Jerk Chicken
Składniki:
- 6 udek kurczaka ze skórą / lub inne mięso
- kilka limonek
Marynata:
- ziarna ziela angielskiego (allspice, pimento)
- papryka Scotch Bonnet
- kilka ząbków czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- trochę cukru brązowego
- para łyżek płynnego miodu
- dymka
- świeża kolendra
- sos Worcestershire
- ocet z wina białego
- mielony cynamon
- goździki
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wszystkie ziarna mielimy w moździerzu, dodajemy wszystkie mielone przyprawy, cukier. Kroimy warzywa (czosnek, dymka, imbir, kolendra, papryka bez pestek) i dodajemy do moździerza (można również zmiksować w blenderze). Dolewamy wszystkie płyny do moździerza, miksujemy wszystko razem. Marynujemy mięso (jeśli mięso ma skórę, to wcieramy do skóry i pod skórę jak najwięcej marynaty). Najlepiej zostawić przez noc.
Gotujemy kurczaka przez 40 minut i przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, jemy z ryżem lub sałatką, z „yams” lub jamajskimi pyzami czyli dumplings.
>>> Zobacz także:
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla
Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla
God Save the Sheep! Czyli kebaby z jagnięciny
Składniki:
- świeży rozmaryn
- 600 g dobrej jagnięciny
- 2 duże czerwone cebule
- 200 g pomidorów koktajlowych
- trochę świeżej mięty
- 300 g jogurtu
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- ziarna kopru włoskiego
- cytryna
Przygotowanie:
Rozgniatamy ziarna kopru włoskiego i ząbki czosnku, wraz z solą i pieprzem, dodajemy ok. 80 ml oliwy z oliwek. Ściskamy skórkę z cytryny i dodajemy do marynaty. Kroimy mięso na 5 cm kawałki, kroimy cebule w duże kawałki, wkładamy do miski wraz z pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy wszystkie składniki rękami, a potem nabijamy mięso na szpikulec. Grillujemy kebaby ok. 7 minut lub aż staną się brązowe i chrupiące. Kroimy miętę, mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem oraz z sokiem cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.
Pieczony Jaś, czyli pieczone kartofle z fasolkami i cheddarem
Składniki:
- duże kartofle do pieczenia
- 2 puszki fasolki
- 80 g cheddara
- trochę oleju roślinnego
- trochę masła
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Myjemy kartofle i nakłuwamy widelcem. Smarujemy je olejem. Wkładamy do piekarnika i trzymamy je tam przez godzinę - aż skóra będzie chrupiąca. Odgrzewamy fasolki w garnku i ścieramy cheddar. Wyjmujemy z piekarnika kartofle, kroimy, smarujemy masłem, dodajemy fasolki, a potem cheddar.