Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Pyszna i aromatyczna, orzechowa kuchnia Andrzeja Polana
Kuchnia jesienna i świąteczna jest bogata w orzechowy smak i zapach. Smażony seler i jabłko, drożdżowe ciasto z gruszkami, rożki z kremem czekoladowym - proste, ale efektowne dania z wykorzystaniem orzechów przygotowuje dla nas Andrzej Polan.

Smażony seler i jabłko z orzechach i brokułami

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula czerwona
  • 4 jabłka polskie
  • 2 selery
  • olej rzepakowy
  • 1 tacka cykorii czerwonej
  • masło klarowane do smażenia
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 ml jogurtu gęstego
  • 100 ml soku jabłkowego

Orzechy prażymy na patelni kilka minut, siekamy drobno, połowę miksujemy na puder. Łączymy z bułką tartą.

Jogurt łączymy z chrzanem, sokiem jabłkowym, 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy. Seler kroimy w plastry, podobnie jabłka. Seler posypujemy solą i odstawiamy na chwilę.

Seler i jedno jabłko obtaczamy w mące, jajkach i orzechach w bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle klarownym na złoty kolor. Zdejmujemy na ręcznik, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu.

Na maśle przysmażamy cebulę czerwoną i brokuły pokrojone na mniejsze różyczki. Łączymy z drugim jabłkiem posiekanymi orzechami i cykorią. Polewamy sosem, wykładamy selera i jabłko smażone.

Drożdżowe ciasto gruszkowe z serem, gruszkami i orzechami nerkowca

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 300 ml soku gruszkowego
  • 100 ml mleka
  • 50 g puree gruszkowego
  • 200 olej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Z w/w składników przygotowujemy ciasto gruszkowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  • 6 gruszek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu

Guszki przekrawamy na połówki. Miód zagotowujemy z sokiem, dodajemy orzechy i rodzynki.

  • 600 g sera mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • świeży rozmaryn
  • suszony rozmaryn
  • 200 g sera mozzarella
  • 300 g sera pleśniowy lazur
  • 300 g winogron mołdawskich bez pestki

Mascarpone mieszamy z miodem i zmielonym na puder suszonym rozmarynem. Podrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, każdy rozwałkowujemy na okrągły lub inny kształt placek. Smarujemy olejem, wykładamy porcje rozmarynowego mascarpone, porwaną mozzarellę, porwany ser lazur, gruszki.

Skrapiamy olejem raz jeszcze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 240 stopni czas około 8 minut. Po wyjęciu wszystko polewamy sosem z orzechów i rodzynek.

Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN

Rożki orzechowe, jak kiedyś z Hortexu

Składniki:

  • 4 białka
  • 550 g orzechów mielonych
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g cukru pudru
  • 100 g czekolady
  • 50 ml orzechówki

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, nie przerywając ubijania dodajemy cukier drobny. Orzechy mieszamy z cukrem pudrem i startą czekoladą. Łączymy delikatnie z ubitą pianą i na koniec dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego.

Masę wyciskamy na pergamin, formując małe rożki. Wypiekamy przez 25 minut w temp. 160 stopni.

Krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 375 g mascarpone
  • 20 g żelatyny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy lekko. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone, łączymy z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną.

Masę odstawiamy i kiedy tylko nam ona stanie się sztywna, wyciskamy na nasze różki. Wstawiamy do lodówki.

  • 1 czekolada mleczna
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki masła

Mleko z masłem podgrzewamy, zalewamy czekoladę, chwilę odczekujemy i mieszamy na jednolitą masę. Rożki moczymy od strony kremu i układamy na blaszce.

Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości