Przepisy kulinarne

Najlepsze przepisy na gęś

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Dziurę. Kucharz przygotował potrawy na bazie gęsi. Na naszym stole pojawiły si takie potrawy jak: tatar z gęsi, czosnkowy bulion z gęsi z krewetkami, serowe kluseczki z gęsimi sercami oraz udko z gęsi z kremowymi ziemniakami.

 

 

 

Tatar z gęsi z ziołami i chrupiącym orkiszem i bulwą słonecznika

Składniki:
100 g piersi z gęsi bez skóry
10 g smażony orkisz
2 g szczypiorku
płatki soli
pieprz
oliwa słonecznikowa

Przygotowanie:
Filet z kaczki bez skóry czyścimy z błon, siekamy i mieszamy z usmażonym, wystudzonym orkiszem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i oliwą.

Sałatka z bulwy słonecznika
Składniki:
50 g bulwy (topinambur)
ćwierć cytryny
sól, cukier
oliwa 
jalapeno

Przygotowanie:
Z soku z cytryny cukru i soli sporządzamy dresing, do którego kroimy topinambur i jalapeno bez pestek.

Majonez ziołowy
Składniki:
50 g zioła
1 szt żółtko
20 g musztardy
50 g oliwa z pestek winogron
sól
cukier

Przygotowanie:
Oliwę i zioła miksujemy, cedzimy. Do żółtka, musztardy, cukru dolewamy zieloną oliwę i  kręcimy majonez.

Czosnkowy bulion gęsi z krewetkami i czarną soczewicą

Składniki:
Pół gęsi
150 g włoszczyzny
1 pomidor
lubczyk, pietruszka, nać
1 główka czosnku
100 g krewetek
100 g soczewicy czarnej

Przygotowanie:
Z gęsi i włoszczyzny gotujemy bulion, cedzimy i dodajemy dużą ilość czosnku. Krewetki obieramy nacinamy i blanszujemy w rosole. Ugotowaną soczewice i krewetki zalewamy gorącym bulionem.

Serowe kluseczki z gęsimi sercami i pecorino

Składniki:
Kluseczki
200 g sera białego
1 jajko
sól
mąka pszenna do odpowiedniej twardości
Ragù z serc gęsich
300 g serc
80 g szalotki
50 g tłuszcz gęsi
100 ml wywar z gęsi

Przygotowanie:
Serca oczyszczamy, kroimy, obsmażamy, dodajemy szalotkę, dodajemy wywar. Dusimy do miękkości i dodajemy ugotowane kluski.

Udko z gęsi confit z kremowymi ziemniakami i gruszką z kozieradką

Składniki:
4 szt udka z gęsi
majeranek świeży
czosnek
sól, pieprz
1 jabłko 
2 szt cebuli
1 l gęsiego tłuszczu

Przygotowanie:
Udko z gęsi nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem najlepiej 24h przed wkładamy do naczynia. Dodajemy jabłko czosnek i zalewamy tłuszczem. Gotujemy w 130c w piekarniku.

Kremowe ziemniaki z chrzanem
500 g ziemniaków
200 g chrzanu
śmietana 30 proc.
1 cytryna

Chrzan, śmietanę i cytrynę gotujemy, później cedzimy.
Ziemniaki gotujemy przecieramy i dolewamy chrzanową śmietanę -mieszamy

Gruszka i kozieradka
Składniki:
250 g  gruszki
100 g cukru
200 ml białego wina
20 g ocetu winnego
10 g kozieradka

Przygotowanie:
Z cukru sporządzamy karmel zalewamy winem octem i dodajemy gruszkę i kozieradkę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
50
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0