Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy

Arx0nt/Getty Images
Arx0nt/Getty Images
Kawa piernikowa często pojawia się w menu kawiarni w sezonie jesienno-zimowym. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnych mlecznych kaw, która pozwala zanurzyć się w atmosferę zbliżających się świąt. Sprawdź, jak przygotować piernikową kawę krok po kroku oraz jak zrobić przyprawę piernikową.

Kawa piernikowa to idealne połączenie kawy białej i aromatycznego, intensywnego zapachu piernika. W sezonie jesienno-zimowym jest to obowiązkowa pozycja w menu wszystkich kawiarni, jednak aby jej skosztować, nie trzeba wcale wychodzić z domu. Istnieje kilka sposobów, aby przygotować ją samodzielnie. Domowej roboty przyprawa i syrop piernikowy z pewnością nie będą odbiegać smakiem od tych podawanych w lokalach (mogą być tylko lepsze!), a co najważniejsze – z ich ilością można dowolnie eksperymentować, dzięki czemu napój przygotowany z ich dodatkiem może przypaść do gustu nawet zagorzałym fanom czarnej, mocnej kawy. Poznaj przepis na kawę piernikową w dwóch wariantach.

Przyprawa piernikowa do kawy i nie tylko – przepis

Samodzielnie przyrządzona przyprawa piernikowa świetnie sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy w kuchni królują korzenne wypieki. Można wykorzystać ją jako składnik ciasta marchewkowego czy dyniowego lub dodatek do bożonarodzeniowego piernika. Wyśmienicie będzie także smakować w połączeniu z kawą. Kawa piernikowa z dodatkiem przyprawy z poniższego przepisu charakteryzuje się intensywnym zapachem i delikatnym, a jednocześnie dobrze wyczuwalnym smakiem. Do zrobienia przyprawy piernikowej do kawy wystarczy zaledwie kilka produktów i moździerz, w którym należy wymieszać, rozdrobnić i utrzeć wszystkie składniki. Zamiast moździerza można użyć również blendera lub młynka. Gotową mieszankę warto przesypać do szklanego słoiczka i przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu.

Składniki potrzebne do przygotowania ok. 100 g przyprawy piernikowej do kawy:

  • 50 g laski cynamonu,
  • 10 g suszonych goździków,
  • 3 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka nasion kardamonu,
  • łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka nasion anyżu.

Przepis można modyfikować pod względem własnych preferencji – zrezygnować z niektórych składników lub dodać coś od siebie – podstawą takiej przyprawy zawsze powinien być jednak cynamon. Gotową mieszanką można posypać białą kawę, kawową piankę czy bitą śmietanę lub od razu wymieszać przyprawę z napojem. Należy jednak pamiętać, aby raz na jakiś czas dokładnie przemieszać zawartość kubka czy filiżanki – przyprawa piernikowa do kawy może bowiem opadać na dno.

Kawa piernikowa – przepis na syrop

Bazą do przygotowania piernikowego syropu do kawy jest przyprawa, którą można zrobić samodzielnie, na podstawie powyższego przepisu. W razie potrzeby w sklepach dostępne są również gotowe mieszanki. Składniki na około ½ litra syropu piernikowego:

  • 500 ml wody,
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej do kawy.

Przygotowanie:

Do garnka wsyp cukier i przyprawę piernikową. Całość zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj mieszankę na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, a mieszanka się zagotuje, zmniejsz jeszcze odrobinę ogień i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli w garnku zacznie tworzyć się gęsty syrop, ściągnij go z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy

syrop przelej do szklanej buteleczki i przechowuj ją w lodówce

.

Jak zrobić piernikową kawę? Wskazówki

Składniki na 1 porcję kawy piernikowej:

  • 100 ml czarnej kawy,
  • 200 ml mleka,
  • bita śmietana według uznania.

Przygotowanie:

W kubku zaparz swoją ulubioną czarną kawę. Może być to zarówno kawa rozpuszczalna, jak i parzona czy w kapsułkach, przygotowana w ekspresie lub bez niego. Kawa piernikowa może być zaparzona z dowolnego rodzaju ziaren. Mleko podgrzej w rondelku lub przy użyciu ekspresu, a następnie elektrycznym spieniaczem lub zamontowaną w ekspresie dyszą, zacznij spienianie mleka. Kiedy jego objętość znacznie się zwiększy, przelej je do kubka. Uważaj, żeby na tym etapie nie podgrzać mleka zbyt mocno, tak aby nie zrobił się na nim "kożuch". Dodaj do kawy około 2 łyżek syropu piernikowego. Możesz zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość w zależności od preferencji. Jeśli chcesz, syrop piernikowy możesz nalać dopiero na bitą śmietanę.

Zobacz też: Kawa odwadnia, a soki powodują cukrzycę, czyli żywieniowe mity

Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości