Zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym
Składniki na zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym:
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- sól, pieprz do smaku
- 200 g tartego parmezanu
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 50 g małych kaparów
- 50 g papryczki jalapeno zielonej
- 200 g sandacza (filet)
- 200 g łososia (filet)
- 1 opakowanie dużych krewetek
- 2 szt. limonki
- 1 opakowanie małży w skorupach
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych na gałązce
Jak przygotować zapiekane ryby i owoce morza na sosie beszamelowym?
W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę pszenną, podsmaż chwilę i dodaj zimne mleko. Po zagotowaniu sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, tartym parmezanem i pieprzem. Do sosu dodaj kukurydzę konserwową, kapary i papryczkę jalapeno.
Filet sandacza i łososia potnij na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. Krewetki obierz z pancerzy i również dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Do gotowego sosu dodaj kawałki ryb, krewetki, małże i pomidorki koktajlowe. Gotowy garnek z sosem i rybami wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 160 st. C.
- limonka, cytryna, grejpfrut - po 1 szt.
- 1 mały pęczek kolendry
- 10 g jasnego sezamu
Garnek wyjmij z piekarnika, udekoruj świeżymi cytrusami, liśćmi kolendry i posyp prażonym sezamem.
Perliczka pieczona w całości na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański
Składniki na perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański:
- papryka czerwona w proszku, kurkuma, kumin, kardamon, chili w płatkach - po 1 duże łyżce
- 100 ml oleju
- 1 szt. perliczki tuszki - waga ok. 1,5 kg
- 1 szt. pomarańczy
- 1 kg czerwonej soczewicy
- 3 szt. białej cebuli
- 10 ząbków czosnku
- 2 szt. papryki chili
- 2 szt. kory cynamonu
- 1 łyżka kuminu
- 1 duża łyżka ziaren kolendry
- 1 kg pomidorów
Jak przygotować perliczkę pieczoną na czerwonej soczewicy z chili na sposób marokański?
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche przyprawy z dodatkiem oleju, powstałą pastą dokładnie nasmaruj skórę perliczki w każdym miejscu i w środku, następnie do środka włóż pomarańczę. Czerwoną soczewicę płucz pod zimną wodą.
W garnku podsmaż białą cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chili na złoty kolor. Do smażenia dodaj korę cynamonu, kumin i kilka ziaren kolendry. Po przesmażeniu wszystkiego dodaj soczewicę i pomidory pokrojone w kostkę. Całość gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Do garnka z przyprawami i warzywami włóż perliczkę i przykryj pokrywką, garnek wstaw do piekarnika na 1,15 do temp. 140 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ temp. do 190 st. tak, aby skóra mogła się delikatnie zarumienić.
- posiekane listki kolendry
- 200 ml jogurtu gęstego
Gotową perliczkę podawaj z soczewicą, posiekaną kolendrą i świeżym jogurtem.
Grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami
Składniki na grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami:
- 1 szt. chleba pszennego za zakwasie
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- kilka listków bazylii
- 1 kg pomidorów malinowych
- 0,5 kg żółtych pomidorków koktajlowych
- 200 g marynowanej czerwonej papryki w słoiku
- 100 g oliwek czarnych i zielonych
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Jak przygotować grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami?
Chleb pszenny na zakwasie potnij na tosty grubości około 1cm, pieczywo posmaruj oliwą z oliwek i natrzyj zgniecionym w moździerzu czosnkiem z rozmarynem i bazylią. Kromki pieczywa tostuj kilka minut na suchej patelni aż się zarumienią.
Pomidory malinowe delikatnie natnij nożem i sparz z gorącej wodzie, zdejmij skórkę i pokrój w grubszą kostkę. Do pomidorów dodaj małe pomidorki koktajlowe żółte przecięte na pół, pokrojoną marynowaną paprykę, oliwki czarne i zielone oraz świeże liście kolendry. Wszystkie składniki wymieszaj razem i zostaw aby się przegryzły, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
- 1 małe opakowanie rukoli
- 50 g orzeszków pinii
Gotową salsę ułóż na tostach, na wierzch daj kilka listków rukoli i posyp prażonymi orzeszkami pinii.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz także:
Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
Sprawdzone przepisy na pyszną flądrę
Popisowe dania zwyciężczyni "MasterChef Junior 6". Poznaj przepisy Jagody Łaganowskiej
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Sebastian Olma