Kluski z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
 - 2 duże jajka
 - 2 łyżki masła
 - 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
 - sól
 - koperek
 
Przygotowanie:
- Jajka rozbić do miseczki, dodać masło (musi być miękkie) i dobrze rozetrzeć
 - Powoli wsypujemy kaszkę manny, dodajemy śmietanę, koperek, delikatnie solimy i mieszamy.
 - Mieszaninę należy odstawić na kilka minut, żeby kaszka spęczniała. Na osoloną wodę kładziemy kluski łyżką, maczając we wrzątku.
 - Gotować 5-7 minut od wypłynięcia na małym ogniu. Doskonały dodatek do zup.
 
Kluski kładzione z serem
Składniki:
- 30 dkg sera białego
 - 2 jajka
 - 3 łyżki kaszy manny
 - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1,5-2 łyżki mąki pszennej
 
Dodatkowo:
- 1/4 kostki masła
 - cukier, maliny, borówka
 
Przygotowanie:
- Składniki na kluski mieszamy dokładnie. Możemy użyć miksera.
 - W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.
 - W gotującej się wodzie zanurzamy łyżkę. Na gorącą łyżkę nabieramy ciasto i wrzucamy do wrzącej wody.
 - Czekamy aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund gotujemy. Możemy podawać polane masłem, z cukrem i cynamonem lub ze świeżymi owocami, sosem owocowym.
 
Zobacz także:
Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy
Autor: Anna Mierzejewska
podziel się: