C: Karp pieczony w piekarniku to zdrowa i szybka do przygotowania potrawa. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na karpia pieczonego: z pieczarkami, karpia pieczonego w folii z koperkiem oraz karpia pieczonego w piekarniku z miodem. Dzięki tym przepisom zaoszczędzimy sporo czasu podczas przygotowań do wigilijnej wieczerzy i zawsze wtedy, gdy będziemy chcieli skosztować tej ryby.
Karp pieczony z pieczarkami
Karp pieczony w piekarniku to szybki i bardzo prosty pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli rybę zapiekamy z masłem, z dodatkiem świeżej pietruszki i pieczarek, uzyskamy rozpływającego się w ustach karpia, którego smak rozpieści podniebienia wszystkich gości. Karp pieczony z warzywami i grzybami to idealne połączenie.
Składniki:
· 1,5 kg karpia,
· 400 g pieczarek,
· 1 cebula,
· 2 łyżki oleju,
· sok z cytryny,
· pół szklanki białego wytrawnego wina,
· mały pęczek natki pietruszki,
· 90 g masła,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować to danie, na wstępie należy dokładnie oczyścić i wysuszyć karpia. Następnie należy dokładnie natrzeć karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, skropić go z wierzchu sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
Karp pieczony w całości aż prosi się o nafaszerowanie. Dlatego warto do środka ryby włożyć posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Karp faszerowany pieczony jest już prawie gotowy. Pora zabrać się za przygotowanie sosu.
W tym celu należy rozgrzać tłuszcz na patelni i zeszklić na nim cebulę. Następnie należy dodać pieczarki pokrojone w talarki i smażyć przez kolejne kilka minut. Kiedy grzyby zrobią się miękkie i ciemne, trzeba wlać na patelnię pół szklanki wytrawnego białego wina, całość doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze, aż sos znacząco zgęstnieje.
Teraz wystarczy już tylko polać karpia gotowym sosem, a na wierzchu ułożyć w równomiernych odstępach kawałeczki masła. Karp pieczony w maśle będzie miał delikatny smak i subtelną konsystencję mięsa. Karpia z sosem i masłem należy włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez pół godziny. Do dekoracji można posypać go pozostałą natką pietruszki. Karp pieczony w cebuli, pieczarkach i maśle jest już gotowy.
Karp pieczony w folii z koperkiem
Przygotowanie karpia warto rozpocząć dzień wcześniej od zamarynowania ryby i odstawienia jej do lodówki na całą noc.
Składniki:
· 2 filety z karpia,
· oliwa z oliwek,
· czosnek,
· 1 cytryna,
· mały pęczek koperku,
· mały pęczek natki pietruszki,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować pysznego karpia pieczonego w folii, należy najpierw dokładnie go oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie warto zabrać się za przygotowanie marynaty. W tym celu należy wymieszać ze sobą wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku, olej oraz skórkę z wyparzonej i startej cytryny. Tak powstałą mieszanką należy dokładnie natrzeć rybę – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Karpia w marynacie trzeba odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W kolejnym kroku rybę wykładamy na folię aluminiową, posypujemy ją świeżym, posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Następnie karpia należy zawinąć w folię aluminiową, tak jak cukierka. Rybę przygotowaną w ten sposób należy piec w piekarniku z funkcji grilla w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut. Ten przepis można też wykorzystać, jeśli chcemy przygotować karpia pieczonego w rękawie. Karp pieczony w piekarniku z koperkiem i pietruszką to klasyczny i szybki przepis na zdrowe danie.
Karp pieczony w piekarniku z miodem i musztardą
Karp pieczony w piekarniku ze złocistą skórką? To właśnie tego przepisu nam potrzeba. Klasyczny karp pieczony z dodatkiem miodu zaskoczy, ale i zachwyci wszystkich gości.
Składniki:
· 1 kg filetów z karpia, oczyszczonych,
· 1 cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· mąka,
· masło klarowane,
· 2 łyżki miodu,
· 2 łyżki musztardy,
· 1 łyżeczka oliwy,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pieczony filet z karpia w miodzie będzie najsmaczniejszy, jeśli za jego przygotowanie zabierzemy się na jeden dzień przed planowanym pieczeniem. Rybę należy precyzyjnie oczyścić, osuszyć i pokroić na mniejsze części. (Do przygotowania karpia pieczonego w piekarniku dzwonki ryby będą równie dobrym pomysłem.) Rybę należy posypać solą, a następnie obtoczyć każdy kawałek w mące i ułożyć w naczyniu, przekładając z talarkami cebuli. Tak przygotowany karp powinien zostać przykryty i włożony do lodówki na noc.
Następnego dnia wystarczy już tylko wyjąć karpia z naczynia i smażyć każdy kawałek na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Kawałek ryby należy smażyć 3 minuty z każdej strony, tak aby zarumienił się na złoty kolor. Obsmażone kawałki ryby należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu można ułożyć krążki pozostałej z marynaty cebuli oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. W misce wymieszać ze sobą miód, musztardę oraz olej i tak powstałym sosem polać rybę. Na koniec wstawić naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez kwadrans. Karpia pieczonego w kawałkach z miodem można podawać na stół w towarzystwie ulubionych świeżych ziół.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN