Śledzimy po krakowsku. Przepisy na śledzie piernikowe, konopne oraz z orzechami i truskawkami

Święta bez śledzia nie istnieją
Śledzie to nieodłączny element wigilijnego menu. W każdym domu śledzie przygotowuje się nieco inaczej. Marta i Filip stworzyli w Krakowie miejsce, które słynie z najlepszych śledzi. Nam zdradzili swoje przepisy! Takich jeszcze nie jedliście.

Ambasada śledzia Marty i Filipa

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak stworzyli w Krakowie miejsce, które jest prawdziwą mekką dla smakoszy śledzia. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się między innymi: Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk czy Skiba.

Marta i Filip napisali również książkę „Ambasada śledzia”, która stanowi kompendium wiedzy na temat tej ryby. W książce znajdziemy nie tylko przepisy, ale również historię i obrzędowość związaną ze śledziem. Czy wiedzieliście, że dawniej ryba ta była uznawana za potrawę tylko dla najbiedniejszych? W czasach PRL-u z kolei śledź w śmietanie czy w oleju był stałym elementem wszelakich przyjęć. Obecnie śledź ponownie podbija salony i trafia w najbardziej wyrafinowane gusta.

Najlepsze przepisy na śledzia

Martę i Filipa odwiedziła w Krakowie dziennikarka Dzień dobry TVN Kinga Burzyńska. Małżeństwo podzieliło się z nami swoimi ulubionymi przepisami na śledzia. Czy wiedzieliście, że najważniejsze w przygotowywaniu śledzi jest ich odpowiednie odsolenie?

Śledź zimowy z orzechem włoskim

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
    • 8 goździków
      • 1/3 gałki muszkatołowej
        • 5 strąków kardamonu z ziarnami
          • 50 g korzenia świeżego imbiru
            • 5 cm laski cynamonu
              • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
                • ½ łyżeczki pieprzu gruboziarnistego
                  • 5 ziaren ziela angielskiego
                    • 1 szklanka oleju rzepakowego
                      • 100 g suszonej żurawiny
                        • 2 łyżki miodu
                          • 1 czerwona cebula
                            • 1 łyżka cukru brązowego
                              • 30 g orzechów włoskich

                                Śledź piernikowy z maliną

                                Składniki:

                                • 4 filety śledziowe
                                  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
                                    • 6 suszonych śliwek
                                      • 4 pierniczki
                                        • 1 łyżka miodu gryczanego
                                          • 250 g malin (mogą być mrożone)
                                            • 2 łyżki cukru trzcinowego
                                              • 1 łyżka płatków migdałów
                                                • 100 ml śmietany 22%

                                                  Marynata:

                                                  • 500 ml oleju rzepakowego
                                                    • 3 cm korzenia imbiru
                                                      • 10 goździków
                                                        • 3 cm kory cynamonu
                                                          • 2 strączki kardamonu
                                                            • 5 ziaren ziela angielskiego
                                                              • 4 ziarna czerwonego pieprzu

                                                                Śledź w świeżych truskawkach

                                                                Składniki:

                                                                • 3 filety śledziowe
                                                                  • 300 g świeżych truskawek
                                                                    • 350 ml gęstego jogurtu naturalnego
                                                                      • 2 łyżki cukru pudru
                                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                                          • 1 pęczek świeżego koperku
                                                                            • 1 łyżka majonezu

                                                                              Śledź konopny z topinamburem

                                                                              Składniki:

                                                                              • 6 filetów śledziowych
                                                                                • 200 ml oleju konopnego z nasion prażonych
                                                                                  • 100 ml oleju konopnego
                                                                                    • 2 duże białe cebule
                                                                                      • 6 nasion ziela angielskiego
                                                                                        • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
                                                                                          • Puree z topinamburu
                                                                                            • 400 g topinamburu
                                                                                              • 400 ml mleka 3,2%
                                                                                                • 1 łyżka masła
                                                                                                  • 2 łyżki śmietany 22%
                                                                                                    • 1 łyżka wody
                                                                                                      • szczypta soli

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana