Zapiekane ryby i owoce morza, perliczka po marokańsku oraz grillowane tosty. Zobacz przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.

Zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym

Składniki na zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g tartego parmezanu
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 50 g małych kaparów
  • 50 g papryczki jalapeno zielonej
  • 200 g sandacza (filet)
  • 200 g łososia (filet)
  • 1 opakowanie dużych krewetek
  • 2 szt. limonki
  • 1 opakowanie małży w skorupach
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych na gałązce

Jak przygotować zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym?

W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę pszenną, podsmaż chwilę i dodaj zimne mleko. Po zagotowaniu sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, tartym parmezanem i pieprzem. Do sosu dodaj kukurydzę konserwową, kapary i papryczkę jalapeno.

Filet sandacza i łososia potnij na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzy i również dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Do gotowego sosu dodaj kawałki ryb, krewetki, małże i pomidorki koktajlowe. Gotowy garnek z sosem i rybami wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.

  • limonka, cytryna, grejpfrut - po 1 szt.
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 10 g jasnego sezamu

Garnek wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżymi cytrusami, liśćmi kolendry i posyp prażonym sezamem.

Perliczka pieczona w całości na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański

Składniki na perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański:

  • papryka czerwona w proszku, kurkuma, kumin, kardamon, chili w płatkach - po 1 duże łyżce
  • 100 ml oleju
  • 1 szt. perliczki tuszki - waga ok. 1,5 kg
  • 1 szt. pomarańczy
  • 1 kg czerwonej soczewicy
  • 3 szt. białej cebuli
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 szt. papryki chili
  • 2 szt. kory cynamonu
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 duża łyżka ziaren kolendry
  • 1 kg pomidorów

Jak przygotować perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański?

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy z dodatkiem oleju, powstałą pastą dokładnie nasmaruj skórę perliczki w każdym miejscu i w środku, następnie do środka włóż pomarańczę. Czerwoną soczewicę płucz pod zimną wodą.

W garnku podsmaż białą cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chili na złoty kolor. Do smażenia dodaj korę cynamonu, kumin i kilka ziaren kolendry. Po przesmażeniu wszystkiego dodaj soczewicę i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na małym ogniu około 5 minut.

Do garnka z przyprawami i warzywami włóż perliczkę i przykryj pokrywką, garnek wstaw do piekarnika na 1,15 do temp. 140 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ temp. do 190 st. tak, aby skóra mogła się delikatnie zarumienić.

  • posiekane listki kolendry
  • 200 ml jogurtu gęstego

Gotową perliczkę podawaj z soczewicą, posiekaną kolendrą i świeżym jogurtem.

Grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami

Składniki na grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami:

  • 1 szt. chleba pszennego za zakwasie
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka listków bazylii
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 0,5 kg żółtych pomidorków koktajlowych
  • 200 g marynowanej czerwonej papryki w słoiku
  • 100 g oliwek czarnych i zielonych
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Jak przygotować grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami?

Chleb pszenny na zakwasie potnij na tosty grubości około 1cm, pieczywo posmaruj oliwą z oliwek i natrzyj zgniecionym w moździerzu czosnkiem z rozmarynem i bazylią. Kromki pieczywa tostuj kilka minut na suchej patelni aż się zarumienią.

Pomidory malinowe delikatnie natnij nożem i sparz z gorącej wodzie, zdejmij skórkę i pokrój w grubszą kostkę. Do pomidorów dodaj małe pomidorki koktajlowe żółte przecięte na pół, pokrojoną marynowaną paprykę, oliwki czarne i zielone oraz świeże liście kolendry. Wszystkie składniki wymieszaj razem i zostaw aby się przegryzły, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.

  • 1 małe opakowanie rukoli
  • 50 g orzeszków pinii

Gotową salsę ułóż na tostach, na wierzch daj kilka listków rukoli i posyp prażonymi orzeszkami pinii.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem

Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę

Popisowe dania zwyciężczyni "MasterChef Junior 6". Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości