Fuczki, podkarpackie placki z kiszonej kapusty
Składniki na fuczki:
- kubek kiszonej kapusty
- kubek mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 300-400 ml mleka
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- masło klarowane
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Jak przygotować fuczki:
Przyprawy zmiel w moździerzu. Kapustę kiszoną posiekaj drobno (może być surowa lub resztki usmażonej kapusty kiszonej lub z grzybami – jeśli takowa była na święta). Mąkę wymieszaj z solą. Wbij całe jajka i wlej 300 ml mleka. Wymieszaj na gładkie i jednolite ciasto do naleśników. Wymieszaj posiekaną kapustą, przyprawami i dopraw solą do smaku. Chochlą wlej trochę ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na maśle klarowanym na złoty kolor z obu stron. Odsącz podsmażone placki na ręczniku papierowym. Serwuj z kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Śledź w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym
Składniki na śledzia w tempurze:
- śledzie w oleju
- 0,5 kubka mąki pszennej
- 0,5 kubka mąki kukurydzianej
- zimna woda gazowana
- żółtko
- łyżka musztardy Dijon
- 50 ml oleju
- sok z cytryny
- olej do smażenia
- świeży starty chrzan lub chrzan w słoiku
- szczypiorek
Jak przygotować śledzia w tempurze:
Odsączone śledzie pokrój w dziesięciocentymetrowe kawałki. Żółtko wymieszaj z musztardą i łyżką oleju. Następnie cienkim strumieniem wlej olej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dodaj chrzan i dopraw solą do smaku. Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli, wlej wodę gazowaną i krótko wymieszaj. Masa powinna przypominać ciasto do naleśników. Zanurz kawałki śledzia w cieście do tempury i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj kawałki ryby w tempurze z sosem majonezowo-chrzanowym i posiekanym szczypiorkiem.
Alzackie placki z resztek ciasta do pierogów
Składniki na alzackie placki:
- ciasto do pierogów
- śmietana 18 proc.
- kawałek boczku
- cebula
- kilka sztuk brukselek
- kawałek sera pleśniowego
- 3 łyżki orzechów włoskich
Jak przygotować alzackie placki:
Ciasto do pierogów podziel na kilka kulek. Każdą rozwałkuj na cienkie placki. Posmaruj je cienką warstwą śmietany, dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w zapałki. Piecz na złoty kolor w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Kolejny placek smaruj śmietaną, dodaj kawałki pleśniowego sera, listki brukselek i piecz na zloty kolor. Po wyciągnięciu posyp łyżką orzechów włoskich.
Piernikowe tiramisu
Składniki na piernikowe tiramisu:
- 500 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- świąteczne pierniki
- zaparzona kawa
- 2-3 łyżki whisky
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować piernikowe tiramisu:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do mascarpone i delikatnie wymieszaj. Kawę wymieszaj z whisky. Delikatnie nasącz pierniczki kawą i ułóż w foremce. Wlej krem mascarpone i dodaj kolejną warstwę nasączonych pierników. Przykryj kremem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Kuchnia pachnąca orzechami. Poznaj przepisy Andrzeja Polana
Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
Przepis na pyszny, rodzinny obiad
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: David Gaboriaud