Karp z sosem z wędzonej ryby
Składniki:
- 2 filety z karpia (płaty)
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- świeży tymianek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
Sos:
- 3 cebule
- 4 łyżki masła
- 100 g wędzonego halibuta
- pieprz i sól
- cytryna
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
- Karpia oczyścić z ości brzusznych i ponacinać raz przy razie od strony mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
- Por, seler i cebulę pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nimi mięso, odstawić na 2-3 godziny.
Sos:
- Cebulę pokroić w piórka i poddusić na maśle aż się zeszkli, podlać 150 ml wywaru rybnego lub jeśli nie mamy to wody. Dodać mięso z wędzonego halibuta. Gotować wszystko przez kilka minut a następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
- Z karpia usunąć warzywa. Opanierować w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karpia od strony skóry. Po 3-4 minutach, obrócić i podsmażyć kolejne 3-4 minuty. Ponownie obrócić, dodać na patelnię masło, rozgnieciony czosnek, tymianek i masło. Gdy masło się rozpuści, polewać nim rybę przez kilka minut żeby się dosmażyła i nabrała aromatu czosnku i tymianku.
- Rybę podać z sosem.
Śledź z salsą
Składniki:
- 8 tuszek świeżego śledzia
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Salsa:
- 2-3 marynowane pieczone papryki
- 2 szalotki
- 1 kwaśne jabłko
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
- Tuszki śledzia ułożyć na desce brzuszkiem do dołu. Nacisnąć kciukiem do dołu, aby filety się rozsunęły na boki.
- Obrócić i wyjąc kręgosłup.
- Następnie i usmażyć na dobrym oleju z obu stron.
Salsa:
- Paprykę, szalotkę i jabłko pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
- Doprawić solą i pieprzem. Dolać łyżkę oleju i wymieszać.
- Śledzie podać z salsą.
Dorsz pieczony
Składniki:
- 4 kawałki dorsza (120 g/szt.)
- sól i pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
- Dorsza przyprawić solą i pieprzem.
- Opalić palnikiem i posmarować masłem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 7 minut.
Dorsz gotowany w oliwie
Składniki:
- 300 ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 8-10 gałązek tymianku
- 4-6 kawałków dorsza (120g/szt.)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Oliwę przelać do rondla, dodać rozgnieciony czosnek razem z łupiną i tymianek.
- Rozgrzać do temperatury około 55ºC.
- Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do oliwy i gotować na wolnym ogniu aż białko w rybie zacznie się ścinać.
Zalewa octowa do smażonych ryb
Składniki:
- 750 ml wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 goździk
- duża szczypta soli
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Wodę wymieszać z octem i przyprawami. Dodać posiekaną cebulę i czosnek.
- Wszystko razem gotować przez 15 minut.
- Ryby ułożyć w słoiku i zalać zalewą.
Zobacz też:
Andrzej Polan i Piotr Kucharski pieką świąteczne słodkości dla potrzebujących
Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej
Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana
podziel się: