Fuczki, podkarpackie placki z kiszonej kapusty
Składniki na fuczki:
- kubek kiszonej kapusty
 - kubek mąki pszennej
 - łyżeczka soli
 - 2 jajka
 - 300-400 ml mleka
 - 0,5 łyżeczki nasion kolendry
 - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
 - masło klarowane
 - kwaśna śmietana
 - natka pietruszki
 
Jak przygotować fuczki:
Przyprawy zmiel w moździerzu. Kapustę kiszoną posiekaj drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli takowa była na święta). Mąkę wymieszaj z solą. Wbij całe jajka i wlej 300 ml mleka. Wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto do naleśników. Wymieszaj posiekaną kapustą, przyprawami i dopraw solą do smaku. Chochlą wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsącz podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwuj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Śledź w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym
Składniki na śledzia w tempurze:
- śledzie w oleju
 - 0,5 kubka mąki pszennej
 - 0,5 kubka mąki kukurydzianej
 - zimna woda gazowana
 - żółtko
 - łyżka musztardy Dijon
 - 50 ml oleju
 - sok z cytryny
 - olej do smażenia
 - świeży starty chrzan lub chrzan w słoiku
 - szczypiorek
 
Jak przygotować śledzia w tempurze:
Odsączone śledzie pokrój w dziesięciocentymetrowe kawałki. Żółtko wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie cienkim strumieniem wlej olej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dodaj chrzan i dopraw solą do smaku. Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, wlej wodę gazowaną i krótko wymieszaj. Masa powinna przypominać ciasto do naleśników. Zanurz kawałki śledzia w cieście do tempury i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj kawałki ryby w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym i posiekanym szczypiorkiem.
Alzackie placki z resztek ciasta do pierogów
Składniki na alzackie placki:
- ciasto do pierogów
 - śmietana 18 proc.
 - kawałek boczku
 - cebula
 - kilka sztuk brukselek
 - kawałek sera pleśniowego
 - 3 łyżki orzechów włoskich
 
Jak przygotować alzackie placki:
Ciasto do pierogów podziel na kilka kulek. Każdą rozwałkuj na cienkie placki. Posmaruj je cienką warstwą śmietany, dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w zapałki. Piecz na złoty kolor w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kolejny placek smaruj śmietaną, dodaj kawałki pleśniowego sera, listki brukselek i piecz na zloty kolor. Po wyciągnięciu posyp łyżką orzechów włoskich.
Piernikowe tiramisu
Składniki na piernikowe tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
 - 5 jajek
 - 6 łyżek cukru
 - świąteczne pierniki
 - zaparzona kawa
 - 2-3 łyżki whisky
 - 50 g gorzkiej czekolady
 
Jak przygotować piernikowe tiramisu:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Kawę wymieszaj z whisky. Delikatnie nasącz pierniczki kawą i ułóż w foremce. Wlej krem mascarpone i dodaj kolejną warstwę nasączonych pierników. Przykryj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
Przepis na pyszny, rodzinny obiad
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: David Gaboriaud