Śledzie. Z cebulką, piernikowe i z ziemniakami

Uczestniczka Masterchefa i blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradza swoje przepisy na wigilijne śledzie. Skorzystajcie z przepisu na: placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką, śledzie piernikowe, ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki oraz bliny ze śledziem na paście jajecznej. Jakie śledzie lubicie najbardziej?

Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką

Składniki:

4-6 filetów śledziowych

1 czerwona cebulka

1 kwaśne jabłko

Ocet do skropienia

1 opakowanie śmietanki 18%

50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno

3-4 liście laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

Pieprz do smaku

1/2 kg ziemniaków

2 łyżki mąki pszennej

1/2 cebuli

1 jajko

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na większych).

Następnie zostawić na 10 min., aby ziemniaki wypuściły sok, który należy odlać przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu.

Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu przełożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu.

Filety śledziowe kroić pod kątem, delikatnie skropić octem i zostawić na 5 min.

Następnie dodać cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Wymieszać i dodać olej lniany.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać śmietanę. Całość wymieszać.

Podać, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną.

Śledzie piernikowe

Składniki:

4-6 filetów śledziowych

3-4 kruche ciasteczka piernikowe

1 cebula

1/2 szklanki rodzynek

2 pomarańcze

2-3 goździki

1 laska cynamonu

2-3 ziarna kardamonu

2-3 ziela angielskie

2-3 liście laurowe

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki.

Na patelni mieszać miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami.

Całość zagotować i dodać cebulę. Następnie odstawić do wystudzenia.

W między czasie śledzie pokroić na mniejsze kawałki i sparzyć pomarańczę.

Kiedy marynata przestygnie dodać do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy.

Pozostawić do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.

Ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki

Składniki:

4-6 filetów śledziowych

1 śmietana 18%

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

1-2 ogórki kwaszone

1 cebulka

2-3 łyżki musztardy rosyjskiej

1-2 łyżki musztardy francuskiej

4-5 ziemniaków

Pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie.

W między czasie śledzie pokroić na 3-4 części.

Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać i całość wymieszać ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy.

Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Ugotowane ziemniaki delikatnie rozgnieść ubijaczką do ziemniaków.

Na talerz wykładać śledzie i polewać obficie sosem. Podawać z ciepłymi ziemniakami.

Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem

Składniki:

100 g mąki pszennej

100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej

20 g drożdży

2 szklanki mleka 3.2%

1 żółtko

1 białko

1 łyżka roztopionego masła

Szczypta soli i cukru

Masło klarowane do smażenia

2 czerwone cebule

Szczypta cukru

Ocet winny

4 jajka

2 łyżki majonezu

Sól i pieprz do smaku

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka szczypioru

2 opakowania koreczków śledziowych w oleju

1 opakowanie czarnego kawioru

1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:

Podgrzać 1/2 szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).

Dodać do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli.

Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.

W międzyczasie roztopić masło, przesiać mąkę.

Kiedy masło wystygnie połączyć wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.

Całość delikatnie wymieszać i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

Następnie smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.

Jajka ugotować na twardo. Następnie drobno posiekać lub blendować na gładką pastę z majonezem.

Dodać drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem.

Wykładać danie w następującej kolejności: bliny, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorować gałązką kopru.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości