Czekoladowe eklerki z kremem waniliowo-pomarańczowym
Składniki na czekoladowe eklerki z kremem
Ciasto na eklerki:
- 150 g mąki pszennej
- 450 ml wody
- 4 łyżki stołowe kakao
- 170 g masła
- 6 jajek
Krem waniliowo-pomarańczowy:
- 6 żółtek
- skórka z 3 pomarańczy
- 2 laski wanilii
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka 3,2 proc.
- 50 g masła
Jak przygotować czekoladowe eklerki z kremem
Ciasto na eklerki: do miski przez drobne sitko przecedź mąkę pszenną i kakao. W rondelku zagotuj wodę, dodaj pokrojone w kostkę masło i poczekaj aż się rozpuści, następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i za pomocą sylikonowej łyżki mieszaj masę na małym ogniu aż będzie ona szklista i zwarta. Masę odstaw, aby ostygła, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi, gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Na blaszkę do pieczenia nałóż pergamin, następnie za pomocą dziurki w worku nałóż masę tworząc z niej podłużny walec długości około 10-12 cm, zachowując między nimi odstęp kilku centymetrów.
Piec ustaw na 195 st. C, wstaw blaszkę z eklerkami, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 185 st. C i piecz jeszcze około 15 minut. Eklerki powinny urosnąć i zarumienić się. Po upieczeniu eklerki przełóż na kratkę, aby ostygły.
Krem waniliowo-pomarańczowy: w rondelku zagotuj mleko razem z masłem i odrobiną wody, po zagotowaniu odstaw. W misce ubij żółtka, skórkę z pomarańczy, nasiona z laski wanilii i cukier na puszystą masę, dodaj mąkę ziemniaczaną i znów ubij. Do puszystej masy wlej 1/3 zagotowanego mleka i wymieszaj (delikatnie zahartuj masę), następnie masę wlej w całości do rondelka z mlekiem i wstaw do grzania na małym ogniu. Za pomocą rózgi mieszaj masę, aby się nie przypaliła. Gdy zacznie gęstnieć i mieć konsystencję budyniu, zdejmij ją z ognia i wystudź. Gotową, gęstą i zimną masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Ptysie przetnij nożem wzdłuż na dwie równe połówki, nałóż z rękawa porcje kremu i przykryj drugim ptysiem, na wierzch daj odrobinę masy waniliowo pomarańczowej i ułóż kilka kawałków pomarańczy.
Sebastian Olma/Dzień Dobry TVN
Pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i gotowanymi na parze warzywami
Składniki na pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i warzywami:
- 50 g suszonych grzybów
- 200 g solonego masła
- łyżka czarnego pieprzu
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 piersi z kurczaka kukurydzianego (ze skórą)
- gałązka\u0009rozmarynu
- brokuł
- kalafior
- włoszczyzna
- 100 g fasolki szparagowej
- 50 g solonego masła
- sól w płatkach
Jak przygotować pierś kurczaka kukurydzianego z solonym grzybowym masłem i warzywami
Suszone prawdziwki zamocz w wodzie na 15 minut, następnie wyciągnij, wysusz i drobno posiekaj. Grzyby dodaj do solonego masła i wymieszaj z ugniecionymi ziarnami pieprzu i posiekaną natką pietruszki.
Gotową masę grzybowo-maślaną włóż pod skórę na piersi kurczaka i delikatnie rozsmaruj tak, aby znalazła się pomiędzy filetem a skórą. Pierś dokładnie owiń w folię spożywczą, aby nabrała równy kształt i włóż do delikatnie gotującej się wody na około 20 minut. Następnie wyjmij z wody, wyciągnij z foli, osusz za pomocą papierowego ręcznika i smaż na patelni od strony skóry aż będzie złoto brązowa, pod koniec smażenia dodaj zimne masło i rozmaryn, smaż, aby masło nabrało smaku orzechowego.
Brokuł, kalafior, włoszczyznę i fasolkę potnij na mniejsze kawałki, ustaw garnek do gotowania na parze i gotuj około 8 minut, po tym czasie warzywa polej roztopionym solonym masłem i posyp solą w płatkach.
Kurczaka przetnij na mniejsze kawałki i ułóż obok ugotowanych warzyw, całość delikatnie polej palonym solonym masłem.
Sebastian Olma/Dzień Dobry TVN
Angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim
Składniki na angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim:
Ciasto na muffiny:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 7 g drożdży instant
- 200 ml wody
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- łyżka soli
Sos holenderski:
- 200 g masła
- 4 żółtka
- mała łyżka soli
- 50 ml octu winnego
- mały pęczek kolendry
- szczypta pieprzu cayene
Pozostałe składniki:
- 500 g młodego szpinaku w liściach
- 200 g wędzonego łososia
- 2 jajka
Jak przygotować angielskie muffiny z wędzonym łososiem i sosem holenderskim
Ciasto: suche drożdże zalej letnią wodą i odstaw na kilka minut. Do wody z drożdżami dodaj ciepłe mleko, wszystko przełóż do robota kuchennego i dodaj mąkę, wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite, pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj roztopione masło i łyżkę soli. Wyrobione ciasto odstaw na godzinę, aby urosło. Po godzinie wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość 2 cm, za pomocą szklanki wytnij krążki, ułóż je na blaszce i przykryj, aby urosły. Gdy placki urosną, połóż na rozgrzaną patelnię i poczekaj aż zaczną się rumienić, smaż na suchej patelni z każdej strony po około 6-8 minut. Muffiny ładnie się zrumienią.
Sos holenderski: masło sklaruj w rondelku, następnie pozbądź się białka, które powstanie na wierzchu za pomocą łyżki. Postaw metalową miskę na kąpiel wodą, wbij do niej żółtka, dodając sól i ocet winny. Rozmieszaj za pomocą rózgi żółtka i stopniowo dolewaj roztopione masło, mieszaj tak długo aż całość zgęstnieje, na koniec dodaj do środka posiekaną kolendrę i pieprz cayene.
Na mufiny ułóż odrobinę podsmażonego na maśle szpinaku, następnie dodaj plaster wędzonego łososia, sadzone jajko i całość polej sosem holenderskim.
Sebastian Olma/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda
Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy
Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma