Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

Lekka kuchnia grillowa
W kuchni Dzień Dobry TVN - David Gaboriaud i jego propozycje na dania z grilla. Poznajcie jego przepisy na pyszne: szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym, warzywa z grilla z ziołową salsą oraz pstrąg i łosoś z grilla

Szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki bulionu drobiowego Winiary
  • łyżka curry
  • ząbek czosnku
  • kilka plasterków imbiru
  • papryczka chilli
  • liść laurowy
  • dressing:
  • 1 duży jogurt
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 świeżego ogórka
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Zobacz też: Grill na balkonie? Tylko elektryczny >>>

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj z bulionem i curry. Dodaj plasterki imbiru i zgniecioną nożem połówkę ząbka czosnku. Odstaw do marynowania do lodówki na 30 min.
  • Po tym czasie nabij zamarynowane kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i grilluj na patelni kilka minut z każdej strony.
  • Zrób dressing: zetrzyj ogórek i czosnek. Posiekaj liście mięty i wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą.
  • Szaszłyki z kurczaka serwuj z dressingiem.

Warzywa z grilla z ziołową salsą

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
  • salsa ziołowa:
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały pęczek koperku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól

Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla >>>

Przygotowanie:

  • Warzywa pokrój w plastry, posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
  • Grilluj na patelni grillowej z obu stron.
  • Salsa: posiekaj wszystkie zioła, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku. Serwuj warzywa z salsą i pozostałymi daniami z grilla.

Pstrąg i łosoś z grilla

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga ze skórą
  • 2 dzwonki łososia
  • 4 łyżeczki bulionu warzywnego Winiary
  • cytryna
  • sałata:
  • garść liści szpinaku
  • garść liści roszponki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Zobacz też: Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym >>>

Przygotowanie:

  • Filety z pstrąga i dzwonki z łososia posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
  • Przygotuj sałatę: oliwę z oliwek wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Wymieszaj dressing z liśćmi szpinaku i roszponki. Odstaw.
  • Grilluj filety i dzwonki na patelni z obu stron kilka minut. Serwuj z sałatą i ćwiartkami cy-tryny.
podziel się:

Pozostałe wiadomości