W kolejnym odcinku cyklu Ogniem i Nożem w szranki stanęli: Rafał Rutkowski i jego żona Magda Godlewska. Ich zadaniem było przygotowanie Beef Wellingtona. Kto z nich wszystko zaplanował, a kto małpował? Kto był wychowany w fabryce sreberek? Komu nie układało się z sosem i musiał z nim iść na terapię? Kto solił cukrem? Zobaczcie, czyje danie smakowało jury.

    Co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało? Czym tak naprawdę jest salsa? I skąd wzięli się mariachi? W kuchni Dzień Dobry TVN - meksykańskie szaleństwo! Właścicielka meksykańskiej restauracji Agnieszka Kręglicka i meksykański kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali salsę na trzy sposoby, smażoną fasolę, guacamole, marynowaną czerwoną cebulę, quesadillas i tacos. A Mikołaj Rey spotkał się z Meksykaninem, który postanowił zamieszkał w Polsce. Co razem ugotowali?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przesadził z pieprzem. Jak to zrobić, aby było smacznie? Zobaczcie, jak przygotować stir-fry z młodej kapusty i wołowiny, omlet ze szpinakiem płatkami owsianymi oraz krem z pora z wędzonym pstrągiem. Uwaga, jest ostro!

    Po zimie warto dojść do formy. Można to zrobić dzięki diecie owocowo-warzywnej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, która przygotowała przykładowe menu na postawie wspomnianej diety.

    Niedługo w warzywniakach pojawią się świeże zioła, które warto wykorzystać do codziennego gotowania. Jak? Wie to Samar Khanafer, która postanowiła podzielić się bezcennymi informacjami w kuchni Dzień Dobry TVN. Oto jej przepisy na: croissanty, ziołowe pesto (harissa), łososia, ziemniaki po libańsku, surówkę ze świeżego kalafiora i wytrawne brownie.

    Wielkanoc już za chwilę, dlatego warto pomyśleć o przyozdobieniu stołu i święconki. W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Iga Sarzyńska pokazała, jak przyozdobić babeczki do święconki i wykonać tulipany z masy cukrowej.

    W kuchnia Dzień Dobry TVN prosto z Wielkiej Brytanii Sabrina Ghayour i przepisy rodem z Bliskiego Wschodu. Szef kuchni przygotowała: jajecznicę z kaczych jaj, pieczone bakłażanowe łódeczki i kebab z pikantnej jagnięciny.

    Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i uczestnicy MasterChefa Junior, Kuba Mędrala (12 lat) i Jacek Nowiński (10,5 roku) zajęli się łososiem. Zobaczcie, co ryba ma wspólnego z nożyczkami i jak przygotować zupę z kukurydzą i łososiem, kuskus z kalafiora z miodowym łososiem oraz łososia Teriyaki.

    Zanim pojawią się nowalijki, wiosnę w kuchni możemy rozpocząć cykorią! W Dzień Dobry TVN swoje przepisy zdradził nam Mikołaj Rey. Marcin Meller twierdzi, że cykorię w lodówce ma zawsze! A Wy - lubicie cykorię?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował gołąbki na trzy sposoby: z młodej kapusty z ziemniakami, z rzymskiej sałaty z indykiem oraz z kiszonej kapusty z wieprzowiną. Pokazał również co zrobić, aby kapusta podczas gotowania nie straciła swojego koloru.

    W kolejnym odcinku Ogniem i nożem w szranki stanęli dziennikarze Dzień Dobry TVN: Ula Chincz i Piotr Kraśko. Pojedynkowali się na francuskie naleśniki wytaplane w pomarańczy. Kto wygrał tę walkę? Czyje ciasto na naleśniki bardziej trzymało się kupy? Kto, kogo sabotował? W czyich rękach wszystko twardnieje? Czyja pomarańcza po utarciu wyglądała, tak jakby była dwa tygodnie na Dominikanie? No i kto zachowywał się jak fleja? :)

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!

