Najlepsze przepisy na gęś

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Dziurę. Kucharz przygotował potrawy na bazie gęsi. Na naszym stole pojawiły si takie potrawy jak: tatar z gęsi, czosnkowy bulion z gęsi z krewetkami, serowe kluseczki z gęsimi sercami oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.

Tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem i bulwą słonecznika

Składniki:

100 g piersi z gęsi bez skóry

10 g smażony orkisz

2 g szczypiorku

płatki soli

pieprz

oliwa słonecznikowa

Przygotowanie:

Filet z kaczki bez skóry czyścimy z błon, siekamy i mieszamy z usmażonym, wystudzonym orkiszem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i oliwą.

Sałatka z bulwy słonecznika

Składniki:

50 g bulwy (topinambur)

ćwierć cytryny

sól, cukier

oliwa

jalapeno

Przygotowanie:

Z soku z cytryny cukru i soli sporządzamy dresing, do którego kroimy topinambur i jalapeno bez pestek.

Majonez ziołowy

Składniki:

50 g zioła

1 szt żółtko

20 g musztardy

50 g oliwa z pestek winogron

sól

cukier

Przygotowanie:

Oliwę i zioła miksujemy, cedzimy. Do żółtka, musztardy, cukru dolewamy zieloną oliwę i kręcimy majonez.

Czosnkowy bulion gęsi z krewetkami i czarną soczewicą

Składniki:

Pół gęsi

150 g włoszczyzny

1 pomidor

lubczyk, pietruszka, nać

1 główka czosnku

100 g krewetek

100 g soczewicy czarnej

Przygotowanie:

Z gęsi i włoszczyzny gotujemy bulion, cedzimy i dodajemy dużą ilość czosnku. Krewetki obieramy nacinamy i blanszujemy w rosole. Ugotowaną soczewice i krewetki zalewamy gorącym bulionem.

Serowe kluseczki z gęsimi sercami i pecorino

Składniki:

Kluseczki

200 g sera białego

1 jajko

sól

mąka pszenna do odpowiedniej twardości

Ragù z serc gęsich

300 g serc

80 g szalotki

50 g tłuszcz gęsi

100 ml wywar z gęsi

Przygotowanie:

Serca oczyszczamy, kroimy, obsmażamy, dodajemy szalotkę, dodajemy wywar. Dusimy do miękkości i dodajemy ugotowane kluski.

Udko z gęsi confit z kremowymi ziemniakami i gruszką z kozieradką

Składniki:

4 szt udka z gęsi

majeranek świeży

czosnek

sól, pieprz

1 jabłko

2 szt cebuli

1 l gęsiego tłuszczu

Przygotowanie:

Udko z gęsi nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem najlepiej 24h przed wkładamy do naczynia. Dodajemy jabłko czosnek i zalewamy tłuszczem. Gotujemy w 130c w piekarniku.

Kremowe ziemniaki z chrzanem

500 g ziemniaków

200 g chrzanu

śmietana 30 proc.

1 cytryna

Chrzan, śmietanę i cytrynę gotujemy, później cedzimy.

Ziemniaki gotujemy przecieramy i dolewamy chrzanową śmietanę -mieszamy

Gruszka i kozieradka

Składniki:

250 g gruszki

100 g cukru

200 ml białego wina

20 g ocetu winnego

10 g kozieradka

Przygotowanie:

Z cukru sporządzamy karmel zalewamy winem octem i dodajemy gruszkę i kozieradkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości