Szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- łyżka curry
- ząbek czosnku
- kilka plasterków imbiru
- papryczka chilli
- liść laurowy
- dressing:
- 1 duży jogurt
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 świeżego ogórka
- kilka listków mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Zobacz też: Grill na balkonie? Tylko elektryczny >>>
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj z bulionem i curry. Dodaj plasterki imbiru i zgniecioną nożem połówkę ząbka czosnku. Odstaw do marynowania do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie nabij zamarynowane kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i grilluj na patelni kilka minut z każdej strony.
- Zrób dressing: zetrzyj ogórek i czosnek. Posiekaj liście mięty i wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą.
- Szaszłyki z kurczaka serwuj z dressingiem.
Warzywa z grilla z ziołową salsą
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- salsa ziołowa:
- mały pęczek natki pietruszki
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla >>>
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w plastry, posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
- Grilluj na patelni grillowej z obu stron.
- Salsa: posiekaj wszystkie zioła, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku. Serwuj warzywa z salsą i pozostałymi daniami z grilla.
Pstrąg i łosoś z grilla
Składniki:
- 4 filety z pstrąga ze skórą
- 2 dzwonki łososia
- 4 łyżeczki bulionu warzywnego Winiary
- cytryna
- sałata:
- garść liści szpinaku
- garść liści roszponki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Zobacz też: Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym >>>
Przygotowanie:
- Filety z pstrąga i dzwonki z łososia posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
- Przygotuj sałatę: oliwę z oliwek wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Wymieszaj dressing z liśćmi szpinaku i roszponki. Odstaw.
- Grilluj filety i dzwonki na patelni z obu stron kilka minut. Serwuj z sałatą i ćwiartkami cy-tryny.
podziel się: