Bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką
Składniki:
1 kg mąki
300 ml wody
150 ml mleka
70 g drożdży
200 ml oleju
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na małe porcje, każdą kształtujemy na mała kulkę i układamy na blaszce okrągłej w kształcie okręgu.
200 g twarogu białego mielonego
3 szt mozzarelli
200 g sera tartego typu parmezan, bursztyn
1 op. suchej krakowskiej w plastrach
Oregano suszone
6 szt papryki czerwonej
Świeża bazylia
Pieprz, sól
Przygotowanie:
Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w paski, łączymy z twarogiem, tartym parmezanem, oregano, pieprzem i solą. Masę wykładamy na środek blaszki, wcześniej wyłożonej bułeczkami. Wierzch smarujemy papryką zmiksowaną w blenderze. Na wierzchu układamy plastry krakowskiej, posypujemy resztą sera parmezan. Wypiekamy w temp. 170 stopni około 25 minut.
Pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście
Składniki ciasta drożdżowego jak w przepisie poprzednim.
Składniki:
1 kg mięsa z szynki
2 kajzerki
2 jajka
100 g sera tartego typu parmezan, bursztyn
Cebula dymka, natka pietruszki
Sól, pieprz
1 kg pomidorów polskich
Przygotowanie:
Mięso mielimy, bułkę namoczoną i odciśniętą również, łączymy z serem, cebulą dymką, posiekaną natką pietruszki i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem. Z mięsa przygotowujemy pulpety małe i obsmażamy na patelni, do pulpetów dodajemy pomidory zmiksowane, wszystko dusimy kilka minut aż sos zacznie nam odparowywać. Doprawiamy solą, pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Każde układamy na odwróconych foremkach do muffinów wcześniej przesmarowanych olejem. Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni około 15 minut. Upieczone miseczki wypełniamy pulpetami w pomidorach, posypujemy serem i ponownie zapiekamy kilka minut w piekarniku.
Rurki z rabarbarem
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego
6 gałązek rabarbaru
Cukier kryształ, cynamon
4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy w paski grubości ok. 2 cm, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem. Rabarbar obieramy z włókien, owijamy paskami ciasta, kroimy w 10 cm kawałki. Każdą porcję smarujemy jakiem, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN