Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawia przepisy opracowane przez Sebastiana Olmę. Skorzystaj z pomysłów na schab pieczony w cieście francuskim ze szpinakiem, duszony w cydrze, wolno pieczony lub panierowany w parmezanie.
Przygotuj niebanalne danie z ryżem. Piotr Kucharski opracował przepisy na: smażony ryż z fasolką, groszkiem, dymką oraz jajecznicą, dall z soczewicą, pudding ryżowy, risotto grzybami i pokrzywą, minestrone i ryż zapiekany z gruszkami i sosem waniliowym.
Adrian Kiersnowski, dzięki zdobyciu mistrzostwa Polski w robieniu sushi, pojechał do Japonii, gdzie mógł podglądać najlepszych sushi masterów z całego świata. Swoim doświadczeniem podzielił się z widzami Dzień Dobry TVN.
Chcesz ozdobić ciasteczka, muffinki lub pierniczki kolorowym lukrem? To wcale nie jest trudne. Wypieki, które pięknie prezentują się w cukierniach, możesz zrobić samodzielnie, we własnym domu. Co więcej, jeżeli nie masz ochoty, nie musisz wykorzystywać sztucznych barwników ani żadnych gotowych mieszanek. Doskonale sprawdzą się także naturalne barwniki.
W Warszawie na Krakowskim Przedmieściu znajduje się restauracja Epoka, w której przygotowuje się tradycyjne polskie potrawy sprzed kilkuset lat. Jak smakują? Gdzie szefowie kuchnie szukają inspiracji? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Banany to jedne z ulubionych owoców Polaków. Nic dziwnego - są smaczne i zdrowe. Te złote owoce są bogate w witaminę C i B6, dostarczają też potasu oraz błonnika. Skorzystaj z przepisów Andrzeja Polana na krokiety z bananami, mascarpone, ciasto drożdżowe i sernik.
Przygotuj lekkie, pożywne i zdrowe zupy według przepisów Kornelii Westergaard. Oczyść i wzmocnij się na wiosnę. Przygotuj bazę, czyli bulion warzywny „Zero Waste” i skorzystaj z innych ciekawych pomysłów na pyszne zupy.
Co chętnie zje mężczyzna? Na to pytanie odpowiada Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował propozycje na "męskie dania".
Kopytka lub szagówki, czyli kluski z ugotowanych ziemniaków i kluski szare - zwane też żelaziakami, czyli kluski z surowych ziemniaków. Przygotuj coś prostego i pysznego na obiad lub kolację. Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami.
Muffiny uwielbiają dzieci i dorośli, a przepisy są banalnie proste. Można je przygotować na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Poznaj przepisy blogerki kulinarnej na muffiny bananowo-kakaowe, waniliowe z białą czekoladą i wytrawne babeczki z maślanym kremem.
Karkówka wieprzowa z kminkiem, grzybami i rozmarynem, rolowany boczek z ziołami oraz szynka wieprzowa w miodzie i goździkach - te trzy pieczone dania przygotowuje Sebastian Olma. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.
Żeby odkryć smak prawdziwego mięsa Mikołaj Rey pojechał do Olsztyna w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Odwiedził folwark, w którym dowiedział się, jak samemu zrobić wędlinę.
Potrawy jednogarnkowe to przepisy dla osób zabieganych, które nie mają czasu spędzać wielu godzin w kuchni. Samar Khanafer pokazała nam, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego!
Uwielbiasz zapach i smak świeżego chleba? Upiecz go według przepisów Andrzeja Polana. Do pełni szczęścia brakuje już tylko świeżego masła - to nic trudnego. Zobacz, jak je przygotować w domowej kuchni.
Przygotuj ciekawe dania z wędzoną makrelą. Zobacz, jakie propozycje przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska.
Lubisz kaszę? Jeśli tak, to dzisiejsze przepisy Piotra Kucharskiego są dla Ciebie. Przygotuj cebule faszerowane kaszą gryczaną, zapiekankę jaglaną, paprykarz z kaszą mazurską lub mleko owsiane z orzechami laskowymi.
Jak długo należy piec kurczaka? Zrób to według przepisów Ani Starmach. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować smaczny obiad i skorzystaj z pomysłów na to, jak wykorzystać resztki mięsa.
Kawa podawana w kawiarniach nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda dzięki zachwycającym wzorkom. W naszej kuchni gościliśmy utytułowanego baristę Pawła Krysińskiego, który pokazał, jak kilkoma sprytnymi ruchami wykonać na kawie ładne zdobienia.
Wyrazista, pachnąca przyprawami, sycąca, różnorodna. Kuchnia indyjska ma wielu zwolenników. Zobacz, co smacznego przygotowuje Sebastian Olma.
Tost z omletem warzywnym i serem? Brzmi pysznie! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował aromatyczne potrawy. Sprawdźcie przepisy!
Marynata jest sekretem każdego aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa. O tym jak je przygotować mówił w naszej kuchni Jasiek Kuroń. Pokazał również, jak zrobić m.in.: goździkową szynkę w marynacie miodowej, pieczonego kurczaka marynowanego w solance rozmarynowo-cytrynowej, a także łososia zapiekanego z ziemniakami oraz szparagami o mocnym tymiankowym aromacie. Smacznego!
Z deserów lubisz najbardziej śledzie? To znak, że te przepisy są dla Ciebie. Grzegorz Zawierucha zaproponował dziś kilka ciekawych przepisów. Przygotuj: tatara ze śledzia, marynowanego w sosie salsa lub smażonego.
Spróbuj przepisów Mariety Mareckiej na klasyczne krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem, oraz zapiekane biszkoptowe krokiety z pomarańczami i mascarpone waniliowym. Które będą najsmaczniejsze?
Tort biszkoptowy. Jak go wykonać, aby uniknąć niepowodzenia? Skorzystaj z przepisów doświadczonych cukierników. Zobacz, jak przygotować dobry biszkopt, krem do przykrycia ciasta oraz estetyczne dekoracje.
Zima to okres przeziębień, dlatego warto w tym czasie sięgać po białe warzywa, które są naturalnym antybiotykiem. W Dzień Dobry TVN szef kuchni Tomasz Grabski przygotował sałatkę z karmelizowanych białych warzyw, kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem i alzacką tartę cebulową.
To dziś ten dzień - tłusty czwartek! W naszej kuchni Beata Kartowicz, która przygotowuje pyszne słodkości dla tych, których znudziły tradycyjne pączki i faworki. Będzie pysznie! P.S. dziś wyjątkowo nie liczymy kalorii.
Tłusty czwartek, czyli najsłodszy dzień w roku coraz bliżej. Już za chwilę pączki i faworki staną się głównym posiłkiem dnia, a kolejki do cukierni ciągnąć się będą w nieskończoność. Tłusty czwartek w 2020 wypada 20 lutego. Przygotuj z tej okazji pyszne domowe pączki według przepisu Magdy Gessler.
Piotr Sajdak kilka lat temu stanął w obronie koleżanki, podczas szamotaniny z nożownikiem został ranny. Lekarze zdecydowali się na amputację. Od tego czasu Piotr nie ma jednej ręki. Pomimo wypadku przyznaje, że ostatnie 5 lat jego życia były tymi najszczęśliwszymi. W 2015 roku Piotr wziął udział w programie Masterchef. Dziś mówi, że spróbuję swoich sił ponownie. A w naszej kuchni przygotował potrawy na dobry dzień!
Szef kuchni Jakub Kasprzak, wyróżniony w prestiżowym konkursie Wine & Food Noble Night, zdradza swój przepis na faworki, zwane też chruścikami. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.
Potrawy, które smakują jak w oryginale, ale nie zawierają mięsa. Spróbuj smalcu z fasoli, makaronu bolognese z kalafiora, burgerów z bakłażanem i szarpaniny z boczniaków