Grillowane szparagi z serem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- parmezan
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi przyprawić pieprzem i solą, skropić oliwą z oliwek. Grillować z każdej strony po 1-2 minuty. Zdjąć z grilla, zetrzeć na wierzch dużo parmezanu.
>>> Zobacz też: Propozycje sosów na grilla. Czosnkowy i musztardowy – przepisy
Młoda kapusta z grilla
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Kapustę pokroić na ćwiartki. Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Kapustę zamarynować w jogurcie. Kapustę grillujemy z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut. Następnie pokroić i podawać jako dodatek do np. grillowanego mięsa.
>>> Zobacz też: Brytyjskie dania na grilla
Kurczak BBQ
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- kawałek posiekanego imbiru
Przygotowanie:
Kurczaka przekroić na dwie połówki lub rozkroić od strony pleców na połowę. Przyprawy dokładnie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Zostawić do zamarynowania najlepiej na noc. Rozgrzać grilla. Ułożyć kurczaka na grillu od strony kości. Grillować około 30 minut. Następnie obrócić i grillować kolejne 30 minut. W tym czasie wymieszać składniki na sos. Kurczaka posmarować po wierzchu sosem i obrócić. Posmarować drugą stronę i ponownie obrócić. Sosem smarować aż wykorzystamy cały. Często obracając grillować kurczaka jeszcze około 30 minut.
>>> Zobacz też: Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla
Grillowane słodkie ziemniaki
Składniki:
- 6-8 średniej wielkości słodkich ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- pęczek kolendry
- kilka listków mięty
- 1 łyżka posiekanej konserwowej papryczki jalapeno
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać z olejem i obtoczyć w nich ziemniaki. Rozgrzać grilla i opiekać ziemniaki po około 16-20 minut. Często obracając. W tym czasie wymieszać śmietanę z posiekaną kolendrą, miętą i papryczkami. Ziemniaczki podawać z sosem.
Gorące truskawki z pączkami
Składniki:
- 600 g truskawek
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- kilka gałązek tymianku
- 4 czerstwe paczki
- lody śmietankowe - opcjonalnie
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
Z folii aluminiowej zrobić cztery miseczki. Do każdej nałożyć truskawki. Dodać po łyżeczce miodu i octu balsamicznego oraz odrobinę tymianku. Szczelnie zawinąć. Pączki przekroić w poprzek na połówki. Paczuszki z truskawkami ułożyć na grillu i opiekać około 10 minut. Pączki ułożyć na grillu o opiec z każdej strony po około 1-2 minuty aby zrobiły się lekko brązowe. Truskawki odwinąć z paczuszek i nałożyć na połówki ciepłych pączków.
>>> Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF