Specjalnie dla nas Anna Starmach, jurorka MasterChefa podsumowała 2019 rok i opowiedziała, czego nauczyła się od swojej córki?
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował potrawy z kuchni śródziemnomorskiej. Coś dla odmiany po świątecznych smakach. Co powiecie na: pikantny omlet z serem halloumi i oregano, cukinię zapiekaną z serem feta i konfiturą cebulową czy paprykę pieczoną z kaszą kuskus i sosem z pieczonych warzyw?
Pierogi z kapustą i grzybami popijane barszczem, sałatka jarzynowa, bigos. Po trzech dniach Świąt czas na zmianę smaków. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował takie pyszności jak: krem z pieczonej marchwi i pomarańczy, skrzydełka z kurczaka w sosie orzechowym oraz sernik z awokado. Skusicie się?
Jedzenie spaghetti z pozoru wydaje się bardzo łatwe, jednak w rzeczywistości sprawia wiele problemów. Choć dla Włochów naturalne jest korzystanie przy tym wyłącznie z widelca, w mniej oficjalnych sytuacjach możemy pomóc sobie łyżką. Jak jeść spaghetti łyżką i widelcem?
A może by tak… krokiety z kapustą? Na ten przysmak zawsze jest dobra pora. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, przyrządzić smakowity farsz, a następnie uformować roladki. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podajemy sprawdzone przepisy na krokiety, które można serwować solo lub z barszczem.
Zupa grzybowa bardzo często pojawia się na wigilijnym stole i kojarzona jest z daniem odświętnym. Grzybowa jest daniem wyjątkowo aromatycznym i smacznym. Zupę grzybową najczęściej przygotowuje się z grzybów suszonych, choć w przepisach uwzględnia się grzyby świeże i mrożone. Podawana jest z makaronem typu łazanki lub ziemniakami. W niektórych rejonach obowiązkowo zabielona śmietaną.
Karp w galarecie to jedna z najważniejszych potraw świątecznych. Pojawia się w wielu odsłonach, jako ryba z warzywami, chrzanem, a także na słodko z migdałami i rodzynkami. Łatwy do przyrządzenia, kruchy i delikatny, zachwyci niejedno podniebienie.
Karpi świąteczny trafił na nasze stoły z powodów ekonomicznych w okresie PRL-u. Historia karpia świątecznego nie jest bajeczna i romantyczna, ale zaskakująco interesująca – to opowieść o pokoleniu naszych rodziców i dziadków.
Karp wigilijny - jak przyrządzić? Zapotrzebowanie na karpia rośnie w okresie świątecznym. Jest jedną z ważniejszych, tradycyjnych potraw świątecznych. Karp po żydowsku to jedna z propozycji podania tej ryby.
Potrawy wigilijne dla dzieci. Jakie dania przygotować, aby smakowały najmłodszym członkom rodziny? Jaką zupę i jakie danie główne ugotować na kolację wigilijną, aby dzieci zjadły je ze smakiem? Daria Ładocha ma dla Was kilka przepisów na wigilijne potrawy w wersji dla najmłodszych!
Według wyników badań przeprowadzonych na grupie 120 studentów ser uzależnia jak twarde narkotyki, ponieważ pobudza ten sam obszar w mózgu. Dla tych, którzy nie chcą z tego uzależnienia rezygnować Piotr Kucharski przygotował przepisy na pyszne potrawy z serem w roli głównej. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: zupa serowa, fondue i brazylijskie bułeczki serowe.
W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy Martynę Chomacką, finalistkę siódmej edycji MasterChefa. Martyna przygotowała zimowe śniadania, między innymi piernikową owsiankę oraz zimową kawę.
Niemal każdy przepis na zupę cebulową krem uwzględnia etap smażenia cebuli na maśle. Nic dziwnego – to właśnie dzięki niemu można osiągnąć głęboki, przyjemny aromat. Podbije go dodatek wina lub sera o wyrazistym smaku, a także odrobina czosnku. Gładką konsystencję warto urozmaicić chrupiącym dodatkiem grzanek.
Ciastka czekoladowe są świetną słodką przekąską, którą można upiec na święta i urodziny, ale także bez okazji. Zrobisz je bardzo szybko, a przy użyciu kilku dodatkowych składników możesz zamienić gotową masę w puszyste ciasto czekoladowe, idealne na wizytę gości. Poznaj najlepsze przepisy na przygotowanie obu deserów.
Pierogi z ziemniakami to dość nietypowy obiad. Jak się okazuje, farsz z ziemniaków można łączyć z wieloma różnymi produktami, za każdym razem uzyskując inny wariant tego dania. Dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto oraz z czym połączyć ziemniaki, aby pierogi były pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Kuchnia chorwacka jest niezwykle różnorodna. W równej mierze są dla niej charakterystyczne potrawy z ryb (dorsz, makrela), owoców morza (homary, langusty, ostrygi), jak i mięsa (burek lub ćevapčići). Nie można także zapominać o słodyczach, którymi kuszą chorwackie cukiernie.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania, które będą wprost idealne na podwieczorek. Co powiecie na budyń waniliowy z malinami? Czy Wam też ten przepis przypomina czasy dzieciństwa?
Ciasto karpatka to jedno z tradycyjnych, dobrze nam znanych ciast. Składa się z dwóch warstw ciasta, pomiędzy którymi umieszcza się puszysty budyniowy krem. Klasyczny przepis na karpatkę można modyfikować, dodając między innymi ulubione owoce, orzechy czy czekoladę.
W kuchni Dzień dobry TVN gotował nowy ambasador Izraela - Alexandra Ben-Zvi. To jego druga misja dyplomatyczna w naszym kraju. To on otwierał Ambasadę Izraela w Polsce w 1989 roku. W naszej kuchni przygotował klasyczne potrawy kuchni izraelskiej.
Panini należy do popularnych, włoskich przekąsek. To prosta, opiekana kanapka z bogatym wnętrzem, poddana wysokiej temperaturze. Popularne przepisy na panini opierają się często na włoskich produktach, jednak można je modyfikować w zależności od gustu.
Stek z kalafiora z pesto i smażoną brukselką, sałatka z kolorowych kalafiorów z salsą verde i ziołami, duszona brukselka z bekonem, tymiankiem i grzybami oraz krem brokułowy z wędzonym łososiem i śmietaną. Jak zrobić steki z kalafiora i przygotować pyszny krem z brokułów? W kuchni Dzień dobry TVN gotował Sebastian Olma.
Liofilizacja to proces, którego istotą jest usunięcie wody z produktu. Pozwala na ograniczenie rozwoju drobnoustrojów w żywności, a tym samym wydłuża okres jej przydatności do spożycia. Liofilizacja owoców i warzyw oraz innych produktów żywnościowych nie powoduje zmian kaloryczności i wartości odżywczej.
Przepis na charczo jest bardzo prosty, a samo przygotowanie zupy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Z powodzeniem można ją przyrządzić samodzielnie. Choć jest wiele wariantów sporządzania tej potrawy, danie w wydaniu klasycznym smakuje najlepiej.
Dziś Dzień św. Patryka, z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Sophie Morris, która przygotowała specjały kuchni irlandzkiej. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: zapiekanka pasterska z Colcannon, tradycyjny chleb irlandzki z sodą, irlandzkie herbatniki owsiane z czekoladą. Smacznego!
Dania z młodej marchewki. Dziś w naszej kuchni - Kasia Bukowska i jej przepisy na marchewki karmelizowane z domowym hummusem i majonezem czosnkowym, pyszna zupa marchewkowa i marchewkowe muffinki z kremem waniliowym!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Agatę Stankiewicz oraz Małgorzatę Nagat, które przygotowały słodkości, których bazowym składnikiem jest czekolada. A na jesienną chandrę czekolada jest idealnym rozwiązaniem ;) Co powiecie na trufle czekoladowe oraz babeczki z kremem czekoladowym? Skusicie się?
Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Paweł Loroch postanowił - dzień przed Tłustym Czwartkiem - nęcić nas plackami, racuchami i naleśnikami. Były więc: naleśniki z kremem z porów, american pancakes z klonem i bekonem, bliny z łososiem i kwaśną śmietaną oraz quesadillas vege - placki pszenne nadziewane.
Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przedstawia przepisy kuchni amerykańskiej. Czy jej propozycje przypadną Wam do gustu?
Grillowany burger wołowy z chipsami oraz sałatka z indyczą piersią i awokado w sosie farmerskim. Nie są to oczywiście propozycje kuchni wegetariańskiej, tylko kuchni amerykańskiej, która jest mieszanką rozmaitych stylów i sposobów przyrządzania posiłków. To kuchnia imigrantów, dla której charakterystyczne są dania typu fast food i potrawy z grilla.