Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przygotuj pyszne dania na bazie ziemniaków. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: bliny ziemniaczane z kremem na bazie ciecierzycy i czarną soczewicą, ziemniaki zapiekane w stylu francuskim lub ziemniaczaną pizzę z salami. Wypróbuj niebanalne przepisy.
Przepisy na kluski według Jaśka Kuronia. Zobacz, jak przygotować kopytka, kluski kładzione, leniwe, prażuchy czy kluski szare. To proste i pyszne dania.
W kuchni Dzień dobry TVN króluje fasola. Jasiek Kuroń przygotował propozycje na ciekawe dania i przekąski. Przygotuj: smalczyk, pasztet z fasoli, zupę wegańską lub gulasz.
Poznaj przepisy na kreatywne dania z resztek. Wykorzystaj wszystko, co zostało z rosołu. Jasiek Kuroń proponuje: leczo kryzysowe, pasztet z rosołowego mięsa, burrito i burgery.
Zamknięte restauracje i olbrzymie zapasy spowodowały, że wiele osób odkrywa kulinarny talent. Jakie jest ulubione danie Polaków ? Oczywiście - pizza. Ale pizza a’ la Polan to zupełnie nowe smaki. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana!
Większość z nas uwielbia dania z makaronem. Można je szybko przyrządzić, wykorzystując to co mamy w lodówce. W naszej kuchni Andrzej Polan przygotował kilka propozycji. Na naszym stole pojawiły się: makaron świderki z kukurydzą i kabanosem, spaghetti w pomidorach podawany z pleśniowym serem oraz makaron pióra z fasolą szparagową i pieczarkami. Smacznego!
Poznaj proste przepisy na dania wegetariańskie. Piotr Kucharski przygotował zupę fasolową z chlebem, zieloną soczewicę ze słodkimi ziemniakami, warzywa w sosie pomidorowo-cebulowym. Przygotuj zdrowe dania z warzywami w roli głównej.
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj danie z mrożonek warzywnych. Kasia Bukowska w kuchni Dzień dobry TVN proponuje: wiosenną zupę z kurczakiem, mlekiem kokosowym i pastę curry, klops z warzywami i słodką glazurą, tartę serową z warzywami i Smoothie z mieszanki kompotowej z domową granolą.
W kuchni Dzień Dobry TVN blogerka i uczestniczka I edycji Masterchefa, Monika Goździalska, przygotowała wałówkę dla naszej ekipy, która dziś wyrusza w trasę po Polsce! Zamiast klasycznych kanapek blogerka zapakowała do pudełek sandwicze na zimno z grillowanym kurczakiem, dla tych co nie jedzą mięsa - z łososiem, placki z cukinii z sosem jogurtowo - ziołowym, roladki biszkoptowe ze szpinakiem i łososiem, a także szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe.
Lukier cytrynowy jest niezbędny do pierniczków i pączków, ale pokrywa się nim także inne ciasta, np. babkę wielkanocną, piernik czy sernik. Oprócz klasycznego przepisu na lukier cytrynowy istnieją także wersje kolorowe. Sprawdź, jak je zrobić. Trudniejszy jest przepis na lukier gotowany. Również znajdziesz go poniżej. Zobacz też, jak zrobić lukier bez cukru.
Sernik wiedeński bez spodu w Polsce znany jest od ponad 330 lat. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.
Do sernika na kruchym spodzie potrzebujemy mąki pszennej z ewentualnym dodatkiem krupczatki lub mąki ziemniaczanej. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie uda się znakomicie, jeśli użyjemy prawdziwego masła (odpowiednio schłodzonego), którego część można zastąpić smalcem.
Desery na słodko i na wytrwanie z dżemem lub powidłami. Poznaj przepisy szefa kuchni na kruche ciasto z dżemem wiśniowym i kozim serem, torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym lub panna cottę z powidłami węgierkowymi.
Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza również cennych składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, mięśni oraz zapewniających zdrowy wygląd skóry. Związki zawarte w soku szpinakowym chronią przed zaćmą, miażdżycą i nowotworami.
Pasztet z kurczaka stanowi zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Poznaj przepis na pasztet z kurczaka oraz pasztet z kurczaka z warzywami.
Jajko uważane jest za ważny składnik codziennej diety. Jednak w ostatnich latach zarówno dietetycy, jak i lekarze zaczęli spierać się w kwestii tego, czy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogóle powinny znajdować się w naszym menu. Jeśli ty też masz tego typu wątpliwości lub po prostu chcesz wyeliminować jajko z diety z powodu choroby, nietolerancji czy np. przejścia na weganizm – sprawdź, czym zastąpić jajko.
Dziś słodkie przekąski. Szef kuchni Sebastian Olma proponuje: drożdżówki z powidłami śliwkowymi, miodem i prażonymi orzeszkami, smażone tosty francuskie z dżemem wiśniowym i Camembertem, zapiekany ryż z dżemem jabłkowym lub dżem truskawkowy z nasionami chia, jogurtem i domową granolą.
Chcesz zacząć dzień z szybką bułeczką z ziarnami, pachnącą drożdżówką z dżemem albo węzełkami z pesto? Swoimi przepisami podzieliła się Kasia Bukowska, prowadząca warsztaty kulinarne. Zobacz, jakie pyszności przygotowała w naszej kuchni.
Wielu z nas na czas kwarantanny zrobiło zapasy. Z pewnością w każdym domu makaronu teraz pod dostatkiem. Co z niego ugotować? Swoimi przepisami podzielił się z nami Grzegorz Zawierucha. Skorzystacie?
Smaczne, chrupiące pieczywo kusi swoim zapachem w sklepach i piekarniach. Nim trafi do naszych domów, trzeba wykonać wiele pracy, by powstało. Jak wygląda cały proces wytwarzania chleb? Postanowił to sprawdzić Mikołaj Rey.
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.
Przygotuj niebanalne danie z ryżem. Piotr Kucharski opracował przepisy na: smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką oraz jajecznicą, dall z soczewicą, pudding ryżowy, risotto grzybami i pokrzywą, minestrone i ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym.
Adrian Kiersnowski, dzięki zdobyciu mistrzostwa Polski w robieniu sushi, pojechał do Japonii, gdzie mógł podglądać najlepszych sushi masterów z całego świata. Swoim doświadczeniem podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN.
Chcesz ozdobić ciasteczka, muffinki lub pierniczki kolorowym lukrem? To wcale nie jest trudne. Wypieki, które pięknie prezentują się w cukierniach, możesz zrobić samodzielnie, we własnym domu. Co więcej, jeżeli nie masz ochoty, nie musisz wykorzystywać sztucznych barwników ani żadnych gotowych mieszanek. Doskonale sprawdzą się także naturalne barwniki.
W Warszawie na Krakowskim Przedmieściu znajduje się restauracja Epoka, w której przygotowuje się tradycyjne polskie potrawy sprzed kilkuset lat. Jak smakują? Gdzie szefowie kuchnie szukają inspiracji? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego - są smaczne i zdrowe. Te złote owoce są bogate w witaminę C i B6, dostarczają też potasu oraz błonnika. Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na krokiety z bananami, mascarpone, ciasto drożdżowe i sernik.
Przygotuj lekkie, pożywne i zdrowe zupy według przepisów Kornelii Westergaard. Oczyść i wzmocnij się na wiosnę. Przygotuj bazę, czyli bulion warzywny „Zero Waste” i skorzystaj z innych ciekawych pomysłów na pyszne zupy.
Co chętnie zje mężczyzna? Na to pytanie odpowiada Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował propozycje na "męskie dania".
Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.