Karp królewski – jak wygląda i smakuje?

Ryby królewskie
Fot. Noppawat Tom Charoensinphon/ Getty Images
Karp królewski został uznany za najsmaczniejszą odmianę karpia. Jego mięso wyróżnia się delikatnym smakiem, jest soczyste, a przy tym ma grube i łatwe do usunięcia ości. Najlepiej kupować młode karpie, ich mięso jest bowiem chudsze i jeszcze delikatniejsze.

Karp królewski to jedna z wielu odmian karpia ( Cyprinus carpio ). Charakteryzuje się on otworem gębowym z wysuwaną górną szczęką. Ma też charakterystyczne, grube wargi, na ich końcach po dwa wąsiki. Jego płetwy są ciemne, aczkolwiek ta ogonowa ma u podstawy czerwonawy odcień. 

  • Jak wygląda karp królewski?
  • Karp królewski – hodowla
  • Jak wygląda taka hodowla karpia królewskiego?
  • Karp królewski – cena
  • Karp królewski – przepisy

Jak wygląda karp królewski?

Karp królewski to jedna z 4 udomowionych odmian karpia. Zaliczamy do nich: 

· karpia łuskowego (pełnołuskiego) – układ jego łusek jest podobny do ułożenia ich i sazana, czyli karpia dzikiego (jednolita, gruba łuska, ciemny grzbiet i złotawe boki),

· karpia liniowego – duże łuski lustrzane umieszczone na linii bocznej,

· karp bezłuski,

· karp lustrzeń, galicyjski i karp królewski.

Karp królewski ma jeden lub trzy rzędy lustrzanych łusek ułożonych po bokach ciała lub rozrzuconych po nim. W Polsce wyróżniamy również pięć odmian barwnych: szarą, złotą, żółto-białą, niebieską i brązową. 

Zobacz też:

Jak usmażyć karpia?

Karp królewski – hodowla

Karp królewski to ryba denna, lubiąca muliste podłoże i zatopioną w dnie roślinność. To tam poszukuje o zmroku pokarmu. Lubi ciepłą wodę o temperaturze 18–30 stopni Celsjusza. Najczęściej można go spotkać w rzekach i jeziorach, w nagrzanych wodach stojących lub wolno płynących. Natomiast w warunkach polskich karp nie może się rozmnażać w naturze. Niezbędne są więc specjalne stawy tarliskowe lub wylęgarnie. Hodowla karpia królewskiego jest w Polsce bardzo popularna , m.in. można obejrzeć taką hodowlę w Sarnach pod Rykami

To część Gospodarstwa Rybackiego Kock, które posiada stawy o powierzchni ponad 960 ha. Stawy, oprócz Ryk, zlokalizowane są także w okolicach Lubartowa i Radzynia Podlaskiego. 

Jak wygląda taka hodowla karpia królewskiego?

Karp królewski rozmnaża się w wodzie o temperaturze 18–20 stopni Celsjusza. Tarło odbywa się od maja do czerwca. Po 3–5 dniach wykluwają się larwy, natomiast po miesiącu możemy mówić o młodocianych osobnikach. W jednym miocie może się znaleźć od 180 tysięcy jaj aż do jednego miliona. 

Karp królewski dorasta w słodkich wodach około trzech lat . W tym czasie jest dokarmiany (od kwietnia do jesieni) zbożem oraz dodatkowymi witaminami. Ekologiczne hodowle wystrzegają się podawania antybiotyków, zastrzyków czy barwinków. Odłów karpia królewskiego przypada na wrzesień . Następnie ryby się sortuje i przekłada do tzw. magazynów przepływowych (średnich akwenów z dobrze natlenioną wodą), gdzie już się ich nie dokarmia. W tym czasie wypłukuje się resztki pokarmów i pozbawia mulistego zapachu. Z reguły w takich warunkach ryby czekają aż do grudnia, kiedy to staną się koronnym daniem na świątecznych stołach. 

Zobacz też: Karp pieczony

Karp królewski – cena

Karpia królewskiego najlepiej kupować bezpośrednio od hodowców . Mamy wtedy nie tylko gwarancję dobrej jakości mięsa, możemy dopytać o to, jak i czym były karmione ryby, lecz także cena karpia królewskiego jest wtedy niższa. U hodowcy za kilogram karpia królewskiego zapłacimy około 10–15 zł . Jeśli nie mamy takiej możliwości, zawsze warto skorzystać z oferty sprawdzonych sklepów z żywnością od polskich rolników i hodowców (np. poranapola.pl). Tutaj jednak trzeba liczyć się ze zdecydowanie wyższą ceną ryby. Podobnie jak w supermarketach, gdzie za karpia królewskiego trzeba zapłacić już około 30–35 zł za kilogram . To ostatnie rozwiązanie polecamy najmniej, ponieważ ciężko sprawdzić, skąd dokładnie pochodzi ryba, jak była hodowana, a przede wszystkim – w jaki sposób ją transportowano. 

Zobacz też: Potrawy wigilijne z karpia

Karp królewski – przepisy

Karpia królewskiego można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oprócz nieśmiertelnego karpia w galarecie (którego albo się kocha, albo nienawidzi), najpopularniejszym, a zarazem najprostszym przepisem na karpia królewskiego jest przepis na karpia w panierce . Przygotowywany w jajku i bułce tartej jak polski schabowy. Jedyną dodatkową rzeczą, o której trzeba pamiętać, to aby wypatroszoną, oczyszczoną i umytą rybę obłożyć plastrami cebuli i cytryny. Tak przygotowane mięso powinno spędzić w lodówce minimum dwie godziny. 

Ciekawy sposób na karpia podaje doradcasmaku.pl. To karp królewski po węgiersku . Cebulę, pomidory i paprykę kroimy i podsmażamy na maśle, doprawiamy i zalewamy wodą. Tak przygotowany sos gotujemy przez 15 minut, a następnie przecieramy przez sitko. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki pokrojone na plasterki. Na nich kładziemy rybę, dodajemy sól i pieprz, wszystko zalewamy sosem i pieczemy 40 minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i pieczemy jeszcze 10 min. Danie można udekorować marynowaną marchewką lub koperkiem. 

Zobacz też: Jak smażyć karpia? Porady Mikołaja Reya

Zobacz film: Wigilijny karp według Mikołaja Reya. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz też: Karp – królewska ryba. Dlaczego hodowla karpia w Polsce jest tak popularna?

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości