Przepisy kulinarne

Kolorowa i słodka kuchnia Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, który przygotował dla nas słodkości, ale w dość nieoczywistym wydaniu. Co powiecie na blok czekoladowy, ale z pieczoną papryką lub sernik na zimno z siemieniem lnianym?

Knedle z kaszy i sera z białą czekoladą, kokosem i wiśniami

Składniki:
2 żółtka
150g kaszy manny
50g mąki
2szt cukru wanilinowego
400g twarogu białego
100g masła
Skórka z cytryny

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, skórkę z cytryny, sok, kaszę z mąką. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Z masy przygotowujemy knedle, w każdy wkładamy kostkę białej czekolady. Knedle gotujemy i wrzucamy na patelnię ze słodką kokosową okrasą.

100g wiórków kokosowych
Cukier brązowy do smaku
2-3 łyżki masła

Wiórki podrumienimy na suchej patelni, dodajemy masło i cukier.

400g wiśni mrożonych
200ml soku wiśniowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Połowę soku zagotowujemy dodajemy wiśnie rozmrożone i dodajemy mąkę wymieszaną w pozostałym soku. Powstały kisiel wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy knedle.

Sernik na zimno z mango i siemieniem lnianym

Składniki spodu:
150g herbatników
150g siemienia lnianego mielonego
100g masła
Skórka z cytryny
1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w malakserze, wykładamy na tortownicę wyłożoną pergaminem i zapiekamy około 10 minut w piekarniku.

200g siemienia lnianego
Ok. 100ml wody
2-3 łyżki miodu

Siemię zalewamy wodą, dodajemy miód, kiedy tylko ziarna się lekko rozkleją, wykładamy na pergamin i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.

500g ser mascarpone
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Skórka z cytryny
½ szklanki soku z limonek i cytryny
4 dojrzałe mango
Mięta świeża

Przygotowanie:
Ser mascarpone mieszamy z mlekiem skondensowanym na gładką masę, dodajemy skórkę z cytryny i limonki. Na koniec dodajemy sok z cytrusów, co spowoduje, że masa nam zgęstnieje. Mango obieramy, zostawiamy kilka plastrów do dekoracji pozostałe dzielimy na pół, połowę miksujemy na puree z dodatkiem soku z cytryny, drugą część kroimy w kostkę. Kostkę wykładamy na podpieczony spód, wykładamy masę serową, smarujemy puree i wstawiamy do lodówki. Boki dekorujemy lniankami czyli sezamkami z siemienia lnianego.

Blok z czekoladą, ziarnami i pieczoną papryką

Składniki:
100g masła
300g gorzkiej czekolady
250g mleka w proszku
3 łyżki miodu
½ szklanki śmietanki 30%
1 czerwona papryka
Gryka ekspandowana, ziarna słonecznika, ziarna dyni, jabłko suszone, orzechy laskowe

Przygotowanie:
Paprykę czerwoną pieczemy w piekarniku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, dodajemy cukier, masło. Chwilę studzimy i łączymy z mlekiem w proszku. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy dodajemy ziarna, grykę, jabłka, orzechy i paprykę mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej pergaminem.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0