Ryby pojawiają się na wigilijnym stole obowiązkowo. Najczęściej są to śledzie i karp, oczywiście w wielu odsłonach. Przede wszystkim króluje tradycyjny karp smażony. Drugie miejsce zajmuje karp w galarecie, najbardziej popularna wersja tej ryby w Polsce. Ile domów, tyle sposobów na jego przyrządzenie. Wystarczy odrobina wysiłku i dobrych chęci, a nawet niewprawiony kucharz może przygotować tradycyjnego karpia w galarecie.
Tradycyjny karp w galarecie – przepis
Jak zrobić karpia w galarecie?
Przepis na 6 porcji
Składniki:
- 1 ½ kg karpia,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- ¼ selera,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 łyżki żelatyny,
- szczypta soli,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Oczyść rybę i usuń głowę, pozostawiając płetwy i ogon.
2. Rybę umyj, osusz, pokrój w poprzek na dzwonki (4 cm kawałki) i lekko posól.
3. W garnku z wodą gotuj (przez 20 min) marchew, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, przyprawiając je szczyptą soli i pieprzu.
4. Dodaj karpia i gotuj kolejne 20 min do miękkości ryby.
5. Po ugotowaniu i ostudzeniu ryby, usuń ości.
6. Wywar odcedź. Tak przygotowany 1 litr wywaru możesz jeszcze doprawić solą i pieprzem.
7. Żelatynę rozpuść w 3 łyżeczkach wody, a następnie dodaj do wywaru, wlej sok z cytryny i wszystkie składniki wymieszaj.
8. Na półmisek wylej ⅓ wywaru i wstaw do lodówki.
9. Po zastygnięciu ułóż na galarecie karpia i wlej kolejną ⅓ część wywaru i ponownie wstaw do lodówki.
10. Na koniec możesz ozdobić karpia rodzynkami, zielonym groszkiem, natką pietruszki lub pokrojoną w plasterki marchewką, a następnie zalać ostatnią porcją wywaru i wstawić do zastygnięcia.
11. Ten sam przepis możemy lekko zmodyfikować, zastępując żelatynę substancją żelującą (agar-agar) – w ten sposób powstanie karp w galarecie bez żelatyny .
Pyszny karp w galarecie po żydowsku
Karp w galarecie po żydowsku pojawia się na naszych wigilijnych stołach bardzo często. Ryba przyrządzona w ten sposób to po prostu karp w galarecie na słodko z rodzynkami.
Przepis na 6 porcji
Składniki:
- 1 i ½ kg karpia,
- 2 cebule,
- porcja włoszczyzny,
- 200 ml wina białego,
- 1 cytryna (sok),
- 3 łyżki oliwy,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe,
- 100 g rodzynek,
- szczypta soli, pieprzu i cukru do doprawienia,
- żelatyna na 1 l wody (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Przygotowanie:
1. Rybę oczyść i pokrój, a następnie skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 min. W tym czasie obierz, pokrój i podsmaż włoszczyznę.
2. Po kilku minutach dolej wodę i wino, wrzuć przyprawy i rodzynki. Wszystko gotuj około 20 min, po czym dodaj filety karpia i gotuj kolejne 30 min.
3. Wyjmij rybę, przecedź wywar, ale zostaw rodzynki i dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę.
4. Z filetów usuń większe ości, pokrój na paski, ułóż na półmisku, a następnie udekoruj rodzynkami i zalej wywarem.
5. Wstaw do lodówki, aby galareta się ścięła. Wigilijny karp w galarecie z rodzynkami to nic innego, jak karp w galarecie po staropolsku .
Karp w galarecie cebulowej
Karpia w galarecie możemy przygotować również w wersji mocno cebulowej. Karp w galarecie z cebuli nie jest trudny do przygotowania, choć nieco pracochłonny. Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 1 ½ kg karpia pokrojonego w dzwonki, łeb oraz ogon,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ½ selera,
- 4 duże cebule,
- 4 łyżki rodzynek,
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe, cukier,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
1. Warzywa, łeb, ogon zalej wodą (1,5 l), wrzuć liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i gotuj przez 30 min.
2. Po tym czasie dołóż dzwonki karpia. Po około 25 min. wyjmij rybę i warzywa, a głowę i ogon zostaw, aż wywar odparuje (powinno zostać 0.5 l wywaru).
3. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny do smaku. Cebulę przetrzyj i dodaj do wywaru.
4. Na półmisku ułóż karpia, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie, by stały się miękkie) i całość zalej wywarem cebulowym.
5. Karpia w galarecie cebulowej włóż do lodówki.
Wigilijny karp w galarecie z chrzanem
Delikatna ryba w galarecie, warta jest innej odsłony smakowej, tym bardziej, że doskonale komponuje się z ostrym smakiem chrzanu. Dlatego podczas kolejnej wigilii można podać karpia w galarecie z chrzanem. Jak przyrządzić rybę? Przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 1 kg ryby,
- 3 szklanki wody,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- ⅓ korzenia chrzanu,
- liść laurowy,
- 1 białko jajka,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 1 łyżeczka octu,
- szczyptę soli, pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczkę cukru.
Przygotowanie:
1. Karpia przygotuj, jak zazwyczaj: wyczyść, umyj, wyfiletuj, osusz i posól.
2. Gotuj wywar z jarzyn i chrzanu przez około 20 min, włóż rybę i gotuj kolejne 20 min.
3. Rybę wyjmij, a do wywaru dodaj żelatynę, ocet, białko jajka i gotuj jeszcze przez chwilę.
4. Następnie przecedź przez gazę.
5. Ugotowanego karpia ułóż na półmisku i udekoruj. Możesz użyć w tym celu: jajka na twardo, cytryny, pomidora, gotowanej marchewki. Całość zalewamy tężejącą galaretą chrzanową i wstawiamy do lodówki.
>>> Zobacz też:
Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie według Mikołaja Reya
Święta bez śledzia nie istnieją. Te najlepsze zjecie w Krakowie. Poznajcie przepisy
Andrzej Polan i jego przepis na świąteczną roladę makową z kajmakowym kremem
Zobacz film: Rey smakuje wigilijnego karpia
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN