Przekąski na Sylwestra: mini burgery, tapasy i sticki z mozzarelli. Przepisy finalisty MasterChef Junior

Przekąski na imprezę sylwestrową
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistę MasterChef Junior - Kubę Tomaszczyka, który w programie zachwycał swoją kulinarną kreatywnością. Dla nas razem ze swoją babcią Ireną przygotował sylwestrowe przekąski.

Sticki z mozzarelli w panierce z doritosów i sosem aioli - przepis finalisty MasterChef Junior

Składniki:

  • 700 g mozzarelli w bloku
  • 1 duża paczka serowych doritosów
  • 3 jajka
  • 60 ml wody
  • 200 g mąki
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 l oleju
  • pietruszka

Sos:

  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • cytryna
  • 100 g pomidorów suszonych
  • szafran
  • 2 żółtko
  • pieprz biały, sól

Sposób przygotowania:

  1. Mozzarelle kroimy w około 1 cm słupki.
  2. Mieszamy mąkę z skrobią, jajka z wodą i kruszymy doritosy.
  3. Serowe słupki panierujemy kolejno w mące, jajku i nachosach a następnie wrzucamy do nagrzanego oleju.
  4. Smażymy aż będą miały ładny brązowy kolor.

Sposób przygotowania sosu:

  1. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce lub rozgnieć. Połącz z sokiem z cytryny.
  2. Dodaj żółtka i mieszaj cały czas w jedną stronę powoli wlewając oliwę.
  3. Na koniec dodaj posiekanych pomidorów suszonych.

Mini burgerki babci Irenki z chutneyem z cebuli

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego mielonego
  • 1 sałata rzymska
  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 ml sosu worcestershire
  • gorczyca
  • kolendra suszona
  • papryka wędzona
  • czosnek granulowany
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Składniki na bułeczki:

  • 1/2 kg mąki 450
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 literatki mleka (podgrzane)
  • 4 łyżki oleju
  • sezam
  • żółtko do smarowania

Składniki na chutney z cebuli:

  • 5 cebuli czerwonych
  • 70 g masła
  • 200 ml wina czerwonego
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • świeży tymianek
  • Sposób przygotowania:

Przygotowanie bułeczek:

  1. Przesiać przez sito mąkę, zrobić dołeczek a następnie pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, soli, wbić jajko i wlać letnie mleko oraz wodę wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  3. Po tym czasie uformować bułeczki, posypać górę sezamem i piec w temp. 180oC.

Przygotowanie chutneya:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roztapiamy masło na patelnii i smażymy.
  2. Po 5 minutach dodajemy miód i tymianek wysuszony na patelnii i karmelizujemy przez 3-4 minuty.
  3. Na koniec wlewamy wino i ocet balsamiczny i redukujemy około 6-8 minut.

Przygotowanie mięsa:

  1. Mięso przyprawiamy zmieloną gorczycą, kolendrą, wysuszonym tymiankiem na patelni, papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i dodajemy sosu sos worcestershire i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. Po tym czasie formujemy kotleciki (musimy pamiętać o tym żeby były trochę większę niż bułka).
  3. Smażymy na patelni z olejem z obu storn, nasze mięso musi mieć ładny brązowy kolor.
  4. Pod koniec smażenia dajemy na każdy kotlecik plaster mozzarelli.

Jak podać mini burgery?

Bułeczki przekrawamy na pół. Smarujemy obie strony bułki sosem, na jednej układamy listek sałaty i pomidora, następnie kładziemy mięso z roztopionym serem, na to chutney z cebuli i składamy bułkę.

(Użyjemy sosu aioli który wcześniej przygotowaliśmy)

3 rodzaje sylwestrowych tapasów

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • chleb razowy
  • kiełki buraka
  • 2 jajka
  • czarny sezam
  • natka pietruszki

Pasta z suszonych pomidorów - składniki:

  • 200 g pomidorów suszonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 serek mascarpone
  • 1 cebula czerwona
  • pestki pinii
  • rukola
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Pasta z łososia - składniki:

  • 200 g wędzonego łososia
  • 300 g serka śmietankowego
  • papryczka chili
  • 4 rzodkiewki
  • świeża kolendra
  • cytryna
  • sól, pieprz

Pasta z grillowanej cukinii - składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g rukoli
  • 150 g sera fety
  • limonka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pasta z suszonych pomidorów:

  1. Serek, pomidory, cebulę i kapary blendujemy na jednolitą masę.
  2. Dodajemy podprażone orzechy i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.

Pasta z łososia:

  1. Rzodkiewkę trzemy na tarce i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy serek, posiekaną papryczkę i kolendrę.
  3. Wędzonego łososia kroimy w paski i dodajemy do masy.
  4. Na koniec dodajemy trochę skórki z cytryny i soku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

Pasta z grillowanej cukinii:

  1. Cukinie kroimy w plastry.
  2. Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy cukinie, grillujemy z obu stron i wkładamy do pojemnika.
  3. Miksujemy z podprażonymi orzechami i pozostałymi składnikami na gładką masę.

Jak podać sylwestrowe tapasy?

Ciasto francuskie kroimy w kwadraciki, smarujemy żółtkiem i sypiemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy około 10 minut. Chlebek razowy kroimy w trójkąciki. Nasze pasty podajemy na chlebku i cieście francuskim. Tapasy dekorujmy wedle uznania.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości