Potrawy wigilijne z karpia

Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia i fondue z porów, dzwonki karpia w sosie normandzkim oraz karpia w pomidorach i limonce.

Filet z karpia i fondue z porów

Składniki:

  • filet z karpia ze skóra
    • por
      • 1/2 cebuli
        • 100 ml śmietanki 30 proc.
          • łyżka musztardy
            • kilka kropli cytryny
              • mały seler
                • sól
                  • pieprz

                    Dzwonki karpia w sosie normandzkim

                    Składniki:

                    • 7 dzwonków karpia
                      • 1/2 cytryny
                        • duża cebula
                          • 200 g pieczarek
                            • 2 łyżki gęstej śmietany 30 proc.
                              • 80 g masła
                                • szklanka białego wytrawnego wina
                                  • 150 g maki
                                    • sól
                                      • pieprz
                                        • natka pietruszki

                                          Upieczony karp w pomidorach i limonce

                                          Składniki:

                                          • cały karp
                                            • duży pomidor
                                              • limonka
                                                • 2 duże cebule
                                                  • oliwa z oliwek
                                                    • sól
                                                      • pieprz

                                                        Kulebiaki mojej babci

                                                        Składniki:

                                                        • ciasto francuskie (2 sztuki na 1 kulebiak)
                                                          • kapusta biała
                                                            • 2 duże cebule
                                                              • 300 g pieczarek
                                                                • włoszczyzna
                                                                  • 6 jaj
                                                                    • 2 kostki masła
                                                                      • sól
                                                                        • pieprz

                                                                          Opcjonalnie:

                                                                          grzyby leśne, kapusta kiszona, kminek, czarnuszka

                                                                          Filet z karpia bez skóry

                                                                          Składniki:

                                                                          • piwo pszeniczne
                                                                            • mąka
                                                                              • 2 łyżki musztardy dijon
                                                                                • sól
                                                                                  • ziemniaki
                                                                                    • olej do smażenia
                                                                                      • 2 jajka
                                                                                        • ocet z czerwonego wina
                                                                                          • cytryna do smaku
                                                                                            • sól
                                                                                              • pieprz
                                                                                                • natka pietruszki
                                                                                                  • koperek

                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana