Brytyjskie dania na grilla

Jak grillują Brytyjczycy?
Trwa majówka. W kuchni Dzień Dobry TVN Patrick Ney - Anglik piszący bloga o Polsce przygotował brytyjskie dania na grilla.

Jerk Chicken

Składniki:

  • 6 udek kurczaka ze skórą / lub inne mięso
  • kilka limonek

Marynata:

  • ziarna ziela angielskiego (allspice, pimento)
  • papryka Scotch Bonnet
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • trochę cukru brązowego
  • para łyżek płynnego miodu
  • dymka
  • świeża kolendra
  • sos Worcestershire
  • ocet z wina białego
  • mielony cynamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wszystkie ziarna mielimy w moździerzu, dodajemy wszystkie mielone przyprawy, cukier. Kroimy warzywa (czosnek, dymka, imbir, kolendra, papryka bez pestek) i dodajemy do moździerza (można również zmiksować w blenderze). Dolewamy wszystkie płyny do moździerza, miksujemy wszystko razem. Marynujemy mięso (jeśli mięso ma skórę, to wcieramy do skóry i pod skórę jak najwięcej marynaty). Najlepiej zostawić przez noc.

Gotujemy kurczaka przez 40 minut i przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki, jemy z ryżem lub sałatką, z „yams” lub jamajskimi pyzami czyli dumplings.

>>> Zobacz także:

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej

Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla

God Save the Sheep! Czyli kebaby z jagnięciny

Składniki:

  • świeży rozmaryn
  • 600 g dobrej jagnięciny
  • 2 duże czerwone cebule
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • trochę świeżej mięty
  • 300 g jogurtu
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • ziarna kopru włoskiego
  • cytryna

Przygotowanie:

Rozgniatamy ziarna kopru włoskiego i ząbki czosnku, wraz z solą i pieprzem, dodajemy ok. 80 ml oliwy z oliwek. Ściskamy skórkę z cytryny i dodajemy do marynaty. Kroimy mięso na 5 cm kawałki, kroimy cebule w duże kawałki, wkładamy do miski wraz z pomidorkami koktajlowymi. Mieszamy wszystkie składniki rękami, a potem nabijamy mięso na szpikulec. Grillujemy kebaby ok. 7 minut lub aż staną się brązowe i chrupiące. Kroimy miętę, mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem oraz z sokiem cytryny i odrobiną oliwy z oliwek.

Pieczony Jaś, czyli pieczone kartofle z fasolkami i cheddarem

Składniki:

  • duże kartofle do pieczenia
  • 2 puszki fasolki
  • 80 g cheddara
  • trochę oleju roślinnego
  • trochę masła

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Myjemy kartofle i nakłuwamy widelcem. Smarujemy je olejem. Wkładamy do piekarnika i trzymamy je tam przez godzinę - aż skóra będzie chrupiąca. Odgrzewamy fasolki w garnku i ścieramy cheddar. Wyjmujemy z piekarnika kartofle, kroimy, smarujemy masłem, dodajemy fasolki, a potem cheddar.

podziel się:

Pozostałe wiadomości