Smażony seler i jabłko z orzechach i brokułami
Składniki:
- 2 brokuły
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 cebula czerwona
- 4 jabłka polskie
- 2 selery
- olej rzepakowy
- 1 tacka cykorii czerwonej
- masło klarowane do smażenia
- sok z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- 250 ml jogurtu gęstego
- 100 ml soku jabłkowego
Orzechy prażymy na patelni kilka minut, siekamy drobno, połowę miksujemy na puder. Łączymy z bułką tartą.
Jogurt łączymy z chrzanem, sokiem jabłkowym, 2 łyżkami oleju, sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem, solą i odstawiamy. Seler kroimy w plastry, podobnie jabłka. Seler posypujemy solą i odstawiamy na chwilę.
Seler i jedno jabłko obtaczamy w mące, jajkach i orzechach w bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle klarownym na złoty kolor. Zdejmujemy na ręcznik, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu.
Na maśle przysmażamy cebulę czerwoną i brokuły pokrojone na mniejsze różyczki. Łączymy z drugim jabłkiem posiekanymi orzechami i cykorią. Polewamy sosem, wykładamy selera i jabłko smażone.
Drożdżowe ciasto gruszkowe z serem, gruszkami i orzechami nerkowca
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 300 ml soku gruszkowego
- 100 ml mleka
- 50 g puree gruszkowego
- 200 olej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Z w/w składników przygotowujemy ciasto gruszkowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- 6 gruszek
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 g rodzynek
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
Guszki przekrawamy na połówki. Miód zagotowujemy z sokiem, dodajemy orzechy i rodzynki.
- 600 g sera mascarpone
- 1 łyżka miodu
- świeży rozmaryn
- suszony rozmaryn
- 200 g sera mozzarella
- 300 g sera pleśniowy lazur
- 300 g winogron mołdawskich bez pestki
Mascarpone mieszamy z miodem i zmielonym na puder suszonym rozmarynem. Podrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 kawałki, każdy rozwałkowujemy na okrągły lub inny kształt placek. Smarujemy olejem, wykładamy porcje rozmarynowego mascarpone, porwaną mozzarellę, porwany ser lazur, gruszki.
Skrapiamy olejem raz jeszcze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temp. 240 stopni czas około 8 minut. Po wyjęciu wszystko polewamy sosem z orzechów i rodzynek.
Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN
Rożki orzechowe, jak kiedyś z Hortexu
Składniki:
- 4 białka
- 550 g orzechów mielonych
- 4 łyżki drobnego cukru
- 250 g cukru pudru
- 100 g czekolady
- 50 ml orzechówki
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, nie przerywając ubijania dodajemy cukier drobny. Orzechy mieszamy z cukrem pudrem i startą czekoladą. Łączymy delikatnie z ubitą pianą i na koniec dodajemy 4 łyżki likieru orzechowego.
Masę wyciskamy na pergamin, formując małe rożki. Wypiekamy przez 25 minut w temp. 160 stopni.
Krem czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki kremówki
- 375 g mascarpone
- 20 g żelatyny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy lekko. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone, łączymy z cukrem pudrem, rozpuszczoną czekoladą i żelatyną.
Masę odstawiamy i kiedy tylko nam ona stanie się sztywna, wyciskamy na nasze różki. Wstawiamy do lodówki.
- 1 czekolada mleczna
- 100 ml mleka
- 3 łyżki masła
Mleko z masłem podgrzewamy, zalewamy czekoladę, chwilę odczekujemy i mieszamy na jednolitą masę. Rożki moczymy od strony kremu i układamy na blaszce.
Marek Gudowski/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Orientalna klasyka. Curry z warzywami, żółte z kurczakiem oraz ryż smażony z jajkiem
Autor: Luiza Bebłot