Trzy pomysły na rolady przepisu Andrzeja Polana

Rolady na różne sposoby
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowuje rolady. Co powiecie na roladę makaronową, roladę ziemniaczaną i roladę szpinakową? Takie danie możecie zaserwować podczas kameralnego spotkania rodzinnego i na hucznej imprezie.

>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Andrzeja Polana

Rolady są doskonałym pomysłem na każdą okazję. Święta, spotkania rodzinne, imprezy – roladom nikt nie odmów. Są pyszne, łatwo je przygotować i zjeść. Można podawać je na ciepło i na zimno, bo tu wszystkie chwyty są dozwolone. Ba być szybko, kolorowo i pysznie.

Mamy dla Was trzy proste przepisy Andrzeja Polana na roladę ze szpinakiem, makaronową i z pieczoną gęsią.

Rolada makaronowa

Składniki:

500 g makaronu spaghetti

10 jajek

2-3 łyżki mąki

100 g sera dojrzewającego, tartego

Pieprz czarny, sól

Natka pietruszki

Szczypiorek

Koper

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, ugotowany makaron, szczypiorek, natkę, koper i ser tarty. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym, delikatnie solą i wylewamy masę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu ciasto makaronowe przekładamy na bawełnianą ściereczkę.

10 plasterków szynki konserwowej

1 chrzan śmietankowy

1 serek kremowy

100 g sera żółtego tartego

Pomidory suszone w oleju

Serek łączymy z chrzanem, pokrojonymi pomidorami suszonymi i serem, smarujemy upieczone ciasto makaronowe, układamy plastry szynki i zwijamy jak klasyczną roladę. Zwiniętą możemy podawać na ciepło jak i też na zimno. Ja włosi swoją frittatę.

>>>Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana

Rolada ziemniaczana z pieczoną gęsią która została po świętach

Składniki:

1 kg gotowanych ziemniaków

1 cebula

Masło klarowane do smażenia

Około 200 g mąki ziemniaczanej

2 jajka

Przygotowanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną jak przy robieniu klusek śląskich, przesmażoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Ciasto wyrabiamy i wykładamy na folię spożywczą.

Mięso z gęsi

Składniki:

2 cebule

200 g pieczarkek

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę smażymy na miękko na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania nadmiaru soku, mielimy z mięsem gęsi, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, farsz wykładamy na ciasto ziemniaczane, zwijamy wszystko jak klasyczną roladę, owijamy folią spożywczą i gotujemy w wodzie około 40 minut.

Rolada szpinakowa z pieczoną papryką i serem

Składniki:

1 opakowanie szpinaku rozdrobnionego mrożonego

4 jajka

2 łyżki mąki

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Szpinak przesmażamy na maśle krótko, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, żółtka i pianę z białek. Masę wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Upieczony blat po wyjęciu zwijamy w roladę i odstawiamy do przestudzenia.

4 papryki czerwone

200 g oliwki czarne bez pestek

Natka pietruszki

Sok z cytryny

300 g serka kremowego typu Philadelphia

Oliwki miksujemy na puree z kilkoma kroplami zalewy, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Takim puree smarujemy nasz zielony biszkopt, kładziemy plastry upieczonej papryki, obranej ze skóry, smarujemy serkiem kremowym i zwijamy roladę, owijajmy folią i wstawiamy do lodówki.

Więcej przepisów:

W kuchni DDTVN burak w roli głównej

Kolorowa i słodka kuchnia Andrzeja Polana

Ciasto drożdżowe na słodko i wytrawnie

podziel się:

Pozostałe wiadomości