Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza również cennych składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, mięśni oraz zapewniających zdrowy wygląd skóry. Związki zawarte w soku szpinakowym chronią przed zaćmą, miażdżycą i nowotworami.
Jajko uważane jest za ważny składnik codziennej diety. Jednak w ostatnich latach zarówno dietetycy, jak i lekarze zaczęli spierać się w kwestii tego, czy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogóle powinny znajdować się w naszym menu. Jeśli ty też masz tego typu wątpliwości lub po prostu chcesz wyeliminować jajko z diety z powodu choroby, nietolerancji czy np. przejścia na weganizm – sprawdź, czym zastąpić jajko.
Dziś słodkie przekąski. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami, smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem, zapiekany ryż z dżemem jabłkowym lub dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą.
Chcesz zacząć dzień z szybką bułeczką z ziarnami, pachnącą drożdżówką z dżemem albo węzełkami z pesto? Swoimi przepisami podzieliła się Kasia Bukowska, prowadząca warsztaty kulinarne. Zobacz, jakie pyszności przygotowała w naszej kuchni.
Wielu z nas na czas kwarantanny zrobiło zapasy. Z pewnością w każdym domu makaronu teraz pod dostatkiem. Co z niego ugotować? Swoimi przepisami podzielił się z nami Grzegorz Zawierucha. Skorzystacie?
Smaczne, chrupiące pieczywo kusi swoim zapachem w sklepach i piekarniach. Nim trafi do naszych domów, trzeba wykonać wiele pracy, by powstało. Jak wygląda cały proces wytwarzania chleb? Postanowił to sprawdzić Mikołaj Rey.
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.
Przygotuj niebanalne danie z ryżem. Piotr Kucharski opracował przepisy na: smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką oraz jajecznicą, dall z soczewicą, pudding ryżowy, risotto grzybami i pokrzywą, minestrone i ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym.
Adrian Kiersnowski, dzięki zdobyciu mistrzostwa Polski w robieniu sushi, pojechał do Japonii, gdzie mógł podglądać najlepszych sushi masterów z całego świata. Swoim doświadczeniem podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN.
Chcesz ozdobić ciasteczka, muffinki lub pierniczki kolorowym lukrem? To wcale nie jest trudne. Wypieki, które pięknie prezentują się w cukierniach, możesz zrobić samodzielnie, we własnym domu. Co więcej, jeżeli nie masz ochoty, nie musisz wykorzystywać sztucznych barwników ani żadnych gotowych mieszanek. Doskonale sprawdzą się także naturalne barwniki.
W Warszawie na Krakowskim Przedmieściu znajduje się restauracja Epoka, w której przygotowuje się tradycyjne polskie potrawy sprzed kilkuset lat. Jak smakują? Gdzie szefowie kuchnie szukają inspiracji? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego - są smaczne i zdrowe. Te złote owoce są bogate w witaminę C i B6, dostarczają też potasu oraz błonnika. Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na krokiety z bananami, mascarpone, ciasto drożdżowe i sernik.
Przygotuj lekkie, pożywne i zdrowe zupy według przepisów Kornelii Westergaard. Oczyść i wzmocnij się na wiosnę. Przygotuj bazę, czyli bulion warzywny „Zero Waste” i skorzystaj z innych ciekawych pomysłów na pyszne zupy.
Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.
Muffiny uwielbiają dzieci i dorośli, a przepisy są banalnie proste. Można je przygotować na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Poznaj przepisy blogerki kulinarnej na muffiny bananowo-kakaowe, waniliowe z białą czekoladą i wytrawne babeczki z maślanym kremem.
Karkówka wieprzowa z kminkiem, grzybami i rozmarynem, rolowany boczek z ziołami oraz szynka wieprzowa w miodzie i goździkach - te trzy pieczone dania przygotowuje Sebastian Olma. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Żeby odkryć smak prawdziwego mięsa Mikołaj Rey pojechał do Olsztyna w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odwiedził folwark, w którym dowiedział się, jak samemu zrobić wędlinę.
Potrawy jednogarnkowe to przepisy dla osób zabieganych, które nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni. Samar Khanafer pokazała nam, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego!
Uwielbiasz zapach i smak świeżego chleba? Upiecz go według przepisów Andrzeja Polana. Do pełni szczęścia brakuje już tylko świeżego masła - to nic trudnego. Zobacz, jak je przygotować w domowej kuchni.
Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi.
Jak długo należy piec kurczaka? Zrób to według przepisów Ani Starmach. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować smaczny obiad i skorzystaj z pomysłów na to, jak wykorzystać resztki mięsa.
Kawa podawana w kawiarniach nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda dzięki zachwycającym wzorkom. W naszej kuchni gościliśmy utytułowanego baristę Pawła Krysińskiego, który pokazał, jak kilkoma sprytnymi ruchami wykonać na kawie ładne zdobienia.
Marynata jest sekretem każdego aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa. O tym jak je przygotować mówił w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Pokazał również, jak zrobić m.in.: goździkową szynkę w marynacie miodowej, pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej, a także łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie. Smacznego!
Z deserów lubisz najbardziej śledzie? To znak, że te przepisy są dla Ciebie. Grzegorz Zawierucha zaproponował dziś kilka ciekawych przepisów. Przygotuj: tatara ze śledzia, marynowanego w sosie salsa lub smażonego.
Spróbuj przepisów Mariety Mareckiej na klasyczne krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem, oraz zapiekane biszkoptowe krokiety z pomarańczami i mascarpone waniliowym. Które będą najsmaczniejsze?