Przepisy kulinarne

Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Świąteczne zapachy w kuchni Andrzeja Polana

Przygotowania do świąt to moc smaków i zapachów. Poznaj przepisy Andrzeja Polana, które wypełnią Twój dom pysznymi, bożonarodzeniowymi aromatami!

Jabłka pieczone z miodem i śliwką wędzoną

SKŁADNIKI:

  • 10 niedużych jabłek
  • 400 g śliwki wędzonej bez pestek
  • goździki
  • cynamon
  • miód
  • płatki migdałów
  • pomarańcza
  • piernik w kawałku

Sposób przygotowania:

Śliwki zalewamy niedużą ilością gorącej wody, następnie raz jeszcze zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mielonymi goździkami. Jabłka obieramy ale tak, żeby nie pozbawić ich ogonka, odcinamy szypułkę. Miód podgrzewamy i obtaczamy w nim jabłka, posypujemy migdałami i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z wędzonymi śliwkami. Pomiędzy dajemy kawałki pomarańczy, piernika i wstawiamy do pieczenia.

Śledź w wędzonych śliwkach, cebuli i kremowych jabłkach

SKŁADNIKI:

  • 500 g śledzia
  • 3-4 cebule
  • 15 0g śliwki wędzonej bez pestek
  • olej słonecznikowy
  • sól, pieprz czarny i cukier do smaku
  • ocet jabłkowy
  • 50 ml nalewki śliwkowej

Sposób przygotowania:

Śledzie namaczamy, wrzucamy do zalewy octowej. Cebulę kroimy w plasterki i dusimy na oleju na miękko. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Kiedy tylko cebula będzie miękka, dodajemy śliwki wędzone, a na koniec nalewkę. Sos studzimy i przekładamy do niego śledzia.

SKŁADNIKI:

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • ziele angielskie,
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Ziele angielskie mielimy z cynamonem. Jabłka smażymy na miodzie. Miksujemy i doprawiamy zielem i cynamonem.

Pachnąca grzybami i dymem zupa grzybowa

SKŁADNIKI:

  • 1 włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • pieprz czarny, sól
  • 150 g grzybów suszonych
  • 50 g wędzonej śliwki
  • jabłka suszone (jasne plastry)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Z włoszczyzny i przypraw przygotowujemy wywar warzywny. Grzyby namaczamy, zagotowujemy i do grzybów dodajemy odpowiednią ilość wywaru warzywnego. Jeszcze śliwka wędzona, kawałki jabłek i natka pietruszki.

Rurki z ciasta francuskiego faszerowane purée ziemniaczanym

SKŁADNIKI:

  • 2-3 ziemniaki gotowane
  • 1 cebula
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy bardzo drobno pokrojoną cebule. Kolor cebuli po przesmażeniu powinien być wyraźnie bursztynowy. Łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, żółtkiem i doprawiamy odważnie pieprzem i delikatniej solą. Ciasto francuskie kroimy w plastry, owijamy na foremkach do rurek, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką i kminkiem. Wstawiamy do pieczenia. Upieczone nadziewamy farszem ziemniaczanym i raz jeszcze wstawiamy do podgrzania. 

Zobacz też:

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową 

Pyszny karp w galarecie – obowiązkowy na wigilijnym stole

Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy

Co sądzisz o tym artykule?
77
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0