Ambasada śledzia Marty i Filipa
Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak stworzyli w Krakowie miejsce, które jest prawdziwą mekką dla smakoszy śledzia. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się między innymi: Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk czy Skiba.
Marta i Filip napisali również książkę „Ambasada śledzia”, która stanowi kompendium wiedzy na temat tej ryby. W książce znajdziemy nie tylko przepisy, ale również historię i obrzędowość związaną ze śledziem. Czy wiedzieliście, że dawniej ryba ta była uznawana za potrawę tylko dla najbiedniejszych? W czasach PRL-u z kolei śledź w śmietanie czy w oleju był stałym elementem wszelakich przyjęć. Obecnie śledź ponownie podbija salony i trafia w najbardziej wyrafinowane gusta.
Najlepsze przepisy na śledzia
Martę i Filipa odwiedziła w Krakowie dziennikarka Dzień dobry TVN Kinga Burzyńska. Małżeństwo podzieliło się z nami swoimi ulubionymi przepisami na śledzia. Czy wiedzieliście, że najważniejsze w przygotowywaniu śledzi jest ich odpowiednie odsolenie?
Śledź zimowy z orzechem włoskim
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 8 goździków
- 1/3 gałki muszkatołowej
- 5 strąków kardamonu z ziarnami
- 50 g korzenia świeżego imbiru
- 5 cm laski cynamonu
- ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru brązowego
- 30 g orzechów włoskich
Śledź piernikowy z maliną
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 suszonych śliwek
- 4 pierniczki
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka płatków migdałów
- 100 ml śmietany 22%
Marynata:
- 500 ml oleju rzepakowego
- 3 cm korzenia imbiru
- 10 goździków
- 3 cm kory cynamonu
- 2 strączki kardamonu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna czerwonego pieprzu
Śledź w świeżych truskawkach
Składniki:
- 3 filety śledziowe
- 300 g świeżych truskawek
- 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka majonezu
Śledź konopny z topinamburem
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 200 ml oleju konopnego z nasion prażonych
- 100 ml oleju konopnego
- 2 duże białe cebule
- 6 nasion ziela angielskiego
- 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
- Puree z topinamburu
- 400 g topinamburu
- 400 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 22%
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN: śledzie na różne sposoby
- Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami – przekąska nie tylko na świąteczny stół
- Śledzie. Z cebulką, piernikowe i z ziemniakami
Autor: Magdalena Gudowska