Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką
Składniki:
4-6 filetów śledziowych
1 czerwona cebulka
1 kwaśne jabłko
Ocet do skropienia
1 opakowanie śmietanki 18%
50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
3-4 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
Pieprz do smaku
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1/2 cebuli
1 jajko
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (część na małych oczkach, część na większych).
Następnie zostawić na 10 min., aby ziemniaki wypuściły sok, który należy odlać przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu.
Całość wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu przełożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości tłuszczu.
Filety śledziowe kroić pod kątem, delikatnie skropić octem i zostawić na 5 min.
Następnie dodać cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Wymieszać i dodać olej lniany.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać śmietanę. Całość wymieszać.
Podać, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną.
Śledzie piernikowe
Składniki:
4-6 filetów śledziowych
3-4 kruche ciasteczka piernikowe
1 cebula
1/2 szklanki rodzynek
2 pomarańcze
2-3 goździki
1 laska cynamonu
2-3 ziarna kardamonu
2-3 ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni mieszać miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami.
Całość zagotować i dodać cebulę. Następnie odstawić do wystudzenia.
W między czasie śledzie pokroić na mniejsze kawałki i sparzyć pomarańczę.
Kiedy marynata przestygnie dodać do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy.
Pozostawić do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.
Ciepłe ziemniaki ze śledziem, musztardą, koperkiem i natką z pietruszki
Składniki:
4-6 filetów śledziowych
1 śmietana 18%
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1-2 ogórki kwaszone
1 cebulka
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
1-2 łyżki musztardy francuskiej
4-5 ziemniaków
Pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie.
W między czasie śledzie pokroić na 3-4 części.
Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać i całość wymieszać ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Ugotowane ziemniaki delikatnie rozgnieść ubijaczką do ziemniaków.
Na talerz wykładać śledzie i polewać obficie sosem. Podawać z ciepłymi ziemniakami.
Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem
Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
2 szklanki mleka 3.2%
1 żółtko
1 białko
1 łyżka roztopionego masła
Szczypta soli i cukru
Masło klarowane do smażenia
2 czerwone cebule
Szczypta cukru
4 jajka
2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypioru
2 opakowania koreczków śledziowych w oleju
1 opakowanie czarnego kawioru
1/2 pęczka koperku
Przygotowanie:
Podgrzać 1/2 szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
Dodać do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli.
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie roztopić masło, przesiać mąkę.
Kiedy masło wystygnie połączyć wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy.
Całość delikatnie wymieszać i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Następnie smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Jajka ugotować na twardo. Następnie drobno posiekać lub blendować na gładką pastę z majonezem.
Dodać drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem.
Wykładać danie w następującej kolejności: bliny, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorować gałązką kopru.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN