Krem chrzanowy i placki z selera. Przepisy Darii Ładochy na smaczne dania z nieforemnych warzyw

Brzydkie warzywa – piękne dania
Rolnik z ponad 20-letnim stażem musiał wyrzucić ponad tysiąc ton buraków, które wyrosły krzywe, w kształcie znaków zapytania. Stracił przez to kilkaset tysięcy złotych, a z ziemi utrzymuje całą rodzinę. Daria Ładocha postanowiła dać szansę podobnym warzywom i w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała z nich pyszne dania.

Krem z topinamburu z orzechami

Składniki na krem z topinamburu z orzechami:

  • duża cebula pokrojona w piórka
    • 3 ząbki czosnku posiekane
      • łyżka masła
        • gałązka rozmarynu
          • 300 g obranych ziemniaków
            • 200 g topinamburu obranego ze skórki
              • 1,5 l wywaru z jarzyn
                • garść orzechów laskowych
                  • garść orzechów włoskich
                    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
                      • szczypiorek
                        • sól
                          • pieprz
                            • skórka z cytryny

                              Jak przygotować krem z topinamburu z orzechami

                              Na łyżce masła podsmaż w garnku czosnek i cebulę oraz dodaj gałązkę rozmarynu. Dodaj topinambur oraz ziemniaki i chwilę podsmażaj. Następnie całość zalej wrzącym wywarem. Gotuj około 20 minut. Następnie zmiksuj i dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia i podawaj z mieszanką orzechów potłuczonych w moździerzu, z dodatkiem szczypiorku oraz skórki z cytryny.

                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                              Placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem

                              Składniki na placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem:

                              • 200 g koziego sera do smarowania
                                • 2 łyżki kaparów
                                  • pęczek koperku
                                    • 200 g wędzonego łososia w plastrach
                                      • 5 łyżek płatków owsianych
                                        • 120 g startego selera na tarce
                                          • jajko
                                            • sól
                                              • pieprz
                                                • olej do smażenia
                                                  • garść posiekanej zielonej pietruszki

                                                    Jak przygotować placki z selera z kozim serem i wędzonym łososiem

                                                    Płatki owsiane zalej gorącą wodą - około 100 ml. Następnie w misce wymieszaj seler, łyżkę oleju oraz jajko. Następnie dodaj płatki owsiane. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę oraz część posiekanego koperku - resztę zostaw do dekoracji. Dodaj sól oraz pieprz. Wymieszaj całość i odstaw na 15 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj posmarowane kozim serem z dodatkiem kaparów, łososia oraz świeżego koperku.

                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                    Chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy podawany z przepiórczym jajkiem

                                                    Składniki na chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy:

                                                    • czarna rzepa
                                                      • 200 g tartego chrzanu
                                                        • cebula
                                                          • 1/2selera
                                                            • 3 ząbki czosnku
                                                              • 2 białe pietruszki
                                                                • 3 liście laurowe
                                                                  • 3 ziela angielskie
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz
                                                                        • 100 ml słodkiej śmietany
                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                            • 4 jajka ugotowane na twardo
                                                                              • kiełki rzodkiewki
                                                                                • czerwona cebula
                                                                                  • 2 l bulionu
                                                                                    • 200 g ziemniaków obranych ze skórki
                                                                                      • gałka muszkatołowa

                                                                                        Jak przygotować chrzanowy krem z dodatkiem czarnej rzepy

                                                                                        W garnku rozpuść łyżkę masła. Podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj rzepę pokrojoną na mniejsze kawałki, ziemniaki, pietruszkę oraz seler. Chwilę podsmażaj z dodatkiem soli oraz pieprzu. Następnie dodaj wywar i gotuj 20 minut. Następnie wyjmij ziele angielskie oraz liście laurowe. Dodaj śmietanę i chrzan, i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Na osobnej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż czerwoną cebulę. Podawaj zupę w miseczkach wraz z podprażoną cebulą, jajkiem na twardo i kiełkami rzodkiewki.

                                                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                        Gulasz z selera z dodatkiem korzenia kurkumy

                                                                                        Składniki na gulasz z selera:

                                                                                        • duży seler obrany ze skórki
                                                                                          • korzeń kurkumy
                                                                                            • korzeń imbiru wielkości kciuka
                                                                                              • cebula posiekana
                                                                                                • papryka zielona pokrojona w kostkę
                                                                                                  • 2 ząbki czosnku posiekane
                                                                                                    • garść zielonej pietruszki posiekanej
                                                                                                      • passata pomidorowa
                                                                                                        • 6 pomidorów obranych ze skórki
                                                                                                          • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
                                                                                                            • ziarna słonecznika podprażone na patelni
                                                                                                              • łyżeczka czerwonego pesto
                                                                                                                • łyżka oleju kokosowego
                                                                                                                  • szczypta oregano

                                                                                                                    Do podania:

                                                                                                                    • chleb żytni na zakwasie

                                                                                                                      Jak przygotować gulasz z selera

                                                                                                                      Seler pokrój w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę, czosnek, imbir oraz kurkumę obraną ze skórki i drobno posiekaną. Następnie dodaj paprykę oraz seler. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i duś około 25 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową, suszone pomidory oraz łyżkę pesto. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj zieloną pietruszkę oraz pestki słonecznika. Podawaj z pajdą chleba na zakwasie.

                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                                                                      Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                                                                                                      Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

                                                                                                                      Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                                                      Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana