Sticki z mozzarelli w panierce z doritosów i sosem aioli - przepis finalisty MasterChef Junior
Składniki:
- 700 g mozzarelli w bloku
- 1 duża paczka serowych doritosów
- 3 jajka
- 60 ml wody
- 200 g mąki
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 1 l oleju
- pietruszka
Sos:
- 4 ząbki czosnku
- szklanka oliwy z oliwek
- cytryna
- 100 g pomidorów suszonych
- szafran
- 2 żółtko
- pieprz biały, sól
Sposób przygotowania:
- Mozzarelle kroimy w około 1 cm słupki.
- Mieszamy mąkę z skrobią, jajka z wodą i kruszymy doritosy.
- Serowe słupki panierujemy kolejno w mące, jajku i nachosach a następnie wrzucamy do nagrzanego oleju.
- Smażymy aż będą miały ładny brązowy kolor.
Sposób przygotowania sosu:
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce lub rozgnieć. Połącz z sokiem z cytryny.
- Dodaj żółtka i mieszaj cały czas w jedną stronę powoli wlewając oliwę.
- Na koniec dodaj posiekanych pomidorów suszonych.
Mini burgerki babci Irenki z chutneyem z cebuli
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego mielonego
- 1 sałata rzymska
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- 100 ml sosu worcestershire
- gorczyca
- kolendra suszona
- papryka wędzona
- czosnek granulowany
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Składniki na bułeczki:
- 1/2 kg mąki 450
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 literatki mleka (podgrzane)
- 4 łyżki oleju
- sezam
- żółtko do smarowania
Składniki na chutney z cebuli:
- 5 cebuli czerwonych
- 70 g masła
- 200 ml wina czerwonego
- 60 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- świeży tymianek
- Sposób przygotowania:
Przygotowanie bułeczek:
- Przesiać przez sito mąkę, zrobić dołeczek a następnie pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, soli, wbić jajko i wlać letnie mleko oraz wodę wraz z olejem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
- Po tym czasie uformować bułeczki, posypać górę sezamem i piec w temp. 180oC.
Przygotowanie chutneya:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roztapiamy masło na patelnii i smażymy.
- Po 5 minutach dodajemy miód i tymianek wysuszony na patelnii i karmelizujemy przez 3-4 minuty.
- Na koniec wlewamy wino i ocet balsamiczny i redukujemy około 6-8 minut.
Przygotowanie mięsa:
- Mięso przyprawiamy zmieloną gorczycą, kolendrą, wysuszonym tymiankiem na patelni, papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i dodajemy sosu sos worcestershire i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie formujemy kotleciki (musimy pamiętać o tym żeby były trochę większę niż bułka).
- Smażymy na patelni z olejem z obu storn, nasze mięso musi mieć ładny brązowy kolor.
- Pod koniec smażenia dajemy na każdy kotlecik plaster mozzarelli.
Jak podać mini burgery?
Bułeczki przekrawamy na pół. Smarujemy obie strony bułki sosem, na jednej układamy listek sałaty i pomidora, następnie kładziemy mięso z roztopionym serem, na to chutney z cebuli i składamy bułkę.
(Użyjemy sosu aioli który wcześniej przygotowaliśmy)
3 rodzaje sylwestrowych tapasów
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- chleb razowy
- kiełki buraka
- 2 jajka
- czarny sezam
- natka pietruszki
Pasta z suszonych pomidorów - składniki:
- 200 g pomidorów suszonych
- 1 łyżka kaparów
- 1 serek mascarpone
- 1 cebula czerwona
- pestki pinii
- rukola
- tymianek
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Pasta z łososia - składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 300 g serka śmietankowego
- papryczka chili
- 4 rzodkiewki
- świeża kolendra
- cytryna
- sól, pieprz
Pasta z grillowanej cukinii - składniki:
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 70 g rukoli
- 150 g sera fety
- limonka
- 2 łyżki miodu
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Pasta z suszonych pomidorów:
- Serek, pomidory, cebulę i kapary blendujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy podprażone orzechy i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Pasta z łososia:
- Rzodkiewkę trzemy na tarce i przekładamy do miski.
- Dodajemy serek, posiekaną papryczkę i kolendrę.
- Wędzonego łososia kroimy w paski i dodajemy do masy.
- Na koniec dodajemy trochę skórki z cytryny i soku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
Pasta z grillowanej cukinii:
- Cukinie kroimy w plastry.
- Rozgrzewamy patelnie grillową, układamy cukinie, grillujemy z obu stron i wkładamy do pojemnika.
- Miksujemy z podprażonymi orzechami i pozostałymi składnikami na gładką masę.
Jak podać sylwestrowe tapasy?
Ciasto francuskie kroimy w kwadraciki, smarujemy żółtkiem i sypiemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180oC i pieczemy około 10 minut. Chlebek razowy kroimy w trójkąciki. Nasze pasty podajemy na chlebku i cieście francuskim. Tapasy dekorujmy wedle uznania.
Zobacz też:
- Kuchnia śródziemnomorska, czyli pikantny omlet z serem halloumi i oregano
- Na zmianę smaku po Świętach: krem z marchwi czy sernik z awokado?
- Dla uzależnionych od sera: fondue, zupa serowa i brazylijskie bułeczki serowe
Autor: Magdalena Gudowska
podziel się: