Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: śledzie na różne sposoby

Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez śledzi, dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darię Ładochę, aby przygotowała swoje propozycje dań z tą właśnie rybą. Były więc śledzie w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.

Śledzie w śmietanie

Składniki:
3 filety śledziowe solone matias
2 jabłka
1 cebula czosnkowa
1 pęczek koperku
sok z cytryny
śmietana
cukier
biały pieprz
1 łyżka zielonego pieprzu

Przygotowanie:
Śledzie namocz na minimum godzinę. Jabłka pokrój w kostkę i skrop cytryną. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj razem, dodaj pieprz zielony i podawaj na śledziu pokrojonym na mniejsze kawałki.

Śledzie z kaparami, chili, koperkiem i kolendrą

Składniki:
250 g śledzi filetowanych
50 g kaparów
liście świeżej kolendry
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
2 szalotki
2 łyżki musztardy
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
mała łyżeczka miodu
sól do smaku

Przygotowanie:
Śledzia pokrój na paseczki wzdłuż fileta. Możesz też pozostawić go w całości. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i przełóż go na talerz. Na górze ułóż pokrojonego śledzia, oprósz solą i skrop oliwą. Udekoruj kaparami i kolendrą oraz drobno posiekaną papryczką chili.

Tatar ze śledzia z oliwkami i olejem lnianym

Składniki:
500 g filetów śledziowych a' la matias
2 małe ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę
1 słodkie jabłko obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oliwek
2-3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:
Filety dokładnie opłucz pod zimną wodą, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i wymieszaj z jabłkiem, ogórkami, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj małe miseczki lub filiżanki. Opłucz je wodą i napełnij tatarem. Następnie przewróć na talerz tak by tatar utworzył ładny kopczyk. Posyp go oliwkami i skrop delikatnie olejem lnianym.

Marynowane śledzie z papryką i skórką cytrynową

Składniki:
300 g śledzi matias w oleju
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cebule czerwone
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 łyżka gorczycy
kilka ziarenek ziela angielskiego
5 suszonych pomidorów - najlepiej suchych bez oleju
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1/2 łyżki skórki cytrynowej
suszone płatki chili (opcjonalnie)
1 szkl. octu na 2 szkl. wody + 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Ocet zagotuj z wodą i cukrem, i odstaw na bok. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i paprykę kolorową pokrój w kostkę lub na paski i usmaż na oliwie, dodaj płatki chili, pomidory suszone i skórkę cytrynową. Na dnie słoja ułóż warstwę śledzi, podsmażoną paprykę z cebulą i przyprawami, odrobinę kolorowego pieprzu, kolendry, ziela angielskiego, gorczycy i układaj warstwowo. Wszystko zalej marynatą octową i dokładnie zakręć. Odstaw na 5 dni, by wszystkie składniki się zamarynowały.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0