    W kuchnia Dzień Dobry TVN zaczęła się już wiosna. Z tej okazji Bartek Boratyn i jego wiosenne desery: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki, limonkowe cupcakes z kremem maślanym. Zobaczcie, jak Dorota Wellman i Marcin Prokop poradzili sobie z dekorowaniem babeczek.

    Przygotowanie ciast: biszkoptowego, kruchego i drożdżowego potrafi sprawić nam wiele trudności. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzącą programy kulinarne Marietę Marecką, aby podpowiedziała, jak przygotować te problematyczne wypieki.

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogera kulinarnego i dietetyka Eryka Wałkowicza. Przygotował dla nas dania z warzyw czerwonych, żółtych i zielonych oraz omówił ich wartości odżywcze.

    Z okazji Dnia Świętego Patryka - w kuchnia Dzień Dobry TVN Adrianna Marczewska i ciemne piwo. Zobaczcie jak zrobić typowe irlandzkie dania: zupę ziemniaczaną, gołąbki z wołowiną i gulasz jagnięcy na piwie. A na koniec, dla przełamania ciężkości, zielony koktajl.

    Rozmaryn, zioło znane z ludowej piosenki, zagościł w kuchni Dzień Dobry TVN. Piotr Kucharski przygotował: krem z marchewki z rozmarynowymi ciasteczkami, filety z kurczaka w rozmarynowej panierce oraz chleb z rozmarynem i pomidorami. Opowiedział również o wpływie rozmarynu na nasz organizm.

    Iga Kawczak (11 lat) i Karol Migdałek (12 lat) odpadli z MasterChefa Junior. Co poszło nie tak? Młodzi kucharze razem z Mateuszem Gesslerem w kuchni Dzień Dobry TVN zrobili: zupę z soczewicy, miniburgery i sandacza smażonego z kolorową salsą. Prawda, że apetyczne?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Aleksander Baron i Paweł Suwała przygotowali: stek bavette, ozory wołowe z remuladą z selera, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem oraz jabłka pod kruszonką. Smacznego!

    Jak stosować sezam w kuchnia, aby "wyciągnąć" z niego jak najwięcej witamin i minerałów? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, Andrzej Polan i małe ziarenka. Przygotowali nam: klasyczne sezamki, sezamowy sernik, nadziewane pieczarki portobello i kapustę na ciepło.

    W kuchni Dzień Dobry TVN nietypowe potrawy z chili. Jak Kuroń przygotował nam hummus, pastę jajeczną, shakshoukę oraz wegańskie "flaki". Smacznego!

    Przystojny i pewny siebie Rafał Maślak wraz z bratem Olkiem postanowili stoczyć pojedynek na sałatki z łososiem. Czyja była lepsza? Kto lepiej oskórował rybę? Zobaczcie najważniejszą walkę tego tygodnia!

    Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!

    Laur - mały listek, który ma niezwykłą kulinarną moc. Jak stosować go w gotowaniu poza zupami? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: szybki wywar warzywny, zupę jeszcze zimową, polędwiczkę wieprzową na kanapki i bezmięsny bigos.

    Nie masz pomysłu na elegancją kolację z okazji Dnia Kobiet? W kuchni Dzień Dobry TVN dżentelmeni: Sebastian Krauzowicz, Jarek Uściński i Bartosz Peter rozwiązali ten problem. Pokazali jak zrobić: podwędzanego łososia, piklowany fenkuł, majonez koperkowy, dorsza Skrei, ziemniaczane mousseline, żebra BBQ, sernik na parze, fondant czekoladowy, konfiturę z owoców leśnych oraz sos waniliowy. Prawda, że wszystko dziecinnie proste w przygotowaniu?

    Uczestnicy MasterChef Junior: Wiktoria Miłosz (11 lat), Patryk Konieczniak (11 lat) i Olivia Tomaszewska (12 lat) pod przewodnictwem Mateusza Gesslera, szaleją w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzieciaki przygotowały: jajka po polsku, królika duszonego w sosie tymiankowym i gęsie wątróbki z gruszką. Zobaczcie, jak to robią profesjonaliści! Skorzystajcie z ich przepisów!