Rodzinny, świąteczny obiad: ziemniaki pieczone i śledzie z porem

W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Iwonę Niemczewską, która jest dyplomowanym szefem kuchni oraz cukiernikiem. Pani Iwona, która z wykształcenia jest prawnikiem, uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu w Londynie (najstarsza szkoła kulinarna założona w 1895 roku. Dla nas przygotowała rodzinny obiad.

Ziemniaki pieczone jak z ogniska i śledzie z porem, jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia tej samej wielkości
  • 1 kg soli morskiej
  • rozmaryn świeży
  • tymianek świeży
  • 3 filety śledziowe
  • 2 pory (białe części)
  • 2 jabłka (szara reneta lub inne kwaśne)
  • Kwaśna śmietana
  • Mały słoik majonezu
  • 2 cytryny
  • Sol, pieprz

Pstrąg smażony i duszony w rieslingu, cykoria

Składniki:

  • Pstrąg
  • 3 szt. cykori
  • 1 marchew
  • 3 cebule
  • Pęczek pietruszki
  • 100 ml oleju
  • Masło kostka
  • Cytryna
  • Riesling wytrawny - 1/2 butelki

Naleśniki w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 200 gr mąki 500
  • 2 jaja
  • Mleko
  • Butelka wody gazowanej
  • Sol, cukier
  • Masło kostka
  • 2 kg pomarańczy
  • Likier pomarańczowy

Kisiel cytrynowy z granatem

Składniki:

  • 4 cytryny,
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Granat

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości