Ciasto drożdżowe. Na słodko i wytrawnie

Andrzej Polan namawia, by co jakiś czas, każdy z nas własnoręcznie przygotował ciasto drożdżowe :) Na zachętę, proponuje ciasto drożdżowe na słodko oraz w wersji wytrawnej. Co powiecie na bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i drożdżowe pulpety w sosie pomidorowym? Zobaczcie, co Andrzej "wyczarował" w naszej kuchni.

Bułeczki drożdżowe z pieczonym serem i papryką

Składniki:

1 kg mąki

300 ml wody

150 ml mleka

70 g drożdży

200 ml oleju

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na małe porcje, każdą kształtujemy na mała kulkę i układamy na blaszce okrągłej w kształcie okręgu.

200 g twarogu białego mielonego

3 szt mozzarelli

200 g sera tartego typu parmezan, bursztyn

1 op. suchej krakowskiej w plastrach

Oregano suszone

6 szt papryki czerwonej

Świeża bazylia

Pieprz, sól

Przygotowanie:

Mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w paski, łączymy z twarogiem, tartym parmezanem, oregano, pieprzem i solą. Masę wykładamy na środek blaszki, wcześniej wyłożonej bułeczkami. Wierzch smarujemy papryką zmiksowaną w blenderze. Na wierzchu układamy plastry krakowskiej, posypujemy resztą sera parmezan. Wypiekamy w temp. 170 stopni około 25 minut.

Pomidorowe pulpety w drożdżowym cieście

Składniki ciasta drożdżowego jak w przepisie poprzednim.

Składniki:

1 kg mięsa z szynki

2 kajzerki

2 jajka

100 g sera tartego typu parmezan, bursztyn

Cebula dymka, natka pietruszki

Sól, pieprz

1 kg pomidorów polskich

Przygotowanie:

Mięso mielimy, bułkę namoczoną i odciśniętą również, łączymy z serem, cebulą dymką, posiekaną natką pietruszki i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem. Z mięsa przygotowujemy pulpety małe i obsmażamy na patelni, do pulpetów dodajemy pomidory zmiksowane, wszystko dusimy kilka minut aż sos zacznie nam odparowywać. Doprawiamy solą, pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Każde układamy na odwróconych foremkach do muffinów wcześniej przesmarowanych olejem. Wypiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni około 15 minut. Upieczone miseczki wypełniamy pulpetami w pomidorach, posypujemy serem i ponownie zapiekamy kilka minut w piekarniku.

Rurki z rabarbarem

Składniki:

2 op. ciasta francuskiego

6 gałązek rabarbaru

Cukier kryształ, cynamon

4 jajka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwałkowujemy, kroimy w paski grubości ok. 2 cm, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem. Rabarbar obieramy z włókien, owijamy paskami ciasta, kroimy w 10 cm kawałki. Każdą porcję smarujemy jakiem, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni około 15 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości