Świąteczne słodkości
Najbardziej popularne ciasta w Święta Bożego Narodzenia to: sernik, makowiec, piernik. A może by tak trochę urozmaicić świąteczne menu? Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj coś nieszablonowego. My proponujemy włoskie tiramisu! To deser, który od razu przywołuje w nas ciepłe uczucia i miłe wspomnienia. Jesteśmy pewni, że Twoi goście również to docenią.
Tiramisu to deser wymyślony we Włoszech w latach 60. XX wieku. Nazwa ciasta została zaczerpnięta od włoskiego tira mi sù, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Deser nasączony kawą z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. We Włoszech tiramisu jada się na drugie śniadanie do espresso. To ciasto, którego również nie może zabraknąć w żadnym włoskim domu w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Tradycyjny deser tiramisu jest przepyszny i banalny w wykonaniu. Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem wypieków, z tiramisu poradzisz sobie bez żadnego problemu. Deser składa się z warstwy biszkoptu mocno nasączonej kawą espresso, na którą nakłada się krem mascarpone, całość posypuje się czekoladą lub kakao.
Świąteczne tiramisu z kremem Nutella®
Składniki (6 porcji)
- 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
- 4 żółtka + 2 białka
- 25 ml likieru amaretto
- 100 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 g podłużnych biszkoptów
- ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
- 90 g kremu Nutella® (15g/porcję)
- dowolne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Najlepiej początkowo ubijać je na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.
Do masy stopniowo wlać likier a następnie porcjami dodawać ser mascarpone, cały czas ubijając. Następnie dodawać porcjami (po 3 łyżki) ser mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
Połowę biszkoptów na chwilę zanurzać w kawie i układać w szklankach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu mascarpone i przykryć go warstwą kremu Nutella®.
Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, oprószyć kakao, posmarować resztą kremu mascarpone oraz kremem Nutella®. Całość posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Udekorować ulubionymi owocami.
Zobacz też:
- 3 pomysły na stworzenie świątecznego nastroju
- Słodkości na święta. Tym przepisem zaskoczysz domowników
Autor: Adrianna Kowalczyk