Śledzie w occie lub oleju to klasyka, która gości na naszych stołach na co dzień i od święta. Aby smak ryb był łagodny i niebanalny, warto je namoczyć przed marynowaniem. W czym? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy o tym z Aleksandrą Juszkiewicz. Od zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa otrzymaliśmy także przepisy na marynatę korzenną, różowe śledzie, a także lekkie śledzie w marynacie jabłkowej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
Uczestniczka Masterchefa i blogerka kulinarna Samar Khanafer zdradza swoje przepisy na wigilijne śledzie. Skorzystajcie z przepisu na: placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką, śledzie piernikowe, ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki oraz bliny ze śledziem na paście jajecznej. Jakie śledzie lubicie najbardziej?
W kuchni Dzień Dobry TVN Klaudia Budny przygotowała potrawy, które pomogą uzupełnić niedobory witaminy D. Jej deficyt może przyczynić się do depresji, raka jelita grubego i raka piersi. Co powiecie na twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, śledzia w ziołach z kozim serem lub zupę grzybową?
Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym powinny znaleźć się śledzie. Jak je zrobić? Radzi Karina z MasterChefa.