Knedle z kaszy i sera z białą czekoladą, kokosem i wiśniami
Składniki:
2 żółtka
150g kaszy manny
50g mąki
2szt cukru wanilinowego
400g twarogu białego
100g masła
Skórka z cytryny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, skórkę z cytryny, sok, kaszę z mąką. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Z masy przygotowujemy knedle, w każdy wkładamy kostkę białej czekolady. Knedle gotujemy i wrzucamy na patelnię ze słodką kokosową okrasą.
100g wiórków kokosowych
Cukier brązowy do smaku
2-3 łyżki masła
Wiórki podrumienimy na suchej patelni, dodajemy masło i cukier.
400g wiśni mrożonych
200ml soku wiśniowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Połowę soku zagotowujemy dodajemy wiśnie rozmrożone i dodajemy mąkę wymieszaną w pozostałym soku. Powstały kisiel wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy knedle.
Sernik na zimno z mango i siemieniem lnianym
Składniki spodu:
150g herbatników
150g siemienia lnianego mielonego
100g masła
Skórka z cytryny
1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze, wykładamy na tortownicę wyłożoną pergaminem i zapiekamy około 10 minut w piekarniku.
200g siemienia lnianego
Ok. 100ml wody
2-3 łyżki miodu
Siemię zalewamy wodą, dodajemy miód, kiedy tylko ziarna się lekko rozkleją, wykładamy na pergamin i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.
500g ser mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Skórka z cytryny
½ szklanki soku z limonek i cytryny
4 dojrzałe mango
Mięta świeża
Przygotowanie:
Ser mascarpone mieszamy z mlekiem skondensowanym na gładką masę, dodajemy skórkę z cytryny i limonki. Na koniec dodajemy sok z cytrusów, co spowoduje, że masa nam zgęstnieje. Mango obieramy, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji pozostałe dzielimy na pół, połowę miksujemy na puree z dodatkiem soku z cytryny, drugą część kroimy w kostkę. Kostkę wykładamy na podpieczony spód, wykładamy masę serową, smarujemy puree i wstawiamy do lodówki. Boki dekorujemy lniankami czyli sezamkami z siemienia lnianego.
Blok z czekoladą, ziarnami i pieczoną papryką
Składniki:
100g masła
300g gorzkiej czekolady
250g mleka w proszku
3 łyżki miodu
½ szklanki śmietanki 30%
1 czerwona papryka
Gryka ekspandowana, ziarna słonecznika, ziarna dyni, jabłko suszone, orzechy laskowe
Przygotowanie:
Paprykę czerwoną pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy cukier, masło. Chwilę studzimy i łączymy z mlekiem w proszku. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy dodajemy ziarna, grykę, jabłka, orzechy i paprykę mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej pergaminem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN