Alzackie placki i piernikowe tiramisu. Co jeszcze można zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Proste przepisy

Poświąteczna kuchnia Davida Gaboriaud
Reszta świątecznego jedzenia wciąż zalega ci w lodówce? W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud pokazał, co można zrobić z bożonarodzeniowych dań, by było smacznie i różnorodnie.

Fuczki, podkarpackie placki z kiszonej kapusty

Składniki na fuczki:

  • kubek kiszonej kapusty
  • kubek mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 300-400 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • masło klarowane
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Jak przygotować fuczki:

Przyprawy zmiel w moździerzu. Kapustę kiszoną posiekaj drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli takowa była na święta). Mąkę wymieszaj z solą. Wbij całe jajka i wlej 300 ml mleka. Wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto do naleśników. Wymieszaj posiekaną kapustą, przyprawami i dopraw solą do smaku. Chochlą wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsącz podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwuj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

Śledź w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym

Składniki na śledzia w tempurze:

  • śledzie w oleju
  • 0,5 kubka mąki pszennej
  • 0,5 kubka mąki kukurydzianej
  • zimna woda gazowana
  • żółtko
  • łyżka musztardy Dijon
  • 50 ml oleju
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • świeży starty chrzan lub chrzan w słoiku
  • szczypiorek

Jak przygotować śledzia w tempurze:

Odsączone śledzie pokrój w dziesięciocentymetrowe kawałki. Żółtko wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie cienkim strumieniem wlej olej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dodaj chrzan i dopraw solą do smaku. Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, wlej wodę gazowaną i krótko wymieszaj. Masa powinna przypominać ciasto do naleśników. Zanurz kawałki śledzia w cieście do tempury i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj kawałki ryby w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym i posiekanym szczypiorkiem.

Alzackie placki z resztek ciasta do pierogów

Składniki na alzackie placki:

  • ciasto do pierogów
  • śmietana 18 proc.
  • kawałek boczku
  • cebula
  • kilka sztuk brukselek
  • kawałek sera pleśniowego
  • 3 łyżki orzechów włoskich

Jak przygotować alzackie placki:

Ciasto do pierogów podziel na kilka kulek. Każdą rozwałkuj na cienkie placki. Posmaruj je cienką warstwą śmietany, dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w zapałki. Piecz na złoty kolor w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kolejny placek smaruj śmietaną, dodaj kawałki pleśniowego sera, listki brukselek i piecz na zloty kolor. Po wyciągnięciu posyp łyżką orzechów włoskich.

Piernikowe tiramisu

Składniki na piernikowe tiramisu:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • świąteczne pierniki
  • zaparzona kawa
  • 2-3 łyżki whisky
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować piernikowe tiramisu:

Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Kawę wymieszaj z whisky. Delikatnie nasącz pierniczki kawą i ułóż w foremce. Wlej krem mascarpone i dodaj kolejną warstwę nasączonych pierników. Przykryj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana

Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepis na pyszny, rodzinny obiad

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: David Gaboriaud

podziel się:

Pozostałe wiadomości