>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Andrzeja Polana
Rolady są doskonałym pomysłem na każdą okazję. Święta, spotkania rodzinne, imprezy – roladom nikt nie odmów. Są pyszne, łatwo je przygotować i zjeść. Można podawać je na ciepło i na zimno, bo tu wszystkie chwyty są dozwolone. Ba być szybko, kolorowo i pysznie.
Mamy dla Was trzy proste przepisy Andrzeja Polana na roladę ze szpinakiem, makaronową i z pieczoną gęsią.
Rolada makaronowa
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
10 jajek
2-3 łyżki mąki
100 g sera dojrzewającego, tartego
Pieprz czarny, sól
Natka pietruszki
Szczypiorek
Koper
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, ugotowany makaron, szczypiorek, natkę, koper i ser tarty. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym, delikatnie solą i wylewamy masę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu ciasto makaronowe przekładamy na bawełnianą ściereczkę.
10 plasterków szynki konserwowej
1 chrzan śmietankowy
1 serek kremowy
100 g sera żółtego tartego
Pomidory suszone w oleju
Serek łączymy z chrzanem, pokrojonymi pomidorami suszonymi i serem, smarujemy upieczone ciasto makaronowe, układamy plastry szynki i zwijamy jak klasyczną roladę. Zwiniętą możemy podawać na ciepło jak i też na zimno. Ja włosi swoją frittatę.
>>>Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana
Rolada ziemniaczana z pieczoną gęsią która została po świętach
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
1 cebula
Masło klarowane do smażenia
Około 200 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną jak przy robieniu klusek śląskich, przesmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wyrabiamy i wykładamy na folię spożywczą.
Mięso z gęsi
Składniki:
2 cebule
200 g pieczarkek
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę smażymy na miękko na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania nadmiaru soku, mielimy z mięsem gęsi, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, farsz wykładamy na ciasto ziemniaczane, zwijamy wszystko jak klasyczną roladę, owijamy folią spożywczą i gotujemy w wodzie około 40 minut.
Rolada szpinakowa z pieczoną papryką i serem
Składniki:
1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego
4 jajka
2 łyżki mąki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szpinak przesmażamy na maśle krótko, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, żółtka i pianę z białek. Masę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Upieczony blat po wyjęciu zwijamy w roladę i odstawiamy do przestudzenia.
4 papryki czerwone
200 g oliwki czarne bez pestek
Natka pietruszki
Sok z cytryny
300 g serka kremowego typu Philadelphia
Oliwki miksujemy na puree z kilkoma kroplami zalewy, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Takim puree smarujemy nasz zielony biszkopt, kładziemy plastry upieczonej papryki, obranej ze skóry, smarujemy serkiem kremowym i zwijamy roladę, owijajmy folią i wstawiamy do lodówki.
Więcej przepisów:
W kuchni DDTVN burak w roli głównej
Kolorowa i słodka kuchnia Andrzeja Polana
Ciasto drożdżowe na słodko i wytrawnie