Brytyjskie dania na grilla

Jak grillują Brytyjczycy?
Trwa majówka. W kuchni Dzień Dobry TVN Patrick Ney - Anglik piszący bloga o Polsce przygotował brytyjskie dania na grilla.

Jerk Chicken

Składniki:

  • 6 udek kurczaka ze skórą / lub inne mięso
    • kilka limonek

      Marynata:

      • ziarna ziela angielskiego (allspice, pimento)
        • papryka Scotch Bonnet
          • kilka ząbków czosnku
            • kawałek świeżego imbiru
              • kilka ziaren czarnego pieprzu
                • trochę cukru brązowego
                  • para łyżek płynnego miodu
                    • dymka
                      • świeża kolendra
                        • sos Worcestershire
                          • ocet z wina białego
                            • mielony cynamon
                              • goździki
                                • gałka muszkatołowa

                                  Przygotowanie:

                                  Wszystkie ziarna mielimy w moździerzu, dodajemy wszystkie mielone przyprawy, cukier. Kroimy warzywa (czosnek, dymka, imbir, kolendra, papryka bez pestek) i dodajemy do moździerza (można również zmiksować w blenderze). Dolewamy wszystkie płyny do moździerza, miksujemy wszystko razem. Marynujemy mięso (jeśli mięso ma skórę, to wcieramy do skóry i pod skórę jak najwięcej marynaty). Najlepiej zostawić przez noc.

                                  Gotujemy kurczaka przez 40 minut i przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, jemy z ryżem lub sałatką, z „yams” lub jamajskimi pyzami czyli dumplings.

                                  >>> Zobacz także:

                                  Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej

                                  Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

                                  Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla

                                  God Save the Sheep! Czyli kebaby z jagnięciny

                                  Składniki:

                                  • świeży rozmaryn
                                    • 600 g dobrej jagnięciny
                                      • 2 duże czerwone cebule
                                        • 200 g pomidorów koktajlowych
                                          • trochę świeżej mięty
                                            • 300 g jogurtu
                                              • 1 cytryna
                                                • oliwa z oliwek

                                                  Marynata:

                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                    • ziarna kopru włoskiego
                                                      • cytryna

                                                        Przygotowanie:

                                                        Rozgniatamy ziarna kopru włoskiego i ząbki czosnku, wraz z solą i pieprzem, dodajemy ok. 80 ml oliwy z oliwek. Ściskamy skórkę z cytryny i dodajemy do marynaty. Kroimy mięso na 5 cm kawałki, kroimy cebule w duże kawałki, wkładamy do miski wraz z pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy wszystkie składniki rękami, a potem nabijamy mięso na szpikulec. Grillujemy kebaby ok. 7 minut lub aż staną się brązowe i chrupiące. Kroimy miętę, mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem oraz z sokiem cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.

                                                        Pieczony Jaś, czyli pieczone kartofle z fasolkami i cheddarem

                                                        Składniki:

                                                        • duże kartofle do pieczenia
                                                          • 2 puszki fasolki
                                                            • 80 g cheddara
                                                              • trochę oleju roślinnego
                                                                • trochę masła

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Myjemy kartofle i nakłuwamy widelcem. Smarujemy je olejem. Wkładamy do piekarnika i trzymamy je tam przez godzinę - aż skóra będzie chrupiąca. Odgrzewamy fasolki w garnku i ścieramy cheddar. Wyjmujemy z piekarnika kartofle, kroimy, smarujemy masłem, dodajemy fasolki, a potem cheddar.

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości