Śledzie są znane w Polsce od wieków. Można przygotowywać je na setki sposobów. Jest to tania i niezwykle zdrowa ryba. W dwudziestoleciu międzywojennym w Polsce niemal każda restauracja podawała przed posiłkiem śledzia z kieliszkiem zimnej wódki. Miało to za zadanie pobudzić apetyt. Bardzo ciekawą formą przygotowania tej ryby, są śledzie z suszonymi pomidorami.

Śledzie były dawniej niezwykle ważnym elementem diety w Polsce. W średniowieczu ściśle przestrzegano postów. Podczas nich jedzono głównie śledzie. Był to tani sposób na przetrwanie trudnego okresu. Dodatkowo pozwalały zaspokoić wszelkie te niedobory składników mineralnych w pożywieniu. W tym artykule mowa jest o śledziach z suszonymi pomidorami , a więc warto więcej wspomnieć również na temat drugiej części dania. Suszone pomidory przywędrowały z Włoch. Suszone plasterki pomidora mają intensywny smak i kolor. Są bogate w likopen, czyli mocny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki.

Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis

Danie to może być wykonywane na różne sposoby. Mogą być to: śledzie z suszonymi pomidorami na ostro, śledzie z suszonymi pomidorami i bazylią lub w łagodniejszej wersji, np. śledzenie z suszonymi pomidorami z rodzynkami . Dużą popularnością cieszą się śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami lub żurawiną.

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

Składniki:

· śledzie matiasy/solone z beczki (5-6 płatów),

· 2 cebule,

· 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

· 2 łyżeczki oregano i 2 łyżeczki suszonej bazylii,

· 2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu,

· słoik suszonych pomidorów z żurawiną,

· 1 szklanka octu 10%,

· mleko,

· 3-4 łyżki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Zaczynamy od moczenia śledzi w mleku – w zależności od stopnia ich zasolenia, moczymy je od 2 do 4 godzin. Następnie kroimy cebulę w krążki i smażymy na oleju rzepakowym. Gdy krążki się zarumienią, dodajemy czosnek, oregano, bazylię i pieprz. Odsączamy pomidory ze słoika – nie wylewamy płynu ze śledzi do zlewu! Należy odsączyć je do miseczki lub kubka. Pozostały z pomidorów płyn, mieszamy z octem – w ten sposób powstaje zalewa do śledzi.

Wymoczone już śledzie dobrze płuczemy, kroimy w mniejsze kawałki.Przygotowujemy większy słoik. Układamy w nim na przemian: śledzie, pomidory z żurawiną, cebulkę, ponownie śledzie z suszonymi pomidorami, cebulkę – tak, aż napełnimy ¾ słoika. Całość zalewamy zalewą z octu i płynu z suszonych pomidorów. Całość odstawiamy na ok. 5 dni.

Śledzie z suszonymi pomidorami i oliwkami

To przepis na włoską odmianę tego dania. Oliwki nadają śledziom charakterystycznego zapachu i smaku. To bardzo ciekawa wersja śledzi z suszonymi pomidorami.

Składniki:

· 0,5 kg filetów śledziowych bez skóry,

· 2-3 duże cebule,

· 1 ząbek czosnku,

· 100 g suszonych pomidorów w oleju,

· 100 g oliwek bez pestek (najlepsze będą czarne),

· szklanka oliwy z oliwek lub 1,5 szklanki, jeśli używane pomidory nie są zalane olejem.

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w mleku, aby pozbyć się zbyt słonego smaku. Po opłukaniu płatów śledziowych z mleka, każdy z nich należy posmarować octem winnym. Kroimy na kawałki, a pomidory w paseczki. Cebulę siekamy bardzo drobno a oliwki należy pokroić w krążki. Dużą miskę napełniamy olejem, a także olejem z suszonych pomidorów. Do oliwy wkładamy kawałki śledzi, czosnek, cebulę, oliwki i pomidory. Całość należy dokładnie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odczekać tydzień – wtedy śledzie z suszonymi pomidorami i cebulą oraz oliwkami smakują najlepiej.

Jest to postać śledzi z suszonymi pomidorami na ostro . Jeśli chcemy, aby były łagodniejsze, warto użyć oleju słonecznikowego.

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Aromatyczne i proste w przygotowaniu śledzie, które doskonale nadadzą się na świąteczny stół lub jako zakąska do dobrze schłodzonej wódki. Poczęstowani goście na pewno będą zachwyceni! Oto p rzepis na śledzie z suszonymi pomidorami i czosnkiem z dodatkiem kaparów, oregano.

Składniki:

· duża, czerwona cebula,

· 3 puszki filetów śledziowych w oleju,

· 10 suszonych pomidorów,

· łyżka kaparów,

· płaska łyżeczka oregano,

· 4 ząbki czosnku,

· 3 kulki ziela angielskiego,

· pieprz i olej z suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w paski, a czosnek w cieniutkie plastry. Cebulę drobno siekamy. Przygotowujemy mieszankę: pomidory, czosnek, kapary, cebula. Dodajemy przyprawy. Kroimy śledzie z puszki. Na dnie słoika umieszczamy odrobinę przygotowanej mieszanki, następnie układamy na tym kawałki śledzi, znowu mieszankę i tak do wykończenia składników. Całośc zalewamy olejem, który został z suszonych pomidorów. Zamykamy, odstawiamy do lodówki na 2 dni.

Zobacz film: Marynowane śledzie z papryką. Źródło: Dzień Dobry TVN 



Co sądzisz o tym artykule?
5
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0