170 g mlecznej czekolady,
  • 170 czekolady karmelowej.

Sposób przygotowania:

Precle pokrusz za pomocą wałka i użyj 2/3 do przygotowania deseru. Pozostałą część użyjemy później. Do precli dodaj płatki śniadaniowe i wymieszaj. Do dużego rondla dodaj cukier oraz syrop z agawy, podgrzewaj i mieszaj do zagotowania. Następnie dodaj masło orzechowe do uzyskania gładkości.

Przygotuj foremkę na ciasta, wykładając na nią papier do pieczenia. Zdejmij z ognia, przelej gorący płyn do płatków z preclami, całość delikatnie wymieszaj, aby pokryć całą powierzchnię foremki. Masę wciśnij we wszystkie zakamarki foremki.

Czekoladę mleczną i karmelową rozpuść w misce na kąpieli wodnej. Wylej na przygotowane ciasto w foremce i rozsmaruj, aby pokryć całą powierzchnię. Posyp pozostałą częścią pokruszonych precli, posyp solą. Odstaw do lodówki na godzinę, a następnie pokrój w kwadraty.

Słodko - słony tost francuski idealny na śniadanie

Słodko - słony tost francuski
Słodko - słony tost francuski
Słodko - słony tost francuski
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • świeża chałka,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek cukier brązowy,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 200 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania śmietanki 30%,
  • 500 g świeżej ricotty.

Składniki na konfiturę:

  • 450 g grubo pokrojonego w kostkę boczku,
  • duża żółta cebula,
  • 4 średnie brzoskwinie, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
  • ½ szklanki (100 g) jasnobrązowego cukru,
  • ⅓ szklanki (80 g) octu jabłkowego,
  • ¼ szklanki (79 g) syropu klonowego,
  • łyżeczka chili w proszku.

Sposób przygotowania:

Chałkę pokrój w kromki o grubości ok. 2-3 cm. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i śmietankę, dodaj również cukier oraz sos sojowy. Całość wymieszaj. Kromki chałki dokładnie panieruj w jajkach z mlekiem, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Podawaj z ricottą i konfiturą brzoskwiniową z boczkiem.

Sposób przygotowania konfitury:

Na średniej patelni, na średnim ogniu, smaż boczek, aż będzie chrupiący. Podczas smażenia boczku, wyłóż talerz ręcznikiem papierowym. Gdy boczek będzie gotowy, przełóż go na wyłożony ręcznikiem talerz. Odstaw na bok. Pozostaw około ¼ szklanki smalcu na patelni, ostrożnie usuwając resztę.

Do patelni dodaj cebulę i brzoskwinie. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Smaż, aż cebula się skarmelizuje, około 15-20 minut, często mieszając. Dodaj czosnek, brązowy cukier, ocet jabłkowy, syrop klonowy, chili w proszku i boczek. Gotuj na wolnym ogniu przez 15–20 minut, aż zgęstnieje do konsystencji dżemu. (Czas może się różnić w zależności od stopnia dojrzałości brzoskwiń). Podawaj na ciepło lub na zimno.

Mágnás palacsinta

Składniki na palacsinte:

  • 5 dużych jajek, oddzielonych od siebie,
  • 50 g bardzo miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • szklanka mleka pełnego.

Nadzienie:

Mieszanka kakao i cukru w proporcji 1:2. Dodaj również pół łyżeczki soli do całej mieszanki – na każdą łyżkę kakao przypadają 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Oddziel jajka na żółtka i białka. W dużej misce ubij żółtka z masłem i cukrem. Dodaj mąkę i mleko, kontynuując ubijanie. W misce miksera ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj ubite białka do masy żółtkowej. Rozgrzej patelnię o średnicy 20 cm i wysmaruj masłem. Za pomocą chochli nałóż warstwę ciasta na patelnię (nie tak cienką, jak naleśnik, ale o pewnej objętości), rozprowadź ciasto, obracając patelnię okrężnymi ruchami. Od czasu do czasu sprawdzaj szpatułką, czy spód palacsinty jest już zrumieniony. Gdy będzie wystarczająco złoty, zdejmij z ognia.

Beza z mango i karmelem miso

Beza z mango i karmelem miso
Beza z mango i karmelem miso
Beza z mango i karmelem miso
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 4 duże białka jaj,
  • 200 g cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Składniki na mango:

  • 1/2 szklanki puree mango,
  • 2 żółtka jaj,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • łyżka masła.

Składniki na karmel miso:

  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 łyżki śmietanki 36%,
  • łyżka masła,
  • łyżeczka białej pasty miso,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Przygotuj bezę i upiecz ją w 110 stopniach przez 120 min.

Mango: na patelni na małym ogniu wymieszaj puree z mango, żółtka, cukier i sok z limonki. Mieszaj nieustannie do zgęstnienia przez ok. 4-5 min. Zdejmij z ognia, dodaj masło i odstaw do schłodzenia

Karmel miso: Rozgrzej cukier i masło na średnim ogniu, aż do powstania karmelu. Dodaj śmietankę, pastę miso i mieszaj do gładkości.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości