W majówkę w kuchni DDTVN grillujemy. Tym razem warzywa!

Piotr Kucharski i jego dania prosto z grilla
Majówka nie może obejść się bez grilla. Dla tych, którym znudziła się już klasyczna grillowana kiełbasa czy karkówka, Piotr Kucharski i Franek Strąkowski przygotowali alternatywę. Co powiecie na grillowane warzywa?

Grillowane szparagi z serem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi przyprawić pieprzem i solą, skropić oliwą z oliwek. Grillować z każdej strony po 1-2 minuty. Zdjąć z grilla, zetrzeć na wierzch dużo parmezanu.

>>> Zobacz też: Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy

Młoda kapusta z grilla

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Kapustę pokroić na ćwiartki. Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Kapustę zamarynować w jogurcie. Kapustę grillujemy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut. Następnie pokroić i podawać jako dodatek do np. grillowanego mięsa.

>>> Zobacz też: Brytyjskie dania na grilla

Kurczak BBQ

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • kawałek posiekanego imbiru

Przygotowanie:

Kurczaka przekroić na dwie połówki lub rozkroić od strony pleców na połowę. Przyprawy dokładnie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Zostawić do zamarynowania najlepiej na noc. Rozgrzać grilla. Ułożyć kurczaka na grillu od strony kości. Grillować około 30 minut. Następnie obrócić i grillować kolejne 30 minut. W tym czasie wymieszać składniki na sos. Kurczaka posmarować po wierzchu sosem i obrócić. Posmarować drugą stronę i ponownie obrócić. Sosem smarować aż wykorzystamy cały. Często obracając grillować kurczaka jeszcze około 30 minut.

>>> Zobacz też: Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

Grillowane słodkie ziemniaki

Składniki:

  • 6-8 średniej wielkości słodkich ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

Sos:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek kolendry
  • kilka listków mięty
  • 1 łyżka posiekanej konserwowej papryczki jalapeno

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać z olejem i obtoczyć w nich ziemniaki. Rozgrzać grilla i opiekać ziemniaki po około 16-20 minut. Często obracając. W tym czasie wymieszać śmietanę z posiekaną kolendrą, miętą i papryczkami. Ziemniaczki podawać z sosem.

Gorące truskawki z pączkami

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 czerstwe paczki
  • lody śmietankowe - opcjonalnie
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Z folii aluminiowej zrobić cztery miseczki. Do każdej nałożyć truskawki. Dodać po łyżeczce miodu i octu balsamicznego oraz odrobinę tymianku. Szczelnie zawinąć. Pączki przekroić w poprzek na połówki. Paczuszki z truskawkami ułożyć na grillu i opiekać około 10 minut. Pączki ułożyć na grillu o opiec z każdej strony po około 1-2 minuty aby zrobiły się lekko brązowe. Truskawki odwinąć z paczuszek i nałożyć na połówki ciepłych pączków.

>>> Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla

podziel się:

Pozostałe wiadomości