Śledzimy po krakowsku. Przepisy na śledzie piernikowe, konopne oraz z orzechami i truskawkami

Święta bez śledzia nie istnieją
Śledzie to nieodłączny element wigilijnego menu. W każdym domu śledzie przygotowuje się nieco inaczej. Marta i Filip stworzyli w Krakowie miejsce, które słynie z najlepszych śledzi. Nam zdradzili swoje przepisy! Takich jeszcze nie jedliście.

Ambasada śledzia Marty i Filipa

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak stworzyli w Krakowie miejsce, które jest prawdziwą mekką dla smakoszy śledzia. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się między innymi: Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk czy Skiba.

Marta i Filip napisali również książkę „Ambasada śledzia”, która stanowi kompendium wiedzy na temat tej ryby. W książce znajdziemy nie tylko przepisy, ale również historię i obrzędowość związaną ze śledziem. Czy wiedzieliście, że dawniej ryba ta była uznawana za potrawę tylko dla najbiedniejszych? W czasach PRL-u z kolei śledź w śmietanie czy w oleju był stałym elementem wszelakich przyjęć. Obecnie śledź ponownie podbija salony i trafia w najbardziej wyrafinowane gusta.

Najlepsze przepisy na śledzia

Martę i Filipa odwiedziła w Krakowie dziennikarka Dzień dobry TVN Kinga Burzyńska. Małżeństwo podzieliło się z nami swoimi ulubionymi przepisami na śledzia. Czy wiedzieliście, że najważniejsze w przygotowywaniu śledzi jest ich odpowiednie odsolenie?

Śledź zimowy z orzechem włoskim

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 8 goździków
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • 5 strąków kardamonu z ziarnami
  • 50 g korzenia świeżego imbiru
  • 5 cm laski cynamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 30 g orzechów włoskich

Śledź piernikowy z maliną

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 suszonych śliwek
  • 4 pierniczki
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 100 ml śmietany 22%

Marynata:

  • 500 ml oleju rzepakowego
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 10 goździków
  • 3 cm kory cynamonu
  • 2 strączki kardamonu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czerwonego pieprzu

Śledź w świeżych truskawkach

Składniki:

  • 3 filety śledziowe
  • 300 g świeżych truskawek
  • 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka majonezu

Śledź konopny z topinamburem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 200 ml oleju konopnego z nasion prażonych
  • 100 ml oleju konopnego
  • 2 duże białe cebule
  • 6 nasion ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
  • Puree z topinamburu
  • 400 g topinamburu
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości